Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Pořizujeme výbavu aneb vše, co potřebujete vy i vaše děťátko, než přijde na svět - II.

Autor: Denyna , 24.7.2005
Na koupání potřebujete vaničku (nekupujte úplně nejmenší, ať vám nějaký čas vydrží) a podložku do vaničky. Koupání však zvládnete i bez podložky, pokud do tohoto každodenního rituálu zapojíte tatínka. Ten si alespoň drobečka užije a při koupání jej podrží. To vám umožní nalít do vaničky více vody, aby dítě nadnášela.
Mezi základní kosmetiku patří dětská koupel, tělové mléko, dětský olej, dětský šampon, ušní anatomicky tvarované tampony, dětská mast s rybím tukem a na ošetření pupíku již můžete mít připravený 60% líh a čtverečkovou buničinu.
Pro začátek je dobré mít také asi tři dudlíky (anatomicky tvarované, či obyčejné kulaté, silikonové ale děti často odmítají, protože jsou tvrdší)
K základnímu oblečení novorozence patří asi 6 body s dlouhým rukávem ve velikosti 50-56 ( do zásoby můžete mít i větší kusy ve vel. 62) a 2 s krátkým. Dále asi 5 dupaček ve velikosti 56 – 62 (pozor při výběru značek, zahraniční velikost 62 může být jako vel. 56 u českých výrobců), čtvero ponožek, 2 svetříky propínací vpředu – vel. 62, 2 kabátky – vel. 62, 2 overaly – na spaní a na ven, 2 čepičky ( materiál volte podle ročního období – viz. později v tomto článku), případně rukavičky a kombinézu.
Na přebalování je dobré mít doma v zásobě kromě přebalovací podložky také několik balení papírových plen ve velikosti „mini“ (od 2-5 či od 3-6 kg.) Klidně vyzkoušejte více značek, uvidíte, co děťátku vyhovuje nejvíce. Plenky by měly udržet dětskou pokožku v suchu a také umožňovat přístup vzduchu. Hodí se vám také několik balení vlhčených ubrousků na očištění dětského zadečku.

Příruční zavazadlo do porodnice by mělo být pro každý případ připravené již od 7 měsíce těhotenství a mělo by obsahovat základní kosmetiku pro vás (skvělým pomocníkem je sprchový šampon a tělové mléko s obsahem tea tree oil, které zbaví pokožku choroboplodných zárodků jež by se při kojení mohly dostat dítěti do úst a způsobit zde onemocnění zvané moučnivka. Jde o bolestivou a někdy obtížně léčitelnou infekci), 2-3 ručníky, 2 žínky, župan, vložky do podprsenky na unikající mléko, 2 mateřské podprsenky s odepínacími košíčky, jednorázové kalhotky (zakoupíte ve zdravotnických potřebách – 1 balení asi po 5 kusech), přezůvky, ale také vlastní toaletní papír. Tzv. erární noční košile a oblečení, plenky i kosmetiku na dítě dnes již ve většině porodnic dostanete k dispozici. Je lepší se ale o tom informovat. Na sezení vám po porodu pomůže nafukovací dětský kruh. Kromě toho s sebou nezapomeňte také občanský průkaz, oddací list (u neprovdaných rodný list) a dohodu o jménu dítěte podepsanou oběma rodiči. (tu obdržíte v porodnici při první návštěvě těhotenské poradny). Pro dítě přibalte také dudlík. Oceníte ho zejména v prvních dnech, kdy si budete chtít odpočinout. K porodu vezměte také láhev vody a případně minerální vodu ve spreji, která příjemně osvěží obličej. Pokud bude manžel u porodu, připravte mu větší svačinu. Určitě jí při delší první době porodní ocení. Na propuštění z porodnice si přichystejte oblečení, které jste nosila asi ve 4-5 měsíci těhotenství. Jenom velmi málo maminek odchází z porodnice v kalhotách, které nosily před otěhotněním. Pro děťátko potřebujete body s dlouhým rukávem, kabátek, overal, ponožky, čepičku a v zimě také kombinézu či alespoň teplou bundičku. Dále zavinovačku s teplou vložkou a dětskou deku.
Děťátko se narodí na podzim či v zimě
V tom případě je třeba myslet na to, že termoregulační systém dětského tělíčka je ještě značně nevyvinutý, a proto snadno prochladne stejně tak, jako se přehřeje. Na zimu je lepší vybírat hluboký kočárek, s dostatečně dlouhou, prostornou korbou do které se vám vejde i větší dítě v zimním fusaku. Podle ročního období a terénu, na kterém budete kočár vozit volte úpravu podvozku a kol. Lepší jsou větší kola s hrubším vzorkem (můžete mít i nafukovací). V prvních týdnech je lepší dítě na noc zabalit do samozavinovačky. Pocit těsnějšího sevření ho zklidní, protože mu připomene pobyt v bříšku a také tím zabráníte prochladnutí odspoda. V přetopeném bytě vytápěném ústředním topením dítěti snadno vysychá sliznice. Velkým pomocníkem v takové situaci je zvlhčovač vzduchu nebo odpařovače vody na topných tělesech. Teplota v pokoji, kde dítě spí by se měla pohybovat okolo 18-19 stupňů Celsia. Dítě na ven oblékejte raději do více vrstev, než do jedné silné. Vybírejte dostatečně vyteplené oblečení jako například kombinézku – overal s kapucí a uzavřenými nohavicemi a teplou čepičku (například z vlny či fleecu). Přes zimní fusak budete ve větší zimě potřebovat teplou dětskou deku. I při oblékání ven ale dbejte na to, aby se dítě nepotilo. Raději oblečte více vrstev než dvě silné. Doma dítě příliš nenabalujte, aby se nepřehřálo, stačí body s dlouhým rukávem, dupačky, případně ponožky a pokud mu bude chladněji také kabátek.
Děťátko narozené v jarních a letních měsících
Potřebuje mnohem méně oblečení, než zimní děti. Je ale třeba pamatovat na to, že i v létě se může silně ochladit. Při výběru kočárku můžete zvolit sportovnější vícekombinaci s možností úpravy na hluboký kočárek a pro chladnější či deštivější dny nánožník na kočár. Při velmi teplém počasí postačí dítěti přes plenky obléci volnější tričko. U novorozenců s dlouhým, u staršího kojence s krátkým rukávem. U velmi malých dětí ale kontrolujte, zda nemá chladná chodidla a dlaně. V tom případě jej přikryjte lehkou dekou a oblečte bavlněné ponožky. I při kratším pobytu na slunci by dítě v prvních měsících života mělo mít krytou hlavičku bavlněnou čepičkou nebo kloboučkem. Pokožku miminka je třeba chránit šetrným krémem s UV filtrem (faktor 25 a více)a to alespoň půl hodiny před odchodem ven.
V každém případě je však nejdůležitější pro děťátko připravit láskyplné, útulné zázemí, ve kterém bude prospívat jak tělesně, tak duševně

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1036 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.