Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Jak na nočník!!! 2.

Autor: únor07 , 25.1.2008

>> Nejčastější otázky


24. Můj syn chodí na nočník, ale jeho obsah nechce vydat a už vůbec ne ho spláchnout do záchodu. Většina dětí prochází vývojovým stadiem, kdy nerady vidí mizet ‚součást svého těla‘ v proudu šumící vody. Buďte trpěliví, časem si zvyknou a splachovat se naučí.


25. Naše dítě se už naučilo chodit na toaletu, ale zároveň se občas počůrá v autě. Nevíme, jestli mu máme dávat plenu, pokud jedeme na výlet. Jednou mít plenu a jindy ji nemít je pro dítě matoucí. Dodržujte důsledně vysazování na nočník nejen doma, ale také na výletě (vezměte ho sebou do auta). Nezapomeňte jít s dítětem na toaletu, hned jak dorazíte do cíle cesty.


26. Můj syn už měsíc chodí na nočník, ale teď začal tvrdit, že chce znova pleny. Přemýšlejte, co se děje ve vaší domácnosti. Nebyl narušený denní režim vašeho syna třeba narozením sourozence? Pokud má syn ‚nehody‘ pravidelně, vraťte se k plenkám a počkejte, až bude opět připraven začít. Děti občas dělají i kroky dozadu. To jim však nebrání dosáhnout svého cíle.


27. Ze školky Můj tříletý syn Tomík se v současné době učí chodit na nočník, ale nosí plenkové kalhotky, které mu přivezla kamarádka z Německa. Je na nich nakreslený legrační vodník. Když jsem pro něj šla do školky, slyšela jsem, jak se pyšně chlubí kamarádům: „Víte, co mám v kalhotách? Strašidlo!“


28. Moje dcera čůrá na záchodě, ale odmítá do něj vykonávat velkou potřebu. Měla byste pozorněji sledovat situaci. Třeba má zácpu nebo ji mohla mít v posledních týdnech. Pokud ji v této době vyprazdňování bolelo, pravděpodobně se bojí, že se bolest bude opakovat. Při přetrvávání problému je potřeba vyhledat pediatra.


29. Jak dítě připravit na nový návyk? Vyprávějte mu třeba pohádku o malé princezničce, která se naučila chodit na nočník. Začít můžete i tím, že nejdřív dítě posadíte oblečené, aby se s nočníkem seznámilo. Později, když si už kalhoty sundá, vysazujte ho každý den ve stejnou dobu, třeba večer před sprchováním. Pro lepší motivaci mu můžete koupit knížku, a zatímco sedí na nočníku, čtěte mu krátkou pohádku nebo básničku.


30. Jak často se ho ptát? Poznejte zvyky dítěte. Kdy nejčastěji čůrá nebo kaká? Po snídani, po tom, co vypije větší množství tekutiny, po jídle nebo před spaním? Sezení na nočníku mu navrhněte, pokud se zdá, že samo něco naznačuje. Děti často dělají grimasy, přešlapují z nohy na nohu nebo se různě kroutí, když se jim chce na malou nebo velkou potřebu. Můžete ho také posadit na nočník předtím, než spolu odejdete z domu.


31. Učí se děti chodit dříve na malou, nebo velkou potřebu? Typické dvouleté batole se naučí do nočníku nejdříve kakat a až během několika týdnů do něj začne vykonávat i malou potřebu. Některé děti však mají z vyprazdňování strach a naučí se to až později. Kluci zezačátku upřednostňují čůrání vsedě.


32. Můj syn už chodí na nočník, ale někdy to nestihne a pustí to do kalhot. V tom případě jsou pro něj vhodné tréninkové kalhotky, u nás jsou k dostání např. Huggies, plenky fungující jako spodní prádlo. Dají se totiž stáhnout a natáhnout jako normální kalhotky. Navíc mají motivační obrázek, který reaguje na vlhko.


33. Jak dlouho trvá, než se dítě naučí chodit na toaletu? Několik týdnů, ale i měsíců. Dokonce i tehdy, když už přes den chodí na nočník, může trvat měsíce, než zůstane suché přes noc.


34. Jak se chovat, když se dítě počůrá nebo pokaká, i když už nenosí plenky? Posaďte ho ještě na nočník a potom ho klidně umyjte. Požádejte batole, aby spláchlo. Bude se cítit užitečné, a navíc mu tím dáte najevo, že odpadu se zbavujeme na toaletě.


35. Co je lepší, nočník, nebo dětské záchodové prkénko? Nočník je blíž k zemi, je malý a je lehčí z něj vstát a také si na něj sednout.


36. Co mám dělat, když moje dvouleté dítě odmítá jít na toaletu v obchodním domě? Mnoho dětí má obavy navštívit záchod, který nezná. Nenuťte ho a vezměte s sebou plenku. Mohla byste mít i opačný problém, který je také ze života: tříletá Anička byla tak nadšená z krásného záchodu v cukrárně, že doma dostávala záchvaty vzteku, pokud ji rodiče odmítali odvést pokaždé na mramorovou toaletu do cukrárny.


37. Chodí holky na nočník dříve než kluci? Moje dcera ho začala používat od 2 a půl roku, ale syn ve třech letech ještě stále neprojevuje zájem. Holky se to obvykle naučí asi o dva nebo tři měsíce dříve než kluci. Jedním z důvodů mohou být vyspělejší řečové schopnosti dívek v tomto věku i tendence rodičů vést k návyku na toaletu dříve dcery než syny.


>> Jak prožít ‚suchou noc‘?


38. Omezte tekutiny po šesté hodině večer, nemusíte je však zcela zakázat. Pokud má dítě žízeň, rozhodně mu dejte napít.


39. Dál dávejte dítěti pleny na noc, ale posaďte ho na nočník těsně před tím, než si lehne do postele.


40. Udělejte dohodu: když zůstane suché pět dnů, dostane dárek. V případě, že se potom opět počůrá, dárek mu neberte. Po pěti za sebou následujících ‚suchých‘ nocích mu zkuste nechat pouze bavlněné kalhotky (slipy).


41. Když dítě přejde na spodní prádlo a už nebude nosit plenky, připravte se na ‚nehody‘. Kupte třeba speciální nepromokavou matraci, která se dá rychle vyčistit. Ulehčíte si tak práci.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 3 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1426 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.