Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Moji starouškové

Autor: Jiřule a 3 skřítkové , 7.12.2007

Sedím na balkoně a popíjím bylinkový čaj. Nad hlavou mi švitoří ptáci a vlahý jarní vánek mi občas foukne do tváře..Zasněně zavírám uplakané oči.



Bydleli jsme všichni spolu. Já moji dva bratři,rodiče a babička s dědou. Dva úžasní lidé. Dvě nádherné a milé bytosti.


Babička měla své šedivějící vlasy vždy pečlivě sčesané do drdůlku. Ó jak já jsem vždycky chtěla ty dlouhé vlasy česat,ale bábinka se nenechalaJ. Říkávala,že jí její staré chmýří vytrhámJ


Každý večer jsem sedávala u dědouška na posteli,tulila se a se zatajeným dechem poslouchala pohádky,které uměl vyprávět jako nikdo jiný.Milovala jsem tu, O čertovi a Káče.Když dědoušek předváděl pekelného čerta,musela jsem se pokaždé v duchu smát. Ať se snažil jak se snažil svou laskavost z očí ani čert nevyhnal.


Vzpomínám si na procházky večer před spaním. Držela jsem se babiččiny ruky a poslouchala vyprávění o jejím mládí.Ptáci zpívali ve větvích stromů, skoro jako dneska.Možná proto tolik miluji jaro.


Měla jsem tak ráda království mých staroušků.V každé skříni na mě čekalo nějaké tajemství. V jedné byla krabice plná korálků,knoflíků, ve druhé dědouškovo odznaky,medaile a v další zase babiččiny stužky,pramínky vlasů. Znovu a znovu jsem se zatajeným dechem otevírala krabičku po krabičce.Pokaždé mi jejich tajemství připadalo jiné a voňavější.



..upiji z hrnečku a otřu slzu,která mi stéká po tváři…



Když jsem měla starosti a trápení,vždycky jsem utíkala do jejich malého pokoje. Babička mě vzala do náruče a hodiny mě vydržela hladit po zádech. A já chtěla pořád a pořád.Babička se na oko zlobívala,že to nejde,že to bych pak chtěla stáleJ A když už měla prsty celé bolavé přitulila jsem se k dědouškovi a dědoušek k laskání přidal ještě pohádku.


Všechen bol z mé malé duše odletěl a zavládl v ní klid a radost.


Vždycky měli pro každého připravenou náruč plnou lásky,vlídné slovo,pomoc a pohlazení.


Rostla jsem a babička s dědou stárli. Přesto s trpělivostí poslouchali texty mých oblíbených kapel,starosti mých kamarádů a trápení mých lásek.


Pak babička onemocněla těžkou nemocí a já viděla jak mi odchází. A jednoho dne nám odešla napořád.I v poslední chvíli mě držela za ruku a jemně mě svou stařičkou rukou hladila…a prý že nevnímá..


.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 636 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.