Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

BRNO, BŘECLAV: IQ Roma servis

Občanské sdružení IQ Roma servis je nestátní neziskovou organizací, která v Brně, Břeclavi a dalších městech a obcích Jihomoravského kraje poskytuje bezplatné sociálně právní poradenství a vzdělávací a volnočasové služby, včetně pedagogických aktivit.

Autor: Romčátka , 16.10.2009

Občanské sdružení IQ Roma servis je nestátní neziskovou organizací, která v Brně, Břeclavi a dalších městech a obcích Jihomoravského kraje poskytuje bezplatné sociálně právní poradenství a vzdělávací a volnočasové služby osobám ohroženým sociálním vyloučením, především romského původu. Na základě mapování a analýz potřeb a zdrojů cílové skupiny realizujeme také informační a koncepční činnost. Své klienty se snažíme motivovat a aktivizovat, vést je k vědomí vlastní hodnoty i odpovědnosti a podporujeme možnosti, příležitosti a odhodlání na cestě jejich růstu a společenského uplatnění.


Organizace je vyhledávaným partnerem jak klientů, tak veřejné správy, neziskových organizací, škol, studentů či zaměstnavatelů nejen v jihomoravském regionu, ale i v rámci celé České republiky i EU. V roce 2008 se stala nositelem Ceny kvality v sociální péči v kategorii Poskytovatel soc.služeb pro osoby ohrožené soc.vyloučením, o rok později byla za svou práci oceněna v kategorii Poskytovatel soc.služeb pro děti. IQ Roma servis je také realizátorem úspěšných osvětových kampaní.


Hlavní činností občanského sdružení IQ Roma servis je přímá práce s klienty – poskytování služeb lidem ohroženým sociálním vyloučením (v souladu s posláním a zaměřením organizace především lidem romského původu), kteří se nacházejí v nepříznivé sociální situaci a mají zájem ji sami řešit.
Služby jsou poskytovány zdarma. Jejich využívání ze strany klientů je dobrovolné a závisí na jejich zájmu o aktivní podílení se na zlepšení své situace a o rozvoj vlastních kompetencí.

Mezi hlavní služby patří:
- sociálně právní poradenství

- podpora a asistence v terénu (zejména v domácnostech klientů) a
- vzdělávací a volnočasové služby (nízkoprahová zařízení pro děti a mládež).

Poradenství a asistence klientům jsou poskytovány v nejrůznějších oblastech života (bydlení, zaměstnání, vzdělání, dluhy, péče o děti, rodinné vztahy atd.). Vedle pracovníků sociálně právních poraden a terénních sociálních pracovníků mohou klienti získat radu a podporu i v poradně pro volbu školy, resp. povolání.

Dětem a dospívajícím (i dospělým) IQ Roma servis nabízí širokou nabídku vzdělávacích a volnočasových aktivit:
- doučování (ve školních předmětech; v „iqéčku“ nebo s dětmi u nich doma)
- výuka (cizí jazyky, počítače, ...)
- kurzy (např. administrativní dovednosti)
- kroužky (taneční, divadelní, fotokroužek, …)
- společné exkurze, návštěvy kulturních představení, výlety apod.
- trávení volného času v klubu (ping-pong, fotbálek, hry, …)


Kontakty:


V Brně občanské sdružení IQ Roma servis sídlí a poskytuje zde také veškeré nabízené služby.
Na adrese Cejl 49 naleznete poradnu, kde pracovníci IQ Roma servisu poskytují bezplatné sociálně právní poradenství a podporu při řešení problémů jak v oblasti zaměstnanosti, tak bydlení, zadluženosti atd. Druhá poradna se nachází na adrese Hybešova 41.
Poradenské hodiny:
pondělí, středa a čtvrtek vždy od 9 do 17 hodin
úterý od 12 do 17 hodin


Na Hybešově 41 probíhají rovněž pedagogické aktivity, je zde poradna pro volbu školy, učebny a nízkoprahový klub, kde mohou děti a mladí trávit volný čas, probíhají zde kroužky a kurzy (tanec, foto, počítače, angličtina, ...). Naleznete zde také vedení organizace, pracovníky zabývající se administrativou nebo koncepční či prezentační činností. Sídlí zde terénní sociální pracovníci.

Terénní sociální pracovníci poskytují podporu a poradenství klientům nejčastěji v městských částech Brno-střed, Brno-sever, Brno - Židenice či Brno - Královo Pole. Jejich působení se ale neomezuje jen na ně.


Cejl 49
602 00 Brno
Česká republika
Tel./fax: +420 549 241 250
(sídlo organizace a poradna)

Hybešova 41
602 00 Brno
Česká republika
iqrs@iqrs.cz
Tel. 1: +420 543 210 725 (poradna, terénní sociální prácovníci)
Tel. 2: +420 543 213 310 (projektová administrativa, pedagogové)
Tel. 3: +420 543 214 805 (kancelář ředitelky)
Fax: +420 543 214 809


V Břeclavi působí IQ Roma servis především prostřednictvím dvou terénních sociálních pracovníků, kteří poskytují poradenství a asistenční služby klientům i v dalších obcích. Spolupracují s více než 50 klienty.

V prosinci 2008 otevřela organizace ve městě svou pobočku. Tvoří zázemí pro „teréňáky“ a probíhá zde doučování žáků a studentů ohrožených nepříznivou sociální situací rodin.

Služby pracovníků IQ Roma servisu, tj. zejména
- poradenství v otázkách zadluženosti, bydlení, rodinných vztahů, soc. zabezpečení atd.
- aktuální nabídku volných pracovních míst
- zprostředkování kontaktu se zaměstnavateli
- asistenci při jednání na úřadech,
můžete využít nebo konzultovat i při návštěvě břeclavské kanceláře otevřené každou středu mezi 10. a 13. hodinou.


Tř. 1. Máje 39
Břeclav - Poštorná
Tel. (Radek Kratochvíl): +420 774 224 508
Tel. 2: +420 774 224 509
Tel. 3: +420 774 635 027




Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 886 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.