Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

dýňová polévka

Autor: dib (matěj 21.8.05) , 5.12.2007

900g máslové dýně, 1litr zeleninového (drůbežího) vývaru, 3 lžíce másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, půl lžičky mletého zázvoru, 1-2 bobkové listy, větvička tymiánu (svázaná do kytičky). k dochucení - 1 lžíce citronové šťávy, nastouhaná pomerančová kůra, 200-300ml jogurtu nebo zakysané smetany, 200ml mléka, pepř, sůl


to jsou ingredience opsané z časopisu gurmán (listopad07), ale toš co není není :-) udělala jsem toho asi 2 litry, a stačila mi půlka dýně hokaido o průměru asi tak 15cm, ani ne půl kila..


dýni oloupeme a zbavíme semen, nakrájíme na kostky. cibuli a česnek (já jsem dala asi tři stroužky..) oloupeme a nakrájíme na plátky, zpěníme na másle (já aj s trochou vody..), po minutě přidáme kostky (já aj další trochu vody), restujem asi tři minuty. zalejeme vývarem, přivedeme k varu a pak přidáme bylinky, koření a sůl (já trochu zázvoru, mletý tymián, asi lžičku, nějakou univerzální směs ala vegeta, bobkový list). vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
bylinky (kytičku a bobky) vyndáme, fšecko rozmixujem. přilejem mléko, pomalu provaříme, dochutíme solí, pepřem, citrinovou šťávou a pomerančovou kůrou. na závěr ozdobte jogurtem nebo smetanou. ( do mixlé dýně jsem vymáčkla citron, pak přidala zakysanou smetanu a rostlinnou smetanu gran cucina).
dobrou chuťku :-) je dost sytá, s houskou jsme ji měli za oba chody :-)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 2 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1274 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.