Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Propolisová tinktura

Autor: inishkea , 20.9.2008

do 100 ml (1 litru) 85-96 procentního čistého potravinářského lihu (můžete si ho koupit v lékárně) přidáme 20 - 25 g(200 - 250 g) kvalitního rozdrceného surového propolisu. Množství propolisu se může aktuálně měnit podle jeho kvality, tzn. např. obsah vosku. V případě, že propolis obsahuje vosk, dávku přiměřeně zvýšíme. Líh se surovým propolisem musí být v tmavé lahvi, pro snazší pozdější manipulaci je vhodné, mít u lahve široké hrdlo.


Když máme propolis s lihem ve sklenici, kvalitně ji uzavřeme a dobře protřepeme. Po následujících 9 dnů pravidelně 1x - 2x denně protřepáváme. Protřepáváním se docílí kvalitního vyluhování propolisu. Na 10. den už neprotřepáváme ale snažíme se odebrat vrchní, čistou, vyčeřenou vrstvu, kde je vlastně již čistá, kvalitní propolisová tinktura.


Tato tinktura se následně ještě cedí přes sítko z umělé hmoty - tekutina by neměla přijít do styku s kovem.


Toto je myslím docela přesný návod, jak vyrobit propolisovou tinkturu, takže hodně zdaru při výrobě propolisové tinktury :-)


POUŽITÍ


Propolis je přírodní látka získaná z balzámů pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají z různých rostlin, květů a léčivých bylin. V propolisu bylo zjištěno 34 léčivých složek. Propolis obsahuje 50-60% pryskyřic, 10-12% éterických olejů a asi 5% pylu. Tyto látky mají velmi příznivé účinky na lidský organismus. Široké spektrum uhlovodíků, mastných kyselin, terpenoidů, vitamínů a ostatních organických látek zastupuje bohaté společenství, které se jinde v přírodě nevyskytuje.


Propolisová tinktura dokonale desinfikuje, ničí nebo omezuje růst některých bakterií, virů, plísní. Má svíravé účinky a lokálně tlumí bolest. Podporuje obranyschopnost organismu.


Propolisová tinktura je podpůrný prostředek k dezinfekci dutiny ústní a kůže, při nachlazení a virových onemocnění horních cest dýchacích, k potlačení infekcí a zánětů v dutině ústní a nosohltanu, k tlumení bolesti zubů a masážím dásní při paradentóze a při hojení nerozsáhlých popálenin. Je vhodná při plísňovém a ekzémovém onemocnění pokožky.


POZOR - žlutá barva tinktury se špatně odstraňuje!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 2 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1194 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.