Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Zajímavosti o Lefkádě II.

Autor: Lucka Šeflová , 22.2.2007









LEFKADA
















Ostrov však uspokojí i pohodlnější turisty a to především východním pobřežím, které nabízí rušnější místa se spoustou obchodů, restaurací, diskoték, vodními sporty, půjčovnami loděk a člunů, potápěčským centrem, půjčovnami motorových vozidel aj. Největším a nejrušnějším rekreačním střediskem na Lefkadě je městečko Nidri, druhé největší na ostrově. Z Nidri jsou na dohled soukromé zalesněné ostrůvky Madouri, Skorpidi, Sparti a Skorpios. Ostrov Skorpios patří k majetku Onassisovy rodiny. Aristoteles Onassis (jeho bronzová socha v nadživotní velikosti byla odhalena v polovině září 2001 v přístavu v Nidri) odkoupil ostrov od řecké vlády v roce 1962. A to napovídá, že jeho volba byla zcela jistě ovlivněná výjimečnou krásou prostředí. Také je zřejmé, že díky jeho bohatství a touze po soukromí a klidu zůstala Lefkada stranou zájmu turistického průmyslu. Proto vychutnejme to, že můžeme být stále ještě součástí proměňující se Lefkady. Protože dnes ještě rybaření a opravování sítí, pěstování oliv, úrodná políčka vklíněná mezi holé skály, vinice atd., stále patří k častým způsobům obživy místních ostrovanů. Známé jsou i lidové výšivky a krajky, které jsou kvalitním a milým suvenýrem. Tyto pak můžete zakoupit nebo jen obdivovat ve vesnici Karya v severní části ostrova. A když už vystoupáte po strmých a klikatých cestách do kopců, které občas zahaluje závoj z mraků, kde sebemenší kousek úrodného pozemku je pro ostrovany bohatstvím, neopomeňte na malou horskou vesnici Eglouvi. Zde se pěstuje kvalitní čočka a na oslavu konce sklizně pořádají místní vesničané tradiční slavnosti.

Historii, postupný vývoj a všechny další události, které po tisíciletí ovlivňovaly růst a tvář dnešní Lefkady, ať už to byla nadvláda Benátčanů, Turků, Francouzů, Rusů, Angličanů nebo archeologické nálezy Achajské a Minojské kultury, to vše můžete vidět v archeologickém muzeum hlavního města ostrova. Hlavní město Lefkada (cca 8 000 obyvatel) je zajímavé v celkovém pohledu i s okolní scenérií. Historické centrum s pěší zónou, náměstím s úzkými uličkami nabízí obchody, kavárny, restaurace. Okolo města je přístavní molo, kde kotví nejrůznější typy lodí a jachet. Nedávno zde byla dokončena výstavba největší a nejmodernější mariny v Řecku.K ousek odtud, na samém severu ostrova pak uvidíte padací most, středověkou pevnost Santa Maura, maják, kamenná mola s krásnou pláží Ammoglossa a z druhé strany dlouhé písečné pobřeží pláže Gyra s typickými větrnými mlýny.

To však není zdaleka všechno čím Vás může pohostinná Lefkada učarovat. A pokud při Vašich toulkách po ostrově někdy zabloudíte – žádné neštěstí, vždy totiž můžete objevit zcela jiné vyhlídky a pohledy, nová místa na koupání, pozorovat ostrovany při jejich práci atd. Lefkada se vyznačuje hlavně tím, že dokáže uspokojit široký okruh návštěvníků, i těch, kteří netouží jen po koupání. Vyvolá ve Vás nerozhodnost při volbě zda příští rok budete pokračovat v putování po ostrovech a nebo se vrátíte zpět do laskavé náruče Lefkady. Protože Lefkada je místem, které by člověk na svých cestách určitě neměl minout a navíc je návyková.

Mobilní telefony – na většině ostrova je dobrý signál. Výjimku tvoří některé pláže západního pobřeží a některá místa v horách. Ve Vassiliki a Kalamitsi je signál dobrý. V Agios Nikitas je místy slabší.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1465 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.