Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

2. část

Autor: ruzenka , 26.3.2003

2. receptivita endometria


-         tvar děložní dutiny


-         tloušťka sliznice


-         imunologické faktory


a)     tvar děložní dutiny


Bylo dlouhou dobu podezření, že anatomické defekty dělohy by mohly vyústit v neplodnost. Zatímco přítomnost myomů (fibroidů) ve stěně dělohy je nepravděpodobnou příčinou neplodnosti,vztah mezi její přítomností a neplodností byl pozorován v případech, kdy rozrušovaly dutinu děložní, nebo vyčnívaly nad sliznici jako polypy. Zdálo se že dokonce velmi malé myomy mají potenciál předpovědět implantaci.


Je pravděpodobné, že jakákoli povrchová léze v dutině děložní , ať už endometriální , placentární nebo fibroidní polyp (je jedno jak malý) nebo děložní srůsty mají potenciál ovlivnit implantaci produkcí místních zánětlivých odpovědí , ne tak odlišných povahou od těch, které jsou způsobeny cizím tělesem jako nitroděložní tělísko. Naneštěstí HSG v asi 20% mylně stanoví diagnózu. Jedině spolehlivými metodami jsou sonohysterogram (tekutý ultrazvuk) a hysteroskopie.


Sonohysterogram (tekutý UZV- FUS)


Je to procedura, kdy je injekována katetrem do cervixu a do děložní dutiny sterilní sůl. Tekutina je vedena vaginální sondou a zjišťuje nepravidelnosti, které mohou ukázat na povrchové léze jako polypy, fybroidní tumory. Pokud je provedena expertem, je vysoce efektivní při rozeznání nejmenších lézí a může nahradit hysteroskopii za těchto okolností. FUS je méně nákladná,.a stejně efektivní jako hysteroskopie. Jediná nevýhoda je fakt, že pokud je léze odhalena, stejně by byla potřeba hysteroskopie k vyřešení problému.


Hysteroskopie


Diagnostická hysteroskopie je procedura, která je prováděna pod sedací, v celkové narkóze, nebo paracervikálním blokem s minimální diskomfortem pacienta. Tato procedura zahrnuje vysunutí tenkého teleskopu vaginou a cervixem do dělohy za účelem prozkoumat děložní dutinu. Jsou sledovány defekty, které mohou ovlivnit implantaci. Pozorovali jsme, že asi jedna z osmi kandidátek IVF má léze, které vyžadují pozornost před IVF za účelem zvýšení šancí na úspěch. Silně doporučujeme opravit patologii všem pacientům podstupivším hysteroskopii před IVF.


Tloušťka endometria


V roce 1989 jsme ukázali, že jak v normálních, tak ve stimulovaných cyklech předpovídá preovulatorní tloušťka endometria implantaci (těhot). IVF a Et.


 


Pomocí běžných léků IVF by měla být sagitální 9 mm tloušťka a současně třívrstvý vzhled (stupeň a). Tedy stupeň 2a je pro tyto případy optimální. Vše, co je menší, je spojováno s pěti násobnou redukcí počtu narozených na ET. Možná výjimka se může vztahovat na případy embryo příjemců (dárci vajíček a v případech mražených embryí (tj kde recipient přijímá estrogen/progesteron  a ne gonadotropiny k přípravě děl sliznice. Zde se tloušťka 8 mm zdá být přiměřená.


 


Chudá sliznice se nejčastěji vyskytuje u žen s nevysvětlitelným selháním IVF nebo časnými potraty a je obvykle připisována 1) zánětu sliznice, endometritidě, adenomyoze) 2) Invaze svalu dělohy do endometria , 3)vícečetným fibroidním tumorům stěny děložní 4) prenatálnímu vystavení syntetickým hormonům (diethylbestrol – DES) a 5) u žen, které užívaly clomifen citrát alespoň 3 měsíce bez pauzy (tento efekt je reverzibiílní za 4-6 týdnů vysazení clomifenu).


S ohledem na to dosahují pokusy posílit endometrium u žen s chudou sliznicí dodáním estrogenů pomocí dávek fertilních léků, aspirinu a estrogenovou terapií, chabého efektu. Informovali jsme o možnosti vaginálně vložené viagry ke zvýšení krevního průtoku a dodávky estrogenů do endometria a tím zlepšení vývoje endometria. Tím dosáhlo mnoho žen s chudou sliznicí zdravého těhotenství.


Proces implantace začíná 6 nebo 7 dní po oplození vajíčka. V tuto dobu buňky trofoblastu, který se později stává placentou, začnou vrůstat do děložní sliznice. Když se trofoblast a sliznice setkají, začnou se dorozumívat pomocí vzájemné výměny hormonálních substancí zvaných cytokiny. Kvůli této imunologické souhře je děloha schopná vyživovat vývoj embrya. Takže od raného stadia zajišťuje trofoblast výživnou, hormonální a dýchací výměnu mezi matkou a dítětem.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1737 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.