Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Perinatální a neonatální mortalita

Odkazy sebrela a komentuje Watanaki

Autor: MarkétaP + 4 dcerky , 15.8.2008
(Původně se komentuje text ze stáže v Holandsku):

Nedívala jsem se na oficiální statistiky, ale moc tomu nevěřím. Ne tedy těm 7 promile, ale on za tím raději říká, že si není jistý, jestli je to porody doma a nebo tím, že se tam plošně neprovádí genetický screening. A to si myslím, že si je víc než jistý, že mlží.


Vzhledem k této studii:
http://www.bmj.com/cgi/content/full/313/7068/1309?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=netherlands&searchid=1&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT


bych řekla, že spíš to druhé. Navíc tam vůbec nezmiňuje metodiku, podle které se těch 7promile zjišťovalo - jaká tam byla kritéria pro to, co je porod a co potrat? ( u nás jak je známo, jsou tato kritéria měkčí než na západ od nás). Pak taky co je tam míněno porodem doma - jsou to jenom plánované porody s asistentkou, nebo porody mimo zdravotnická zařízení jako celek? (V Holandsku je i dost uprchlíků, kteří státní zdravotní péči nevyhledávají a nikdo je nenutí, aby to dělali). Pak taky: Bylo předem známé, že ženy porodí živé děti? (do minulé USA-studie, kterou jsem si četla, byly zahrnuty i ženy, jimž dítě zemřelo a rozhodly se jej porodit doma). O jak moc komplikované porody se jednalo? Myslím tím, jestli v souladu s jejich doporučeními byly všechny porody fyziologické záhlavím, nebo tam byly i konce pánevní? A dvojčata taky, nebo ne? Jak jsem si taky všimla, každý stát má jinou tendenci přiznávatporodní úmrtí. U nás se tyhle statistiky uměle vylepšují. V Austrálii, aspoň podle jejich studie, je snaha pravdivě zachytit úplně všechno a tudíž tam napsali, že není vyloučeno, že nějaké úmrtí tam není připočítané dvakrát. V Německu jsou perfekcionisti a na všechno musí mít škatulky a kolonky.


Prošla jsem si někateré stránky a třeba tady jsem našla pokus o vysvětlení, proč Holandsko patří k zemím s horší perinatální úmrtností v Evropě. Autor tam porody doma vůbec nezmiňuje, zato jsou tam jmenovaní právě ti uprchlíci a taky umělá oplodnění, protože v těchto případech je porodní riziko větší:

http://ideas.repec.org/a/dem/demres/v11y2004i13.html


Potom jsem našla nějakou debatu na WHO statistikami o tom, co je to perinatální mortalita. (http://homebirthdebate.blogspot.com/2007/02/world-health-organization-perinatal.html
Homebirth Debate Monday, February 19, 2007 World Health Organization perinatal mortality statistics)

Oni jedou podle definice, která je uvedena ve Wikipedii, odvozují to od ukončeného 22.týdne a dál jsem byla líná číst, ale určitě si přesně pročtu, co je mezinárodní statistika WHO. Oni sami přiznávají, že jednotlivé statistiky se v každém státě liší a pro svoje účely to pproto posuzují podle těch svých, takže se nedivím, že když na ně Česká republika dělá ramena, že máme úmrtnost 2,2 promile, nikdo jim nevěří. Už jenom to, že naši zemičku nezmiňují mezi nejlepšími (když přece nejlepší jsme, že jo?) trochu zaráží. A o to víc zaráží, když se podíváte na to, co je podle jejich kritérií nízká úmrtnost, doslova:

The lowest rates occur in countries that have widespread access to modern obstetrics:

country perinatal mortality rate

Denmark 8

Finland 6

France 7

Germany 6

Japan 7

Netherlands 8

United Kingdom 8

United States 7


Tady na těchto stránkách se snaží popsat rozdíly v jednotlivých statistikách:

http://www.ecosante.fr/OCDEENG/113030.html



Čili sladění statistik o perinatální úmrtnosti je hodně velký problém a ve světě se o něm ví. Zaujala mne tahle kniha, bohužel z ní nejsou žádná abstrakta, ale autorka tam výslově uvádí, že statistiky perinatální úmrtnosti už dále nemůžou být kritériem pro srovnávání kvality zdravotnické péče v jednotlivých zemích:

http://www3.interscience.wiley.com/journal/118982426/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

"Perinatal mortality rates can no longer be used for comparing quality of perinatal health services between countries."


No a tady je další článek o tom, že jít pouze podle statistik není možné, protože každý zdravotnický systém je jiný:

http://www.intermid.co.uk/cgi-bin/go.pl/library/article.cgi?uid=8100;article=BJM_8_7_415_420


Ale našla jsem další zajímavé statistiky, které jsou označeny jako "neonatal mortality". Je to tedy na delší počtení, co je podle WHO myšleno termínem "perinatal mortality" a "neonatal mortality". Čísla "perinatal mortality" jsou vyšší než "neonatal mortality" a naši odborníci to evidentně všechno schovají za termín "novorozenecká úmrtnost", přičemž co se týče jiných států splácají dohromady i věci, které do "neonatal mortality" vůbec nepatří. Podle dat, která jsem našla, a je to celá tabulka světové novorozenecké úmrtnosti, je v ČR toto číslo dáno poměrem 2 na 1000. Jsou to celá čísla, evidentně zaokrouhlená, takže české 2,2 o kterých vím i z ÚZIS tam vychází na pohled ještě lépe. Holandská úmrtnost vychází podle těchto čísel na 4/1000, žádných sedm!

http://data.un.org/Data.aspx?d=SOWC&f=inID%3A145


Taky jsem si teď početla v německých statistikách, stejně jako v ostatních evropských zemích tam dříve klesající číslo novorozenecké úmrtnosti stagnuje nebo i stoupá. Ani tam nejsou na vině porody doma, ale nedostatečná prenatální péče u uprchlíků a vůbec to, že celkově nemají tak dobrý zdravotní stav, jako usedlíci. A taky tam přiznávají, že těhotenská diagnostika už asi dostoupila svého vrcholu a lepší už to nebude. I v Německu je počet úmrtí podle této statistiky 4/1000 a myslím, že Němci by se hodně ohrazovali, kdyby jim někdo řekl, že porodnická péče tam není na vysoké úrovni.


Trochu škoda, že jsou to zaokrouhlená čísla a nejsou tam i desetiny. Na prvním místě totiž má být Švédsko, hned po něm Japonsko. Počet 2/1000 je totiž opravdu nejlepší výsledek, jaký v tabulce je, kromě ČR jej mají ještě:


Finsko, Island, Japonsko, San Marino, Švédsko


Otázka je, jak se jednotlivé země k těmto výsledků, dopracovaly, myslím, že český a švédský systém je nesrovnatelný. A spíš než cokoliv jiného mně u těch dobrých čísel padne do oka, že se jedná o společnosti méně multikulturní, víc homogenní, s méně uprchlíky z Turecka, bývalých zemí Ruska nebo Jugoslávie a z třetího světa. I Česká republika je pro běžence spíš tranzitní zemí než cílovou.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1663 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.