Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Anička - Jak se mi daří a co už všechno umím


[<<Předchozích 10] Články 1120 z 50 [Dalších 30 >>] 
 Je mi 21 a půl měsíce a už nepotřebuju plínkyAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

15.7.2013

Největší událostí posledních dnů je, že už nepotřebuju plínky. Krásně si říkám, když chci čůrat i kakat a venku si ráda sama sedám na bobeček a zvládám čůrat naprosto sama :-) Hurá! Všichni mají ze mě velkou radost a tleskají mi :-) I přes noc vydržím být suchá, i když mi mamka ještě plínky na spaní pro jistotu dává.

Jinak jsem pěkná uličnice a rošťanda :-) Nejraději chci dělat všechno sama. Křičím "já" a hrnu se do všeho rovnou po hlavě :-) A když není po mém, tak se umím pěkně vztekat. Lezu tím všem okolo na nervy.

Nedavno jsme se vrátili s našima z dovolené. Byli jsme v Řecku na ostrově Kos a bylo to moc prima :-) Letěla jsem opět letadlem a čvachtala se s bráchou a rodiči v moři a v bazénu.

Co se týká mluvení, tak používám takový svůj vybraný slovníček :-) Naši i brácha mi rozumějí :-) Brácha byl prý v mém věku víc ukecanější, já ho zase trumfla s plínkami :-) Doplňuju říkanku: "Šiju boty do roboty" ... závěrečné "kšá" a rozhodím při tom legračně rukama :-) Taky říkám "tady" (hlavně, když se rozhoduju, kam budu čůrat :-) ), "neni", "nemám".

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 15.7.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Bylo mi 20 a půl měsíce a jsem malá potápka Anička - Jak se mi daří a co už všechno umím

18.6.2013

V poslední době jsem udělala největší pokrok v bazénu. Vidím, jak řádí brácha s kamarády a chci taky :-) A tak jsem se poměrně rychle naučila plavat s rukávky a vyzkoušela jsem si i pěnového ježečka kolem pasu. Sama vylezu po schůdkách a skáču za mámou. Dokonce se i potápím a mám z toho legraci :-) Někdy se nemůžu čvachtačky dočkat a už do předu nosím mamce své plavky, svlékám si tričko a snažím si nasadit rukávky :-)

Nedávno jsem jela poprvé na kánoi. Vůbec jsem se nebála. Zpočátku jsem hezky seděla s mámou uprostřed a táta s Fílou pádlovali. Po chvíli jsem chtěla jet spíš "na stojáka" a chtěla jsem při tom mávat vlakům, které jsem viděla okolo :-)

Ráda si myju ruce :-) A nevadí mi mýt ani hlavička šampónem. Do teď jsem se šampónem trošku válčila, ale už jsem zjistila, že na tom nic není :-)

Ochutnala jsem melounek a moc mi chutná :-)

Mám ráda, když mě drží mamka, brácha a nebo taťka za ruce a děláme "á hoplá" :-)

Povyrostla mi nožka a já už obouvám boty velikosti 23.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 18.6.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Bylo mi 20 měsícůAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

4.6.2013

Bylo mi 20 měsíců.

Ráda jezdím s mámou na nákupy. Nejraději do Alberta, kde mají nákupní košíky ve tvaru autíček a můžu v nich za jízdy troubit :-) To je vám legrace :-)

Ráda chodím v gumovkách a šlapu do louží :-) Čím víc to cáká, tím líp :-)

Na motorce už lítám jako drak. Na štěstí jsem zatím žádný vážnější úraz neměla. Nejlíp to sviští u babi a dědy na dvoře dolů z kopečka od vrátek :-) Chtěla bych šlapat na tříkolce, ale zatím mám moc krátké nožičky :-) Když vidím Fílu na velkém kole, chci na něj taky. A tak na něm aspoň sedím a držím se řídítek a mamka mě vozí. Aspoň tak jsem spokojená :-)

Mám moc ráda všechny děti a většinou s nimi navazuju snadno kontakty.

