Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

(prohlížení deníku * PRO MIMINKA) Předcházející článek>>

Jak ochránit mimi před klíšťaty

Přidám sem něco, co jsem nastudovala na rodině. Asi to budete všechny znát, ale třeba je někdo taky takový mimoň jako já a bude to pro něj užitečné.

Autor: Jutka , 21.3.2005

Takže, přes léto budou naši mimísci asi teprve lozit (teda kromě Laurinky, která už bude chodit), takže bude aktuální, jak bobky ochránit před klíšťaty. Shrnutí z diskuse zní:


1) Prohlížet, prohlížet a prohlížet, protože čím rychleji klíště vytáhnete, samozřejmě i s hlavičkou, tím menší je riziko nákazy encefalitidou nebo boreliózou.


2) Nenechávat mimísky přímo na trávě (no to by mě tedy ani nenapadlo) a trávu sekat hodně nakrátko. V lese děti nevyndávat z kočárku. Kola kočárku případně nastříkat repelentem.


3) Přisáté klíště radili nebo spíš radily odstranit následujícím způsobem: namydlit cíp ručníku a kroužit kolem klíštěte a ono se pustí. Podle mě nesmí být pořádně chycené, protože jinak se nepustí a musíte kroužit s klíštětem. Rozhodně nekapat olej a klíště nedusit (mě to teda babička učila takto, ale výzkum ve věci odstraňování klíšťat evidentně pokročil), protože klíště pak "zvrací" a tak může ranku infikovat.


4) Prevence: V nosném oleji (např. slunečnicový z lékárny) rozmíchat pár kapek přírodního levandulového oleje a tím mimi potřít, klíšťata prý nesnáší pach levandule. Nebo mimi natřít tělovým mlékem s Tea Tree Oil, jeho pach údajně klíšťata také nesnáší a konečně jíst vitamin B, konkrétně B­6 Pyridoxin, to snad pomáhá i proti komárům.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 381 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.