Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Jak na lístky

Instrukce z kurzu Ivany Domanjové

Autor: evacko , 4.12.2006

Pro začátečníky:


Pro nácvik vždy použijeme silnější  materiál, ideální je perlovka. Nitě na všech 4 paličky si zkrátíme. Ivana sice dělá lístky na nezkrácených paličkách, ale ona je machr a kdovíjak začínala. Všude jinde se doporučuje pracovat hodně nakrátko ( a já taky ).


Lístečky si cvičíme zásadně bez podvinku, abychom nebyly frustrovány neschopností dodržet předkreslený tvar. Zpočátku se jen učíme obtáčet jednou paličkou ty tři ostatní, zatím bez snahy cokoli formovat, vzniká cosi jako volnější řetízek. Dostaneme-li do rukou pohyby pro správné obtáčení, zkusíme formovat. V momentě, kdy vodivá palička přechází přes svislou, jsou tyto dvě povoleny, zbývající dvě musí být napnuty. To platí nejen při přechodu přes krajové, ale i ve středu. Právě po přechodu přes středovou se tvaruje napínáním všech. Dělá se to přes tzv. "páku", kdy paličky v ruce víc postavíme kolmo k zemi, tím se hlavičky vzdálí od herdule a nit se napne. Snažíme se udržovat všechny paličky ve stejné délce, což znamená, že musíme vodivou velmi často odvíjet. ( Možná, že toto je nejobtížnější manévr, kdy musíme manipulovat s vodivou paličkou a neztratit napětí na ostatních. ) To děláme, je-li vodivá po přechodu přes středovou. V první půlce lístku jej rozšiřujeme tím, že více roztahujeme a napínáme krajové paličky. V druhé polovině zužujeme utahováním vodivé paličky. Na konci lístku, je-li vodivá ve středu dokončíme prohozem pláténka a zašpendlíme uprostřed. Začneme formovat další lístek, atd.


Toto cvičíme a cvičíme a cvičíme... Po 200 lístkách už by měl být pokrok vidět.
 


A pro všechny:


Úplný začátek lístku:


Zapíchneme špendlík a na něj zavěsíme 2 páry tak, že v každé ruce máme 1 paličku z každého páru. Začneme obtáčet ihned, a to jednou ze středových paliček. Nezačínáme žádným řetízkem ani pláténkem !!!



Úplný konec lístku - do vzduchu:


Lístek končíme jedním prohozem plátna, které zašpendlíme uprostřed. Špendl zapíchneme opačným směrem ( protože vzápětí budeme otáčet herduli ).  Pod špendlíkem teď máme středové paličky zkříženy. Tyto paličky okolo špendlíku přehodíme přes herduli dozadu. Vnější paličky pod špendlíkem zkřížíme taky a přehodíme dozadu taktéž. Otočíme herduli, uchopíme všechny 4 paličky, hodně utáhneme a dále pracujeme řetízek přes rub listu a hodně ho utahujeme. Vlastní ukončení se liší podle toho, zda pracujeme tenkým nebo silným materiálem.


Tenký materiál: Řetízek uděláme asi do poloviny lístku. Pak háčkem rozpíchneme lístek ( pod koncem řetízku ), opatrně podebereme v něm středovou nit a jednu paličku protáhneme. Další paličku provlékneme kličkou. Tedy jeden pár z řetízku připojíme ke středové niti lístku. Svážeme plochým uzlíkem. Zbývající dvě paličky z řetízku taky svážeme plochým uzlíkem a paličky odstřihneme.                     


Silný materiál: Řetízek uděláme delší, spíš i něco přes celou délku lístku. Pak si vezmeme tenkou pomocnou nit ( šicí hedvábí v barvě lístku ) a řetízek nad první půlkou lístku pevně obsmykujeme ( ve směru od špičky ke středu lístku ). Pak háčkem provlékneme pomocnou nit za středovou nit lístku a ještě párkrát ( 3 - 4x ) pevně obsmykujeme další část řetízku nad lístkem. Pak vše naráz odstřihneme.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 909 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.