Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

PRAKTICKÉ TIPY a základní rady k péči o mimi se zasádrovanýma nožičkama

Autor: Renča , 31.1.2009

                                                                            Před sádrováním


1) Nožičky si po porodu vyfoťte. V budoucnu velmi oceníte možnost zhodnocení dosaženého pokroku a tím i úspěšnosti léčby. Uvědomte si, že se nožky zasádrují hned druhý nebo třetí den po porodu a už nikdy nebudou vypadat tak, jako těsně po narození.


                                                      PŘI VLASTNÍM SÁDROVÁNÍ:


2) Při výměně sáder v nemocnici trvejte omytí nožek, hlavně mezi prstíky. Vyhnete se tak zapaření prstíků, vytvoření zapáchajících žmokům mezi nimi atd. V některých nemocnicích personál spěchá, ale nenechte se odradit a vždy si na mytí dejte záležet, i kdyby to mělo být na WC. V některých nemocnicích je umytí nožiček naopak samozřejmostí, na pražské Bulovce Vám dokonce umožní celkovou koupel dítěte.


3) Nožky je při přesádrování dobré také promazat krémem, olejíčkem apod. Avšak ne každý lékař s tím souhlasí (někteří odmítnou pro to, aby jim nožka neklouzala).


4) Při přesádrování počítejte s tím, že to je „mokrá a špinavá práce“. Mimi bude pravděpodobně pocákané sádrou, Vy možná též. Připravte si pro mimi dostatek náhradního oblečení, a třeba i papírové utěrky, abyste během sádrování mohly kolem mimi udržovat sucho a čisto a nemusely žádat o každý kousek ubrousku (přístup se opravdu liší nemocnice od nemocnice).


5) Nožičky se sádrují na miminko bez pleny. Zaschlá sádra se z citlivé pokožky okolí přirození miminka neodstraňuje moc dobře. Velmi pomáhá pokožku těchto partií před výměnou sáder promastit. Kapky sádry pak nepřischnou a odstrańují se snadno.


6) Některá mimča sádrování snášejí dost špatně. Pomůže dudlík, lahvička s odstříkaným mlékem, nebo s umělou výživou… Pití přímo během sádrování malá miminka uklidní. Vlastní sádrování není bolestivé. Miminkům spíš vadí, že se děje něco nezvyklého. Sádra při tuhnutí není studená, ale naopak hřeje. Mimi se proto po sádrování rychle uklidní a usne.


7) Jestliže máte drobné miminko, nebo podezření na špatné přibírání, nechte si ho při přesádrování převážit!! Opět platí jiný kraj jiný mrav – na Bulovce je dětská váha na sádrovně samozřejmostí, jinde si budete muset o zvážení sama požádat nebo si ho zajistit na jiném oddělení nemocnice. Hlídat váhu je opravdu důležité, vyhnete se tím velkým problémům s možnými nedostatečnými přírůstky, případně se špatným rozjetím kojení. PÉČE DOMA:


8) V prvních hodinách po zasádrování hlídejte prokrvení prstíků, sádra nesmí být příliš těsná. Prsty nesmí být ani bílé ani modré ani fialové. Mají být růžové, při lehkém zmáčknutí bílé, a pak můsí hned zas zrůžovět. A při správném zasádrování by měly být vidět všechny prstíky, jeden vedle druhého, i malíček, a nemají být zkřížené. Jestliže máte podezření na špatné prokrvení, okamžitě kontaktujte nemocnici.


9) Prokrvení se taky pozná podle teploty prstíků, nesmí být studené (i když pod novýma mokrýma sádrama studené samozřejmě jsou, než začne sádra schnout). Teplota prstíků se nejlíp pozná, když se na prstíčky přiloží rty.


10) Zasádrované nožky podkládejte srolovaným ručníkem, dečkou, nebo polštářkem. I v kočárku. Prý se tak snižuje tlak na patičku v sádře a vůbec jsou podložené nožky v mnohem přirozenější poloze. Možná tím také zabráníte vystoupení pupíčku a pupeční kýle.


11) Sádru udržujte suchou a čistou. Okraje plínky je dobré zasunout pod okraj sádry. Když se sádra ušpiní od stolice nebo jiných nečistot, lze to očistit lehce navlhčenou handřičkou. Když mimi zádru počůrá – nechat uschnout. Snažte se zabránit vniknutí moči nebo stolice pod sádru, mohou se pod ní udělat puchýře, nebo jiné problémy.


12) Neodstraňujte vyčuhující vatu na horním okraji sádry – chrání mimi před odřením.


13) Jak budu mimi koupat? Místo koupání mimi otírejte navlčenou žínkou, vatovým tampónem… Jestliže máte šikovného pomocníka, napusťte do vaničky vody jen na dno. Pomocník drží sádry nad vodou, Vy koupete.


14) Důsledně hlídejte polohování v postýlce. Skoro všechna mimina s PEC jsou v prvním půlroce nošením sáder nějak poznamenaná (různý lehčí asymetrie), co se týče tělesnýho vývoje. Dost jich pak musí rehabilitovat, například aby se jim srovnalo držení těla, hlavičky. Proto radíme důsledně prcka polohovat v postýlce, abyste na něj mluvili a přistupovali k němu jednou z jedné, podruhé z druhé strany, střídat to jeden den tak, druhý onak, nebo po týdnu. (Čili zabránit stavu, kdy mimi leží stále ve stejné poloze, kouká na rodiče a na pověšené hračky stále na jednu stranu, natahuje se na ně stále jednou rukou atd….to ne!!)


15) S oblečením velké problémy nejsou... Brzy zjistíte, zda Vám lépe vyhovují ustřižené dupačky, nebo tepláčky do pasu, s patenty v rozkroku nebo bez. Když koupíte větší dupačky, oblečete je i na sádry. Také není problém sehnat dupačky bez ťapek.


16) Na spaní se velmi osvědčily spací pytlíky. Když dítě malinko povyroste a je ve spaní aktivnější, nemůže bouchat sádrama a šprunclata postýlky a spí klidněji.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 954 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.