Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Toužim (KV) - sdružení Český západ

http://www.cesky-zapad.cz/

Autor: Romčátka , 29.3.2008
Ač je o.s. Český západ organizací mladou, čerpá ve svých aktivitách ze zkušeností, které její zakládající členové sbírali v každodenní práci již více než rok před datem založení občanského sdružení.

Projekt pomoci romské komunitě v obci Dobrá Voda uvedl v život Klášter trapistů (církevní právnická osoba) v létě roku 2000. Základní myšlenkou projektu byla podpora integrace této komunity do společnosti a to zejména prostřednictvím poskytování pracovních příležitostí obyvatelům Dobré Vody.

Pracovním poměrem v rámci Kláštera trapistů prošlo dvanáct obyvatel této obce a nejbližšího okolí. Již v této fázi projektu se na jeho realizaci aktivně podíleli budoucí zakladatelé občanského sdružení Český západ - Jan Lego, Karel Podsedník a další dobrovolníci.

S nárůstem počtu zaměsnávaných osob a hlubším pronikáním do problematiky dané komunity vyvstala potřeba komplexnější formy pomoci. Z tohoto důvodu bylo nutné rozšiřující se projekt pomoci romské komunitě oddělit od vlastního Kláštera trapistů a založit samostatnou organizaci nadále Klášterem trapistů podporovanou. Úkolu se vedle již zmíněných Jana Lego a Karla Podsedníka zhostil i Ján Dunček, jeden z obyvatel panelového domu v obci Dobrá Voda, člen romské komunity.

Tak koncem roku 2001 vzniklo občanské sdružení Český západ, které bylo Ministerstvem vnitra ČR zaregistrováno dne 17. 12. 2001. Vlastní činnost začalo vyvíjet od 1. 1. 2002.


Rok 2002: Odhalování příčin nezaměstnanosti a rozšiřování aktivit sdružení
Sdružení se i nadále snaží vyhledávat pracovní příležitosti pro obyvatele Dobré Vody a zároveň se snaží hledat příčiny vysoké nezaměstnanosti. Jednou z hlavních příčin je bezesporu nízká kvalifikace místních obyvatel. Sdružení proto přichází s nabídkou zprostředkování rekvalifikačních kurzů. Pět mužů si zanedlouho zvyšuje kvalifikaci v profesi lesní dělník – práce s motorovou pilou a tesař – truhlář. Ani ženy však nezůstávají pozadu a tři z nich se školí pro práci tkadlena – práce na tkalcovském stavu.
V tomto roce přicházejí do sdružení dvě ženy, jsou to Jana Zirhutová, která se začíná věnovat dobrovodským dětem, a Jana Kosová, vyslaná občanským sdružením Na počátku, s úkolem věnovat se místním ženám.


Období 2003-2005: Rozvoj sdružení a jeho aktivit
I nadále pokračuje zaměstnávání mužů a několika žen, nově vznikají programy pro děti: Školička pro předškolní děti, individuální doučování, kroužek vaření a Odpolední klub v Toužimi. Jana Kosová je v kontaktu s ženami z komunity a podporuje je při plánování a realizaci společných aktivit. Na základě jejich podnětů se u panelového domu buduje malé hřiště s dřevěnými houpacími slony nebo je zorganizován výlet do plzeňské ZOO oplátkou za společný úklid obce.

Šíře aktivit nabízených sdružením postupně roste, v nabídce nechybí tvořivé dílny, jejichž cílem je posílit smysl pro krásu a tvořivost místních obyvatel, kurzy šití, kurzy základů práce na počítači nebo jiné vzdělávací programy. Hojně využíváno je i poradenství v sociální a právní oblasti.

V létě 2005 kupuje Český západ od města Toužim panelový dům v Dobré Vodě. Snaží se tak odvrátit nejistou budoucnost místních obyvatel, kteří se bojí vystěhování v případě, že dům od města odkoupí jiná soukromá osoba. Obyvatelé místní komunity nejsou v této chvíli připraveni se dohodnout a odkoupit dům do společného vlastnictví. Český západ tedy dům kupuje za předpokladu splnění následujících podmínek: obyvatelé domu založí šestičlenný domovní výbor a ve stanoveném období si obyvatelé domu odkoupí byty do osobního vlastnictví. Hlavní myšlenkou vzniku domovního výboru jsou pravidelné schůzky s ředitelkou sdružení Janou Kosovou, při kterých členové výboru budou získávat dovednosti potřebné ke společnému spravování domu.

Další přelomovou událostí pro sdružení v roce 2005 bylo získání finančních prostředků na realizaci projektu Rozvoj Českého západu, jehož cílem je posílení vnitřní kapacity sdružení. V rámci tohoto projektu byl vytvořen strategický plán Českého západu, zároveň vznikla nová organizační struktura sdružení a zaměstnanci měli možnost se hlouběji vzdělávat v oblasti public relations, fundraisingu, řízení organizace a dalších oblastech.


Rok 2006 - pátý rok činnosti sdružení
Sdružení i nadále rozšiřuje nabídku poskytovaných aktivit. Skrze jednotlivé projekty se snažíme naplňovat naše poslání a vytvářet podmínky pro všestranný rozvoj obyvatel Dobré Vody. K dosavadním projektům Dveře stále otevřené, Dále s odvahou řešit a Na vlastní nohy, které již probíhaly v předchozích letech, přibyly projekty nové: Na cestě, Za lepší bydlení v Dobré Vodě a Komunitní práce v Dobré Vodě a okolí na Toužimsku. I v tomto roce jsme nabízeli aktivity pro děti a dospívající, pro dospělé a ještě více než v minulých letech jsme se zaměřili na aktivity komunitní, jejichž cílem je odhalit a rozvinout skrytý potenciál dobrovodské komunity jako celku. Ke konci roku se podařilo díky dotaci od Úřadu vlády ČR odstranit havarijní stav panelového domu v Dobré Vodě, jehož je sdružení vlastníkem.


Rok 2007
V tomto roce se opět rozrostl pracovní tým sdružení o nové pozice koordinátora vzdělávání a zaměstnávání. V březnu byl spuštěn internetový obchůdek Českého západu, který nabízí výrobky romských žen z Dobré Vody. V červnu byl zastupitelstvem města Toužim schválen vznik osadního výboru v Dobré Vodě. Po prázdninách mají dobrovodské děti možnost navštěvovat nové prostory Odpoledního klubu přímo na náměstí v Toužimi.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1344 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.