Oblíbila jsem si prasátko Pepina, které mi pouští mamka na počítači. Hezky se u něho alespoň na chvilku ráno zabavím a mamka si může v klidu vyčistit zuby. Jsem totiž jinak pytel blech, smíšek a pohodářka, která se ale občas i trošku a ráda vzteká :-) Nejvíc roztomilá jsem před spinkáním, když posílám všem sladké pusinky :-)

Doplňuju pár slovíček do říkanek. Například u Kolo, kolo, mlýnský závěrečné "bác". A Ten náš Pavel, to je kos závěrečné "bos" :-) Když se vidím na fotkách a někdo se mě zeptá, kdo to je, říkám "já" :-)

Když chci, tak jsem téměř celý den suchá a plenky už téměř nepotřebuju. Je to ale i za vydatné pomoci mamky, která mě neustále vyzpovídává, jestli se mi nechce čůrat. Občas jsem suchá i po odpoledním spinkání. Sama si říkám tak napůl.

Po obědě vydržím spát i dvě a půl hodiny. Od podzimu se nejlíp vyspím doma ve své postýlce. Občas zaberu při jízdě v autě.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 4.6.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Bylo mi 19 měsícůAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

6.5.2013

Nedávno mi bylo už 19 měsíců.

Ráda jezdím na čemkoliv - v tatře, na odrážedle i se vozím v cyklosedačce. Nejčastěji jezdíme u nás ve vesnici na zmrzlinku, která mi moc chutná. Když vidím kolo s cyklosedačkou, tak se snažím do ní sama nalézt. Na odrážedle už zvládnu dojet pěkně daleko. Bereme sebou i na výlety za zvířátky do kravína. Naučila jsem se běhat a celkem daleko dojdu i po svých :-) Kočárek sebou bereme jen výjimečně.

Největší pokrok jsem udělala v poslední době asi na nočníku. Hlásím bobečky a stíhám je udělat buď do nočníku a nebo i do záchodu. Vytáhli jsme dětské prkénko po bráchovi, tak tam trůním moc ráda. Čůrání si ještě neříkám, ale když mě mamka na nočník posadí, tak tam vždycky nějakou loužičku udělám. Baví mě potom vždycky splachovat záchod a taky vidět, jak mají ostatní radost z mých úspěchů :-)

V mluvení je asi mé nejoblíbenější slovíčko "ne" :-) Téměř na všechno nejraději protestuju. Občas spojuju krátké větičky, jako například "táta pápá" (táta je pryč), "máma houat" (znamená máma houpat), "brm brm bába" (přijela bába autem) atd. Hodně pořád používám vlastní "hatmatilku", ale doma mi rozumějí :-) Umím si říct o jídlo i pití - "papat" a "bumbat" :-)

V televizi jsem si oblíbila znělku Večerníčka. Abych na něj nemusela čekat každý den až do večera, pouští mi ho mamka občas na počítači. Líbi se mi, jak jezdí v autíčku a houpe se na koníkovi :-) Pořád miluju i reklamu Mňam, mňam Bobík.

Miluju všechna zvířátka a nebojím se jich. Dokonce krmím u nás v kravíně i koníky a kravičky. Našeho Chlupáčka mám taky pořád moc ráda a pronásleduju ho. Občas na to nemá náladu a sekne mě. To mi ale moc nevadí. Za chvíli už jsem mu zase v patách :-) Moc ráda mám i Beníka u babičky a dědy a pejska Amálku od tety Martiny. Ráda chodím s mamkou a bráchou krmit kachničky k Berounce a u dědy se dívám na slepičky. Moc se mi líbilo v pražské ZOO, kde jsme byli nedávno na výletě. Svezla jsem se tu s bráchou taky ve vláčku.

