Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

<<Následující článek(prohlížení deníku Lazarovo okénko)

Nachlazení, kašel, zahlenění

Autor: inishkea , 29.3.2008

Bramborový zábal


Uvaří se brambora, vařím ve šlupce, ale nakrájemnou aby byla rychle. Připravím si plínku, rozloženou, igel.pytel, šátek (vlněný je lepší)a sádlo.(když není může být olej, ale sádlo je lepší) Uvařenou bramboru rozmačkám na plínce se sádlem, musí to být hodně nastné. Rozmačkávám uprostřed plíny na ploše velké asi jako je hrudníček maroda, abych pak mohla poskládat, tak že z(bytky plíny okolo překládám přes brambory, taky přibalím igel pytel aby to drželo teplíčko.(snad to chápete). Nakonec otočím a zkontroluju teplotu, musíte na těch bramborách vydržet předloktím cca minutu, když Vás to nepálí, můžem vrazit na dítě. Bacha snadno múůžete juniorče popálit. Ponechat na hrudníčku asi 2 hodiny. Já jim to dávám až když usnou, neperou se se mnou.Druhý den zábal ohřeju v mikrovlnce, někdy se musí dodat sádlo.


Saxana


Muškátový zábal


bavlněnou plenu natřete vrstvou sádla/ ve velikosti hrudníku maroda/ a nasypte na ni půl kávové lžičky muškátového oříšku. Obklad přiložte na prsa, upevněte ho vlněným šálem a nechte takto působit přes noc





Cibulová šťáva


Nakrájíme na kolečka větší cibuli a nandáme do zavařovačky, prosypeme hnědým cukrem. Dáme na teplé místo a počkáme, až pustí šťávu. Užívat po lžičkách. Zbytek po odebrání šťávy svaříme na cibulový čaj. Pije se horký.


Zázvorový čaj


Ze strouhaného sušeného nebo čerstvého zázvoru připravíme vývar s hřebíčkem, vaříme cca 15 min a pijeme horký, s medem. Sušený kandovaný zázvor vás zbaví nachlazení a posílí


Med z květů černého bezu - na kašel,nachlazení

Na 1 litr vody - minimálně 25 velkých kvetu černého bezu,1 kg cukru,1 velký citron



Květy opereme,odstřiháme velké stonky. Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Zalijeme vodou a povaříme aspoň 20 minut. Poté necháme 24 hod vylouhovat.
Druhy den přecedíme přes pláténko a pořádně vymačkáme. Do vznikle stavy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout. Můžeme ještě dochutit citronem.
Já mám po letech vyzkoušené, že med nemusí byt nijak hustý - dávám ho rodince po lžičkách nebo do čaje....Proto vařím JEN 1-2 hodiny.
Poté naliji do menších - pořádně umytých skleniček - třeba od dětské výživy.
A radši ještě sterilizuji - asi 20min při 100 stupních celsia.
Po tomto ZAVAŘENI med klidně uchováváme běžně při pokojové teplotě, bez zavařeni někde v chladu-sklepe, lednici.
Med sám časem mírně ve skleničkách zhoustne.
Já ale každý rok vařím novy - během roku se navařené zásoby vždy sni nebo vypiji.
imunitu..pojídat celou zimu, kolik kdo snese :-))



Klášterní sirup-z květu černého bezu

5 litrů kvalitní pitné vody,100g kyseliny citrónové,80 čerstvých květů,2g kyseliny sorbové-pro konzervaci.na 1 litr výluhu 1 kg cukru

5 litrů vody převařit a nechat vychladnout.Přidat 100g kyseliny citrónové,zamíchat a přidat 80 květů(asi 600g na váhu).Nechat macerovat 24 hodin,za občasného promíchání.Pak scedit přes dvojitou gázu a odměřit množství vzniklého výluhu.Na 1 litr výluhu pak přidat 1 kg krystalového cukru a při mírném zahřívání míchat až do úplného rozpuštění.Nakonec se přidají 2 g kys.sorbové.Vlijeme do vyvařených láhví a zazátkujeme.Uchován v chladu vydrží sirup po celý rok.Někdy se na povrchu vytvoří jakoby zátka-tu musíme před prvním použitím odstranit.Sirup je určen především pro osvěžení,má mírně léčivé účinky.


Majoránka na kašel

Majoránka, voda, med
Necháte zavařit vodu a zalijete 1-2 polévkové lžíce majoránky (tu do bramboráků ;-)
Necháte 10 minut vyluhovat. Pije se teplé, pro lepší chuť je dobré dosladit medem, nechutná to valně a děti by se ošklíbaly. Pomáhá vykašlávat a zabírá to 100%.


Na kašel

1dcl medu
1dcl citrónové šťávy
1dcl slivovice
rozmícháme med s citrónovou šťávou a dolijeme slivovicí...
uchováváme v chladu,nejlépe v ledničce
užíváme 3 x denně dvě lžičky ... po dobu pokud kašel nepřestane....
vhodné i pro děti od 5 let ...
opravdu to pomáhá....

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 793 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.