Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

SPINKANI V.

Autor: Snehurka a 2 trpaslici , 17.10.2005

 


Změny oproti plánu jednání


 


Čekací doby uvedené v tabulce se nám podle našich zkušeností osvědčily nejvíce. Většina rodičů se podle nich řídí. Samozřejmě je možné si ještě před vlastním jednáním stanovit jiný časový plán.


 


·         Možná se vám čekací doby zdají být příliš dlouhé. Potom můžete každou udanou dobu zkrátit o dvě minuty. A při dosažení čekací doby 5 minut ji už nemusíte dále zvyšovat. I když své dítě nenecháte nikdy o samotě déle než pět šest minut, bude i tak jednání do budoucna úspěšné.


·         Jiní rodiče naproti tomu zase čekací dobu o něco protáhli, protože jejich přítomnost dítě neuklidní, nýbrž ještě více rozzuří. Také prof. Ferber, který tuto metodu vymyslel, doporučuje podstatně delší čekací doby.


·         Rozhodující pro úspěch není, kterou čekací dobu si vyberete. Mnohem důležitější je: Vyberte si čekací doby, které se vám zdají být smysluplné a které můžete dodržet. Během jednání se pak nesmějí tyto doby měnit! I když se vám dopředu stanovený plán zdá být okrajovou záležitostí – pro mnohé rodiče je velkou pomocí, když od začátku přesně vědí: Co budu dělat jako další krok? Dá Vám jistotu, abyste jednali „kontrolovaně“ a cíleně. Vaše dítě bude tuto jistotu cítit. Potom vzdá podstatně rychleji boj o staré zvyklosti (jedná se přece částečně o boj o moc), než když cítí Vaši bezradnost a nejistotu.


·         Zpravidla doporučujeme, aby se na začátku přes den a v noci postupovalo podle plánu: při každém denním spánku, večer a při každém nočním probuzení. Učební efekt je velmi dobrý, protože děti nakonec pokaždé usnou samy a obzvlášť si velmi rychle zvyknou na novou situaci „samo v postýlce“. 


 


Jindy si rodiče nemohou a nechtějí vůči svým dětem najednou dovolit změny několikrát za den. V tom případě je pak smysluplná změna plánu – a to jednat ve dvou krocích:


 


·         V prvním kroku se dítě učí nejprve s pomocí plánu jednání usnout samo přes den a večer. Pokud se vzbudí v noci, dostane ještě své obvyklé pomůcky ihned, bez jakékoliv čekací doby. Často se pak noci zlepší samy od sebe.


·         Někdy nebývají děti ale pravidelně v noci vzhůru, ačkoliv již přes den a večer usínají samy bez problémů. Ve druhém kroku obraťte plán na noc. Samozřejmě, že při tomto postupu to trvá o něco déle, než vaše dítě prospí celou noc.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 577 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.