Pořád chodím ráda na cvičení do Edenu, kde se potkáváme s Nelinkou, Maruškou, Terezkou, Majdou a chodí sem i kluci Filípek, Mikulda a Kubík. Lezeme tu tunelem, jezdíme po lavičce jako po skluzavce a dokonce tu zkoušíme dělat i kotrmelec a válet sudy :-) Děti mám celkově moc ráda. I Fílovy kamarády, kteří k nám taky chodí. Hodně jsem si oblíbila Rózu a Andrejku. Občas ale obdivně vzhlížím i ke klukům :-)

Za poslední měsíc mi přibyly dva zoubky. Jsou to pravá a levá dolní první stolička a naštěstí jsme o nich vůbec nevěděli. Prostě se v pusince jednoho dne objevily a bylo to :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 6.5.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jsem opička a ráda napodobuju ostatní :-)Anička - Jak se mi daří a co už všechno umím

12.4.2013

Jsem opička a ráda napodobuju ostatní. Tak například, nedavno jsem viděla mamku, jak myje moje a bráchovy boty. Nelenila jsem, našla jsem si hadřík a začal jsem otírat Fílovi chlupaté plyšové bačkůrky :-)

Taky mě baví zalévat kytičky.

Líbí se mi, když mi mamka kreslí obrázky. Nejraději mám kočičky. Snažím se je "vybarvovat" :-) Taky jsme vytáhli korálky po bráchovi. Zabavím se s nimi pěkně dlouho. Zkouším je navlíkat. Taky si ráda hraju s kostičkami. Už postavím pěkně vysoký komín.

Umím foukat :-) Pofoukám bebíčko a nebo když je něco horké :-)

Ráda si hraju s mámou na písku. Mám ráda, když mi pomáhá s bábovkami, kterým říkám "bábo". Poklepávám lopatkou na bábovku a když ji odkryjeme, tak bábovky ráda zase bourám :-)

Chtěla bych pít sama ze sklenice, ale většinou se pěkně pobryndám. Z kelímku s brčkem je to přece jen jistější.

Máme za sebou první letošní projížďku na kolech. V cyklosedačce se mi moc líbí. Ukazuju na všechno, co vidím a výskám při tom :-)

Vůbec se nebojím a chci dělat to, co ostatní. A tak, když jsem viděla, jak dneska jezdí na velkém tobogánu v Hlinkách Fíla, Emča a Stelinka, tak jsem chtěla jezdit i já. Moc se mi to líbilo a chtěla jsem jezdit zas a znova :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 12.4.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Je mi 18 měsícůAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

31.3.2013

Mám velký vzor v bráchovi a chci dělat všechno, co dělá on :-) Odkoukám od něj to dobré i všechny možné lumpárny :-) Jsem pěkná hadimrška a neustále musím něco zkoušet a poznávat. Na procházkách chci chodit zásadně na opačnou stranu, než potřebují ostatní. Občas se zabavím s rohlíkem. Díky němu mamka aspoň zvládne nakoupit :-) Baví mě kopat do míče. Při fotbálku jásám a volám "gól" :-) Miluju bublifuk, když mi někdo dělá bublinky. Říkám jim "buby" :-)

Mám pořád moc ráda zvířátka. Nadevše miluju našeho Chlupáčka. Nedávno jsem se poprvé svezla na opravdovém koníkovi. Moc se mi to líbilo a vůbec jsem se nebála :-) Taky chodíme s bráchou rádi krmit k řece kachničky. Ještě nedávno jsem je pozorovala z bezpečí kočárku, ale teď je začínám ráda prohánět. Vůbec se jich nebojím :-)

Pořád miluju vodu. Koupu se ráda spolu s bráchou ve vaně a největší radost nám mamka udělá, když nám přidá do vody pěnu. To mě potom nemůžou dostat z vany ven :-) Taky chodíme občas do berounské Laguny, kde nejraději jezdím na vodní skluzavce.

Jsem ráda velkou pomocnicí. Když mi mamka řekne, tak jí přinesu smetáček s lopatkou. Vím, že oboje máme ve skříňce u odpadkového koše. Jsem malá "puntičkářka" a když vidím na zemi nějaké smítko, tak ho musím hned sebrat a nebo na něj mamku upozorním. Pořádek musí být :-) I hračky si po sobě uklízím celkem ráda. Občas je na závěr ale zase hezky vysypu :-)

