Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Domácí výroba mýdla

Autor: inishkea , 26.3.2008




















Potrebujete dva vetsi hrnce, nejake mechacky, teplomer (treba zavarovaci, kazdopadne se stupnici mezi cca 40 a 100), gumove rukavice, trpelivost a pak jeste formu, do ktere budete mydlo lit ... muzou to byt bud jednotlive formicky (ale pozor, at to z nich jde vyndat) nebo treba drevena bedynka ci jina nadoba (idealne s vyndavacim dnem obdobne jako forma na korpus dortu), kterou vylozite treba silnejsim igelitem ... samozrejme vsechno nadobi by nemelo byt kuchynske, ale na hobby, technicke (tedy ze v nem nebudete nasledne varit bramborovou kasi), nepouzivejte nic, co by se zdalo, ze by mohl hydroxid leptat ... drevo a kov je ok

a recept je nasledujici ... (nedivte se uchylnemu davkovani, je to prepocitane z americkych mer) ...

920g olivového oleje (jojo, musite ho vazit, nevim, kolik je to na ml ale pocitejte +- litr)
56g vceliho vosku (treba uloupnete kus svicky)
120g hydroxidu sodneho
360ml vody

a to je vse, velmi jednoduchy recept ...
no a postup:
v oleji rozpustite ten vosk a ohrejete na 55°C
Je lépe lít vodu na hydroxid, než sypat hydroxid do vody. To se pak obejde bez bouřlivé reakce. Nalít vodu na hydroxid a pak míchat. Rozpouštěním se roztok zahřívá. Nejlépe je to dělat ve varném skle. Roztok musí mít 55°C

pozor! olej se zahriva dele, ale pak je najednou dost horky!!
pozor! hydroxid sypejte do vody pomalu, nasledovat bude prudka chemicka reakce, uvolnovat se bude dost tepla a taky vypary, pripravte se na trochu smradu (ale neni to tak desive), a taky na to, ze hrnec bude horky, nesmi vas to pocakat, nesmi to pocakat ani nabytek a samozrejme take ne deti a domaci zvirata, ktere bych pri vyrobe drzela radeji za zavrenymi dvermi ... pri praci s hydroxidem pouzijte gumove rukavice, at se nepoleptate, vhodne jsou i takove ty ochranne bryle...
nejslozitejsi na cele akce je dosahnout v obou smesich stejne teploty (onech 55°C) muzete s tim trochu bojovat (treba vam vystydne hydroxidova smes a pak uz nejde "ohrat" ... ale da se udelat nova .. hydroxid neni zas tak drahy ... nebo prehrejete olej a budete muset chladit ... - my jsme to plus minus nejaky ten stupinek zvladli napoprve, verim, ze to pujde i vam) ... tak ... ted mate obe smesi stejne teple, nalejete opatrne rozpusteny hydroxid do ohrateho oleje ... a ted prijde ta utrpnejsi cast - michani, nastesti u tohoto receptu je doba michani jeste docela rozumna ...michate pomalu ale stale asi 50 minut (neohrivate! jen michate) smes tak jako mirne houstne, ke konci uz konzistenci pripomina puding (kdyz se vari) a vytahnete-li varecku nad smes, melo by to, co odkapava z varecky na smesi zanechavat jakoby stopu (zkratka je videt, ze je to docela huste) ... pak (az vas uz skoro budou brat krece v zapesti) smes nalejete do formy (a mozna si budete zoufat, ze je malo husta, nam se to taky zdalo, ale nakonec to ztuhlo pekne) a ve forme ji polozite nekam do klidu (kde ji manzel, deti ani zvirata nebudou mit tendence ochutnavat!!) ... takhle nechate ulezet 48 hodin ... pak nakrajite ostrym nozem na kostky ci na co chcete - kraji se to dobre, neni to ztuhle, neco jako nakyp, tlacenka nebo k cemu to tuhosti prirovnat ... mazlave tuhe, ale nikoli uplne tvrde ... a kostky rozlozite na plech vylozeny papirem (nepouzivejte noviny, mely byste na mydle skvrny od tisku) a nechate vyzrat/vyschnout/dotuhnout ... a to cele tri tydny Usmívající ... cim dele mydlo zraje, tim je lepsi ... zrat by melo samozrejme v suchu, aby se vam neopocovalo ...


Možno přidat esenciální olejíček, mletou kávu, skořici, hřebíček, badyán, perníkové koření, sušené květiny a ovoce....


Další.. http://www.seifen.at/cesky/jednoduchy_recept.htm


Výroba glycerinového mýdla v NJ http://www.seifen.at/Glycerinseifen.htm


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 6981 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.