Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

další část

Autor: ruzenka , 26.3.2003

TERAPEUTICká IMMUNOMODULAce


1) kortikosteroidy (prednison, prenisolon a dexamethason)


 


Steroidní terapie je běžná ve většině IVF programů. Někteří zastánci užívají denně orálně methyl prednisolon. My předepisujeme dexametazon asi 10 dní před ovar. stimulací gonadotropiny, a pokračujeme , do dg. těhotenství. V případě negat. Tt je dávka dalších 7-10 dní a pak vysazena. Těhotné pokračují v léčbě během 1. trimestru.


2)Heparin
Existuje důkaz, že nasazení heparinu v dávce 5000 U dvakrát denně ženám podstupujícím IVF pro ženské příčiny, které jsou pozitivní na APA, ale negativní na NK aktivaci, významně zvyšuje počet narozených po IVF. Heparin je vysazován den odběru, do ET, přičemž se doporučuje užívat až do 8. týdne těhotenství. Heparin je pokládán jako zahaněč APA z povrchu trofoblastu.


Za předpokladu, že počet krevních destiček je normální, jsou kontrolovány pravidelně a heparin je vysazen v den odběru, je jeho užívání bez rizika.


3)IntravenozníImmunoglobulin G (IVIg)
Intravenózní immunoglobulin G (IVIG) je sterilní protein připravený z krve. Každá snaha byla učiněna k ujištění, že je prost bakterií a virové nákazy. Existují 4 způsoby, jak IVIG zbavuje antiimplantačního vlivu spojeného s imunologickými defekty. Za prvé, je mocným potlačovatelem aktivovaných NK. Za druhé IVIG snižuje aktivitu CTL (aktivované t buňky), které jsou hlavními výrobci TH 1 cytokinů, které mohou ničit časnou implantaci. Za třetí, IVIG by měl potlačovat schopnost B buněk produkovat zničující autoprotilátky jako APA a ATA (št žl). Za čtvrté IVIG obsahuje anti-idiotypové protilátky, které přímo vstupují do mnoha zničujících účinků autoprotilátek (protilátek, které útočí na vlastní buňky), jako antifosfolipidové autoprotilátky (APA), a tím chrání časný systém embrya od poškození.


IVIG má však i špatné vlastnosti. Protože je to krevní derivát, myšlenka nasazení v oblasti výskytu HIV děsí nejvíce. Nicméně musíme brát v úvahu následující: IVIG jsou předmětem nejpřísnější kontroly a dohledu. Podle výrobců IVIG se nevyskytl jediný případ HIV přenosu na více než 2 mil. Nasazení a vyskytlo se pouze několik případů hepatitidy C. To není překvapující, protože IVIG je derivován ze stejné nádoby, jaká je používána pro účely transfuze, a protože miliony jednotek krve bylo v posledních 7 letech nasazeno v US bez jakýchkoli zpráv o přenosu HIV. IVIG v US je přísně testován. Doporučujeme, aby byl pro zvýšené NK nasazován 7 dní před ET.


Selektivní využití imunoterapie nám v mnoha případech umožnilo dosáhnout úspěšného těh u pacientů, kteří v minulosti trpěli opakovaným selháním IVF (4 nebo více). Mnoho takových pacientů dostalo radu, aby se s vlastními vajíčky již o IVF nepokoušeli. Můžeme informovat i o 4 porodech případů, kdy žena zažila více než 10 IVF selhání. Jeden takový případ se stal 42 leté ženě, která měla úspěch po 22 IVF selháních. Věříme, že takové výsledky by nemohly být dosaženy bez selektivní imunomodulace. Protože imun. problémy mohou vést k selhání implantace, je důležité dobře vyhodnotit ženy s rizikovými faktory:


nevysvětlené nebo opakované selhání IVF


endometrioza


nevyjasněná neplodnost


rodinný výskyt autoimunitních chorob (revmatická artritida, lupus erythematosus a hypotyreóza)


Spíše než zdůraznění selhání implantace, je detekce APA (u že,n které nemají vztaženu neplodnost na mužský faktor funguje jako marker, který ukazuje na rizikovou populaci. Zjistili jsme, že u žen, které byly poz na APA ale negativní na Nka a jsou léčeny heparinem, jsme vysledovali zvýšený úspěch IVF, zatímco APA/ATA poz ženy, které jsou také NK pozitivní, zažívají podobné úspěchy při aplikaci IVIG před odběrem.


3. Embryo Transfer


Z technické perspektivy, je ET nejkritičtější fází celého procesu. Užití UZV k optimálnímu umístění embryí v děloze se stalo součástí ET. Úspěšné vyřešení všech těžkostí nic neznamená, pokud jsou embrya poškozená, špatně umístěná, nebo pokud přilínají k cervixu, vagině nebo vejcovodu. Symptomy jako uterinní křeče, nebo krvácení, během nebo ihned po proceduře jsou indikátory  špatného přenosu.

ET je obvykle prováděn 72-144 hodin po odběru vajíček, ale vlastní čas může záviset na tom, zda jsou oddělené blastocysty, nebo embrya transferována. Embrya, která nedosáhla 7 buněčného stavu dělení během 72 hodin, mají menší pravděpodobnost vyvinout se v blastocystu a implantovat se v sliznici.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1520 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.