Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

SLADIDLA - pokračování I

Autor: Ať , 8.1.2011
Dnešní přehnaná konzumace cukru způsobuje, že přebytky cukru jsou ukládány na různých místech těla, především ve formě glykogenu (= zásobní živočišný škrob v játrech, svalech). Jestliže množství glykogenu převýší kapacitu jater, glykogen se uvolňuje do krevního oběhu v podobě mastných kyselin. Ty se ukládají nejprve na méně aktivní místa těla - hýždě, stehna, střední partie trupu, později i v aktivnějších orgánech jako je srdce a ledviny, které se stávají méně funkční protože jsou obloženy vrstvou tuku a hlenu, čímž je zeslabena jejich normální funkce. V krajním případě při velkém přebytku mohou být i ucpány. Vzrůstající spotřeba rafinovaného cukru (stejně tak i ovocného) způsobuje častější výskyt degenerativních chorob včetně onemocnění srdce.

Dále vzniká nedostatek vitamínu B1, který je nezbytný pro metabolismus sacharidů, a jež jednoduchý cukr nepřináší, ale spotřebovává.
Rafinovaný cukr má vliv na schopnost myšlení tím, že ničí střevní bakterie, tvořící vitamíny sk. B, navíc cukr tyto vitamíny odčerpává, protože je potřebuje proto, aby mohlo dojít k metabolismu sacharidů. Tyto vitamíny jsou nezbytné pro syntézu kyseliny glutamové, která přímo ovlivňuje mentální aktivity probíhající v mozku. Nedostatek této složky může způsobit zhoršení paměti a zeslabuje jasnost myšlení. Může vzniknout neklid, předrážděnost, poruchy spánku. Děti s nedostatkem vit. B hůře prospívají ve škole, jsou neklidné a roztěkané.


Děti nadměrně konzumující cukr mají přemíru rychlého zdroje energie a jsou často hyperaktivní a někdy i agresivní. Mají nadbytek energie a maminky si stěžují, že jsou jako pytel blech. Netuší, že to často způsobuje přemíra cukru v jejich stravě.


Konzumací cukru je ovlivněn i imunitní systém - na americké universitě v Loma Lindě bylo zjištěno, že schopnost bílých krvinek ničit mikroorganismy může být téměř paralyzována po požití cukru. Rafinovaný cukr jako vysoce čištěný produkt (zbavený všech minerálních látek, vitamínů, vlákniny atd.), má za následek ochablost fyzického i psychického stavu. Negativně působí zejména na parasympatický nervový systém. Jednoduché cukry tělo rychle vstřebá, přijme a využije - to jsou prudké, rychlé reakce podobné "výbuchu", proto vnějším projevem jejich spotřeby je agresivita, zloba, rozrušení, nesnášenlivost, útočnost, roztěkanost mysli, nesoustředěnost (hlavně ve spojení rafinovaného cukru = sacharózy s cukrem mléčným = laktózou tj. cukr + mléko nebo mléčný výrobek). Med, javorový sirup, ovocný cukr (fruktóza) mají podobný účinek jako rafinovaný cukr, i když v menší míře.

3. složené cukry (polysacharidy)
Jsou dostatečně obsaženy ve všech celozrnných obilovinách, zelenině a luštěninách. Jejich výhodou je, že na ně působí enzymy v zažívacím traktu, které naruší jejich složité vnitřní vazby, což je nezbytné pro jejich vstřebání.
Polysacharidy jsou postupně rozkládány a přiváděny do krve a do organismu. Tento proces je plynulý a děje se podle potřeb organismu. Hladina cukru v krvi tedy nekolísá a udržuje se na stále stejné úrovni, nepřetěžuje proto slinivku břišní. Navíc v komplexu obilovin, zeleniny a luštěnin dostává organismus dostatečné množství minerálů a vitamínů pro svůj metabolismus a nedochází tak k jejich nedostatku.


Shrnutí problémů způsobených konzumací cukru:
Překyselení organismu = oslabování imunitního systému
Přetěžování slinivky břišní
Při neutralizaci cukru dochází k nežádoucímu vyplavování minerálů, zejména vápníku a hořčíku
Nedostatek vitamínů sk. B
Kolísání hladiny cukru v krvi – hypoglikemie, hyperglykemie
Ukládání přebytku v organismu ve formě tuku
Cukr může způsobit zhoršení paměti a zeslabuje jasnost myšlení.
U dětí způsobuje hyperaktivitu a agresivitu
A mnohé další….


Sladkou chuť (ne cukr !!!) člověk ke svému životu nutně potřebuje. Zejména pro děti je velmi důležitá, na úkor chuti slané a pikantní.

SLADIDLA, která jsou vhodná pro každodenní použití:
Obilné slady
jsou nejpřirozenější typ sladidla s maximálním obsahem polysacharidů, které vznikají z obilí za pomoci fermentace bez použití jakéhokoli přídavku cukru. Jedná se přeměněná obilná zrna za použití teploty a tlaku. Slady obsahují sodík, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor. Nepřecházejí rychle do krve (tak jako cukr) a proto šetří slinivku břišní. Jsou vhodné i pro diabetiky a udržují vyrovnanou hladinu krevního cukru.

Ovocné šťávy
a koncentráty (mošty, sirupy) - při použití technologie bez chemických přísad jde o čistou šťávu z ovoce, kterou lze zahušťovat do koncentrátů. Obsahuje cukry, které jsou přirozenou součástí ovoce.
Ve zdravých výživách lze koupit levnou, ale kvalitní čistou odpařenou šťávu z jablek. Je výborná v čaji, na kaši, na pudinku….

Sušené ovoce
sušení je nejpřirozenější způsob konzervace. Usušené plody v konzumní zralosti jsou vhodné k přímé konzumaci a pro různé úpravy. Velmi vděčným sladidlem jsou (vařené či mixované) a v našich oblastech tradiční křížaly z hrušek a jablek a sušené švestky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1151 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.