Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Perineální masáž (masáž hráze

Autor: lydushe + 3 háďata , 21.2.2005
Masáž perinea (hráze, oblasti mezi řití a vchodem poševním) se provádní asi 6 týdnů před vypočetným termínem porodu.
Může ji provádět sama rodička nebo její partner, aby perineum bylo pružnější a připravilo se tak na rozšíření při porodu. Jeho snadnější průběh umožňuje vyhnout se nutnosti episiotomie.
K relaxaci svalů před masáží přispěje teplá aromatická lázeň, která změkčí tkáň a zrychlí oběh. Do koupele se může přidat olej z gerania a levandule. Před lázní si vyprázdněte močový měchýř a dbejte na to, abyste se cítili dobře a bezpečně.
Masážní olej můžete zakoupit (www.weleda.cz, www.nobilis.cz) anebo vyrobit samy (2 kapky levandule k 1 kapce gerania v 2,5% roztoku mandlového oleje).
Potřete si oba ukazováčky nebo palce a masírujte perineální oblast. Zasuňte prsty 3-4 cm do vagíny a tiskněte perineální dno k rektu a ke stranám (ve tvaru jakéhosi U). Pokud bychom si představili, že klitoris představuje 12 hodin, pohuybujte prsty na tomto pomyslném ciferníku mezi 4 a 8 hodinou a zvláštní pozornost věnujte jakékoli zjizvené tkáni způsobené předchozí episiotomií. Ta se tak snadno neroztáhne. Udržujte mírný tlak asi po 1 minutu, dokud nepocítíte lehké pálení či šimrání a oblast začne být poněkud necitlivá.
Po několika týdnech začne být perineum výrazně pružnější a pocity spojené s průchodem dětské hlavičky pochvou vám budou známější.
Tato oblast je zvlášť intimní a citlivá, ale zvykne-li si matka na pocit natahování, nebude zřejmě reagovat napětím, až touto částí bude dětská hlavička skutečně procházet. V tomto stádiu je nutné být co nejuvolněnější, aby se vaše dítě narodilo a nepoškodilo vám při tom perineum.
Cviky na pánevní dno (zdvih až do prvního patra a pak sestup zpátky do suterénu) svaly po porodu záhy zklidní.
Pokud za sebou máte herpes nebo jakoukoliv jinou infekci prodělanou v těhotenství perineální masáž neprovádějte,abyste předešla možnému rozšíření infekce.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 3636 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.