Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

selhání ivf-překlad angl článků (3 části)

Autor: ruzenka , 26.3.2003

Selhání IVF s dobrou kvalitou embryí: „nevysvětleno nebo nediagnostikováno?


V současné době mají tendenci praktici asistované reprodukce svalovat „nevysvětlené a /nebo opakované selhání IVF, skoro výhradně na nízkou kvalitu embryí, hájíce se přizpůsobenými protokoly ovariální stimulace a nebo přípravy gamet a embryí jako potenciálním lékem. Myšlenka, že pokud IVF selhalo, pokračovat stále dál pomocí stejného receptu, je příliš zjednodušená. Existuje mnoho neembryonálních faktorů jako je věk ženy, nízká receptivita endometria vedoucí ke selhání implantace, a podhodnocená technika transferu, které jsou stejně pravděpodobně zodpovědné za neúspěch. Emoční, fyzická a finanční zátěž spojená s léčbou neplodnosti obecně a speciálně s IVF vyžadují, že faktory známé jako ovlivňují výsledky IVF a kterým se často nedostává požadované pozornosti, aby byly zjištěny a regulovány před započetím léčby.


-         věk ženy, kvalita vajíček a „ovariální rezerva“


-         receptivita endometria


-         embryo transfer – technický krok „limitující počet“


-         problém spermií (abnormální integrita DNA (SD)


1. Ženy se rodí se všemi vajíčky, které kdy budou mít. PO menarché (nástup menstruace) pokračuje proces mnoha vajíček, dokud jejich počet nespadne pod kritickou hranici, kdy se začíná ovariální funkce snižovat a žena se stává relativně odolnou vůči ovariální stimulaci pomocí léků. Tato fáze života se nazývá klimakterická.


Nástup klimakteria je charakterizován postupně se zvyšujícími koncentracemi FSH a snižujícími hladinami inhibinu B, měřeno 3. den spontánního cyklu a pokračuje po mnoho let (asi 4-6), dokud všechna zralá vajíčka nejsou využita, když ovulace a menstruace společně nevymizí – začíná menopauza. Načasování nástupu klimakteria se liší člověk od člověka. Genetické faktory, vystavení toxinům z ovzduší a záření, nemoci, léky a pánevní nemoci spojené s vážnými ovariálními adhezemi, které zabraňují průtoku krve do ovarií, všechny mohou ovlivnit načasování klimakteria a menopauzy. Většina Američanek nastoupí klimakterium v časných nebo středních 40. letech a přejde do menopauzy okolo 45-52 let.


Jak se žena dostává ke 30 letům věku, její vajíčka se stávají méně pravděpodobně normální s každým postupujícím rokem, do fertilizace jsou vajíčka méně pravděpodobně schopna produkovat embrya s normálním počtem chromozomů a strukturou. Taková abnormální embrya se nazývají aneuploidická. Například ve věku 35 let  se 1 ze 4 oplozených vajíček vyvine do embryí s abnormální chromozomální strukturou. Asi 50 % embryí vyvinutých z vajíček 40 leté ženy je pravděpodobně aneuploidických. Ve 43 letech  asi 2 ze 3 embryí jsou tak postiženy a v 45 letech by mohla být jejich incidence vysoká 70-80%. Protože je záměrem přírody zachovat integritu druhů pomocí přirozeného výběru, abnormální embrya se buď neimplantují (nepřizpůsobí sliznici- takže si žena možná ani neuvědomí, že byla krátce těhotná) , nebo se usadí na pár dní nebo týdnů a pak jsou odmítnuta v prvních 3 měsících těh jako potrat. Ne často se příroda splete a dovolí chromozomálně defektnímu plodu pokračovat až do porodu (tzv. Downův syndrom)

Riziko aneuploidie embrya se zvyšuje s věkem. To vysvětluje, proč je vyšší výskyt neplodnosti, potratů a defektů s vzrůstajícím věkem při koncepci, kdy věk ženy dosáhne 35. Také to slouží k vysvětlení toho, proč léčba neplodnosti (nezávisle na užitých metodách) je méně úspěšná s vzrůstajícím věkem matky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1486 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.