Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Zajímavosti o Lefkádě I.

Autor: Lucka Šeflová , 22.2.2007









LEFKADA





















Z vod Jónského moře vystupuje kus země, kde kouzlo starých dob vypráví z každého kamene a kde nám příroda v každém směru připomíná svojí fantazii a tvůrčí sílu. Ostrov Lefkada Vám svým osobitým charakterem nabídne více rozmanitých možností, než si vůbec můžete ve Vašich touhách či snech představit. A nejsou to jen jedinečné vápencové pláže západního pobřeží, kde se Vám z krásy souznění nebe, země, moře a slunce zatají dech. Ale je to i čas, přeměnitel všeho, který jste právě jen v tradičním způsobu života místních obyvatel schopni zastavit. Lefkadu doporučujeme především těm návštěvníkům, kteří hledají příjemné prostředí k blahodárnému odpočinku. "Nebraňte se klidnému tempu života".


Obyvatelé antického Korintu z obavy před nebezpečnými skalisky a nemilosrdnými piráty, kteří drancovali obchodní lodě na západním pobřeží, vykopali v 7. stol. př. n. l. kanál. Tím zajistili klidnou, bezpečnou a rychlejší plavbu svých lodí po východním pobřeží. Dnes spojuje čtvrtý největší ostrov v Jónském moři (305 km2) s pevninou 50 metrů dlouhý padací most. Po obou stranách střeží vstup na ostrov středověké pevnosti Santa Maura a Gryva (14. stol.). Tyto pevnosti obklopují bažinaté laguny, kde žije mnoho druhů ptáků – například volavky atd.


Řada odlesněných řeckých ostrovů je narušena erozí a silnými mořskými větry. Naopak Lefkada díky hustému vegetačnímu porostu a velkému množství olivovníků, cypřišů, platanů, citrusů, fíkovníků, mandloní, pinií, akácií atd. zdatně odolává. A možná i proto, že jejím ochranným štítem je pohoří, které se táhne středem ostrova a jehož nejvyšší vrchol Stavrota (Elati) dosahuje nadmořské výšky 1158 m. Kdo už měl tu možnost zabloudit po krkolomných cestách přes malebné vesnice směrem k vrcholu Stavroty, dá nám jistě zapravdu, že ticho a klid těchto bohem zapomenutých míst, narušené jen vzdáleným cinkotem zvonců koz a ovcí, probouzí v člověku němý obdiv nad harmonií přírody. Chcete-li pokračovat v dobrodružném poznávání Lefkady, abyste na závěr mohli říct "Ano, taková opravdu je", doporučujeme Vám také tajemné a krásné místo přímo na nejjižnějším výběžku ostrova Cape Doukato. Je to tam, kde se Lefkada pozvolna ztrácí v moři, tam kde je údajně vchod do Hádovy říše a kde stával Apollonův chrám. Odtud se pološílená básnířka Saphó vrhla z výšky 70 m do moře, aby ukončila svůj život kvůli neopětované lásce ke krásnému Phaonovi. Z útesů přímo pod majákem shazovali kdysi odsouzence na smrt.


Strmá, jen zřídka obydlená, členitá skaliska západního pobřeží ukrývají nejkrásnější pláže ve středozemí. Jedna vedle druhé a přesto každá nenapodobitelný originál. Na některých z nich si můžete zapůjčit lehátka či slunečníky, zakoupit občerstvení na jiných můžete být zcela opuštěni. Přírodní scenérie pláží (např. Pefkoulia, Kathisma, Kalamitsi, Athani, Egremni, Porto Katsiki, Milos, Avali a další), kde bílé vápencové skaly kontrastují s azurovou modří moře, Vás určitě nezklamou. A jen pro úplnost uvádíme, že Řecká turistická centrála každoročně sestavuje seznam nejkrásnějších pláží Řecka. Pro rok 2001 byly mezi pěti prvními v tomto seznamu 3 pláže z Lefkady.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1253 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.