Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Odkud jsou naši lektoři?

Představujeme vám občanské sdružení Lačhe Čhave z Prahy, které je další naší partnerskou organizací při realizaci dětského programu na setkáních. Do svých řad v klubu s radostí přijme i (nejen romské) děti z náhradních rodin.

Autor: Romčátka , 15.11.2007

KLUB LAČHE ČHAVE
Boleslavova 250
140 00 Praha 4 - Nusle
IČO : 660004284

email : lache-chave@lache-chave.cz
web : www.lache-chave.cz



Stručný popis aktivit
Klubová činnost - běh klubu je zajištěn čtyřikrát týdně, a to od 14 do 18 hodin.V pondělí a středu je dětem nabízen hudební, pěvecký a taneční program. V úterý a ve čtvrtek jsou pak nabízeny aktivity z artefiletiky, sportovní a hudební, dále pak konstruktivní a sebepoznávací hry.
Díky velkému věkovému rozptylu je nelehké provozovat jednotnou činnost, proto často dochází k dělení na skupiny - mladší a starší děti. Činnost se zaměřuje na zajištění atraktivní činnosti, jako je kreslení, malování, ruční práce, tancování, zpěv, sportovní a umělecké vyžití. Od září 2000 jsme začali s integrací. Klubu se nyní účastní děti nejen romské národnosti ale i děti majoritní společnosti. Zpočátku nebyla situace bez potíží, nyní se děti naučily spolu vycházet. Klubu se účastní v průměru 10 - 25 dětí.


Víkendové akce - konané v Praze a jejím okolí, a také mimo Prahu. Jedná se o zážitkové programy zaměřené na využití arteterapeutických metod, na metody stmelující skupiny dětí z různého sociálního prostředí. Pomáhají dětem poznat samy sebe a zároveň se naučit samostatnosti při rozhodování.



Letní tábor - zde se děti učí žít společně v jiném prostředí než je prostředí Prahy. Pro děti je připraven pestrý program, jenž je učí zvládat a řešit problémy typické pro soužití majoritní společnosti s minoritní. Děti se zde naučí také spoustu zajímavého z oblasti výtvarné, hudební. Letní tábor má již tradici - první se uskutečnil v roce 1998 a každý rok se opakuje.


Personální a organizační zabezpečení
Vedení klubu zajišťují stálí pracovníci. Na běhu klubu se kromě studentů vyšších odborných a vysokých škol také podílejí matky, jež jsou velkou oporou při vedení tanečního kroužku. Od září 2001 máme uzavřenu spolupráci s Olgou Fečovou, která po profesionální stránce připravuje děti na pěvecké a taneční vystoupení. Pan Demeter zajišťuje výuku hry na hudební nástroje (kytara, housle, harmonika, flétny) pro děti, pro jejichž rodiny by bylo finančně nedostupné děti nechat učit hrát na hudební nástroje v umělecké škole či v jiném placeném kroužku.


Tým
Tvoří absolventi vyšších odborných škol sociálních, a studenti vysokých škol - pedagogické (Praha a Liberec) a psychologie (Brno). Supervize probíhají pod vedením Mgr. Milana Stibůrka. Vzdělávání souvisí s činností, tedy arteterapie, protidrogový výcvik a krizová intervence. Zahraniční spolupráce byla navázána se studenty sociálních škol z Dánska. Externí spolupracovnice absolvuje nyní zahraniční stáž v Německé spolkové republice.
Spolupráce je navázána s občanským sdružením Prev centrum, s humanitním odborem Prahy 4 a také s kurátorem pro národnostní menšiny na Praze 4. Dále s organizacemi Českou radou dětí a mládeže ( ČRDM ), kde jsme mimořádnými členy a podílíme se na jejích aktivitách. Dále spolupracujeme s Mládeží pro Evropu, Nadací rozvoje občanské společnosti a Open Society Fund Praha. Snažíme se také o spolupráci s dalšími institucemi státní správy (příkladem je návštěva ve vězení v rámci postpeniterciální péče).
Během léta 2000 došlo ke změně i v účasti na klubu. Na klub dochází více dětí z majoritní společnosti. Dochází tedy pozvolna k integraci. Počáteční neochota ze strany romských dětí se časem změnila v plnohodnotné trávení času společně dětí z majoritní a minoritní společnosti (romského etnika).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1364 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.