Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Doma snadno a rychle :) (Markéta P)

Autor: MarkétaP + 4 dcerky , 25.6.2008
Den před porodem byl mi dopřán den jen pro mě (dopoledne byla čtyřletá Hanka ve školce, dvouletá Dorka u babičky a tety, vyzvedly i Hanku), takže jsem si užila poradnu i cvičení na balónech. A odpoledne vzaly babička s tetou Hanku na výlet, abych se mohla vyspat :). Spát jsem šla až o půl druhé, snažila jsem se dokončit ty vlňáčky ;)


Něco před třetí mi bez varování praskla voda, volala jsem IK, že jinak nic - že si mám lehnout a zkusit spát, že nějak dorazí. Po chvilce mi začaly kontrakce po 6 min, tak jsem šla do sprchy, za hodinu byly po 4-5, tak Vojta Ivaně napsal SMS (to byla chybka, ona ještě pospávala s nachystanými věcmi, na telefon reaguje, ale na sms ne).
Mimochodem, v té sprše jsem si zprvu pozpěvovala něco, co mi znělo v hlavě už tři dny - Hradišťan a Skácel, "Požáry ze čtyř satrn, hoří léto ..." a "Na svatého Jána, otvítrá se brána ...", to už jsem bulela, byla noc na svatého Jana Křtitele ...


Kontrakce pokračovaly, zkracovaly se (to už jsem vokalizovala, zpívat nešlo), když už mi bylo ouvej (točila se mi mj. hlava z horké vody, která mi ale dělala dobře při kontrakcích) a volala jsem po pauze, tak přišla ... a už mi začalo být jasné, že to je přelom, že už to pak půjde rychle. Mám podezření, že jsem to sama chtěla, aby to bylo, jak to bylo. A taky že jo, s první další kontrakcí jsem volala, ať Vojta volá Ivanu, vyrazila hned, byla u nás za 20, 25 minut, ale to už byla Márinka na světě. Kontrakce šly jedna za druhou, po dvou minutách, možná po minutě, takové ty, co už jsem si přitlačovala (celou druhou dobu jsem byla na kolenou ve vaně), Vojta jen dostával pokyny "záda" v pauze, "břicho" v kontrakci (kam má sprchovat), pak už jsem začala postupně tlačit víc a víc, nahmátla jsem si hlavičku, no a pak už se začala prořezávat - drželi jsme ji oba, já ještě volala "sprcha a ruka na hráz", Vojta říkal "už je venku obličej - pusinka", pak byla venku hlava a vzápětí celé dítě. Hned jsem se otočila, M. měla pupečník dvakrát kolem krku (ale dost dlouhý, neutažený), tak jsme ho rychle odmotali a přitulili ji. Ten start se mi zdál pomalý, M. kuckala, frkala, ale pusa byla čistá - to už Vojta telefonoval s Ivanou, co máme zkontrolovat - pusu mimina, moji dělohu a množství krve, které teče při zmáčknutí břicha. Márince jsem hladila nohy a trochu jsem ji nechala zaplakat, abych měla jistotu, že se nadechuje - přeci jen. Brzy krásně zrůžověla.


No, pak dorazila Ivana, po cca 6 kontrakcích vyšla placenta - mezitím úžasně splaskl pupečník, úplně do tenka a do bíla, no a pak už to byla rutina. Malá se pokakala ještě než jsem ji vůbec vzala do náruče, hned jak vyšla ven, a pak ještě dvakrát v náručí (od té doby nic). Takže jí Ivana umyla zadek, já se osprchovala a zalezky jsem do postele, Ivana ji zkontrolovala a pak už se Márinka na 2 hodiny přisála :)


Taky jsme zkusili spát, než se děti vzbudí, ale moc to nešlo. Holky byly úžasné, u snídaně si povídaly D: "Miminko narodila, víš?" H: "Ano, v noci.", po snídani jsme se válely všechny čtyři v posteli, holky zkoumaly nožičky, pupíček, ruce, hladily ji a pusinkovaly, nechtělo se jim odtamtud.


Musím říct, že jsem tentokrát byla s Vojtou společně hrozně ráda, když během začátku poklízel rozteklou plodovku, rozvěšené prádlo a tak, tak mi chyběl. A myslím, že společně porodit naše dítě byl dost dobrý partnerský zážitek ;)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1192 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.