Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Hlavní jídlo 2

Autor: Alexy a Mišel*30/07/05* , 19.1.2006

Zeleninové kaše


Připravíme si vařenou zeleninu (jako do blivajzků). Zároveň si nachystáme pohanku, jáhly, nebo ovesné vločky - spaříme je a v neosolené vodě, necháme cca 15 minut odstát, pak vaříme doměkka dokud se z nich nevyvaří skoro všechna voda, pokud pak ještě nejsou dost měkké, trochu vody přidáme a vaříme dál (jako s rýží). Zeleninu pak rozmačkáme vidličkou (propasírujeme/nakrájíme na kousky) a smícháme s vločkami/jáhlami/pohankou. Na závěr samozřejmě přijde lžička olivového oleje, v případě potřeby můžeme trošku naředit převařenou vodou. Labužníci si mohou přimíchat i trochu žervé.
(od 8m, vločky od 9m)


Rajská


Domácí rajský protlak (návod najdete v sekci zavařování) se trochu povaří a přidá se do něj předem uvařená rýže a trocha vařené a rozmačkané mrkve (asi 1 vrchovatá lžička na 100ml protlaku s rýží) a lžička olivového oleje. Může se přidat i troška hovězího masa.
(od 8m, s hovězím od 8,5m)


Špenát s bramborami a žloutkem


Rozmražený špenát se důkladně provaří, smíchá s uvařenými a rozmačkanými bramborami a rozdrobeným vařeným žloutkem. Trochu se zředí vodou a na závěr omastí lžičkou olivového oleje.
(od 9m)


Špenát s bramborem a žloutkem II


Rozmražený špenát (asi 100g) povaříme v trošce mléka (Hamilon nebo co běžně používáte) asi pět minut, přidáme do něj brambory (100g) uvařené s trochou mletého kmínu a půlku vařeného vaječného žloutku (vajíčko vaříme 13 minut), brambory rozmačkáme vidličkou, dobře vše promícháme a necháme ještě dvě minuty přejít varem. Můžeme přidat pár kapek lisovaného olivového oleje.


Těstoviny se zeleninou


Uvařte si těstoviny a nějakou zeleninu - např. mrkev, hrášek, brokolici, květák, kukuřici. Brokolici nebo květák stačí rozdělit na malinké růžičky, mrkev nakrájejte na kostičky (samozřejmě můžete všechno i rozmačkat vidličkou apod.). Všechno to pak smícháme (my dáváme nejvýš 3 různé druhy zeleniny) a opět přidáme lžičku olivového oleje.
(od 9,5m)


Kaše se zeleninou


Uvaříme předem rozmixovanou zeleninu, zahustíme rýžovou kaší bez mléka (např. Hami) a přidáme trochu olivového oleje.


Kaše z červené řepy I.


Červenou řepu vaříme ve slupce asi hodinu. Potom řepu oloupeme a rozmixujeme. Pro miminko nesolíme, zbytek můžeme ochutit a podávat jako přílohu.


Kaše z červené řepy II.


Červenou řepu oloupeme a nastrouháme, vaříme asi 15 minut s trochou fenyklu. Podle potřeby mixujeme nebo rozmačkáme vidličkou. Takto upravenou řepu můžeme podávat samotnou, přidávat do rýže, do brambor nebo do zeleninových či ovocných směsí.


Dušená mrkev s rýží


Čerstvou mrkev ve větších kouscích vaříme 10 minut v páře. Pak rozmixujeme s rýžovou kaší nebo vařenou rýží. Takto připravená mrkev si zachová svou chuť i vitamíny. Přidáme trochu olivového oleje. (V mrkvi je provitamín A, vitamín A se z něj teprve vytvoří a přidáním tuku tomu napomůžeme.)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1054 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.