Taky se pořád ráda zkouším oblékat a svlékat. Dokonce se pokouším natahovat si kalhoty. Občas se mi ale nohy dostanou do jedné nohavice a pak se rozčiluju, že mi to nejde :-) Bundu a mikinu na zip si umím svléknout. Občas si zkouším natahovat na hlavu čepici. Bráchy čepice mi jde líp, protože je větší :-)

S jídlem je to čím dál lepší. V puse toho končí čím dál tím víc. Úspěšnost se zvyšuje :-) Ke svačině mám většinou chlebík nebo rohlík s máslem a buď se šunkou nebo se sýrem. Mamka mi je krájí na kostičky a to už baštím celkem dlouho hezky sama. Občas mě musí hlídat, abych celou svačinou nenakrmila našeho Chlupáčka :-)

Ráda "kreslím". Hlavně fixy. Mamka mě musí bedlivě hlídat, protože mě nedávno načapala, jak zkouším čmárat u bráchy v pokojíku po prostěradle. Nejraději si přisunu svou malou židličku ze svého pokojíčku k bráchovi do pokojíku k psacímu stolu, stoupnu si na ni a kreslím tam.

Ráda si hraju s panenkami. Mám jich víc, ale už jsem si vybrala jednu, se kterou si hraju nejraději a tu většinou hledám. Když mi dá mamka do kočárku jinou, tak ji vyhodím a dám si tam své oblíbené "mimi" :-) Nejen, že mu dávám bumbat a papat a dělám mu malá, ale taky mu dávám občas k nosu kapesník a dělám, jako že smrká. Vydávám při tom legrační zvuk :-) Taky si ráda hraju s autíčky. Konečně jsem pochopila princip posílání autíčka :-) Dřív jsem ho hezky dovezla až k mámě, potom jsem odlezla kousek dál a čekala, až mi ho znovu pošle :-)

Poprvé jsem včera s bráchou hledala u nás na zahradě vajíčka od velikonočního zajíčka. To mi zatím moc nešlo. Když už jsem nějaké našla a dala si ho do košíku. Tak to bylo jen na chvíli a za chvilku už jsem ho vracela zase ke stromku, kde jsem ho před tím sebrala :-) Byli jsme na výletě na zámku Zbiroh, kde byly velikonoční trhy a spousta soutěží pro děti. S bráchou jsem tu nosila vajíčka do proutěného košíku. To mi celkem šlo. A když jsem tu viděla Fílu, jak leze v lanovém parku, tak jsem chtěla taky. Přešla jsem si za asistence mámy a dědy aspoň symbolicky kladinu a vylezla si žebřík :-)

Nejčastěji používaným slovíčkem posledních dnů je "ne". Říkám ho téměř na všechno a kroutím při tom hlavičkou :-) Mezi říkankami momentálně vede "Pasla ovečky". Nejraději mám z celé říkanky "dupy, dupy, dup" a "cupy, cupy, cup" :-)

Už mám celkem deset zoubků. Poslední zoubek, který mi vyrostl je pravý dolní postranní řezák. Vyrostl, ani jsem o něm nevěděla :-)

Trošku jsem se zlepšila se spaním a čas od času už nechám rodiče vyspat od večera až do rána. Připravovala jsem se nejspíš už do předu na změnu času, protože jsem vstávala čím dál tím dříve. Občas už v půl sedmé. Pryč jsou doby, kdy jsem si vyspávala i do devíti hodin.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 31.3.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Je mi 17 a půl měsíce a ráda se oblékám a obouvámAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

15.3.2013

V poslední době se snažím oblékat a obouvat. Když jsem si zkusila nazout botku poprvé, tak jsem si ji dala na nesprávnou nohu. Podruhé už jsem se trefila na tu správnou :-) Občas si taky ráda obouvám botky rodičů nebo bráchy a potom v nich zkouším doma chodit :-) Zatím mi líp jde svlékání než oblékání, ale i to zkouším pilovat. Umím si rozepínat zip u mikiny a u bundy. Mikinu, která se navléká přes hlavu, na hlavu dávám :-) Při oblékání hodně pomáhám. Prostrkuju sama ruce otvory a nebo dávám automaticky ruce nahoru, když mi mamka svléká bodýčko.

Začala jsem používat zubní pastu. Zoubky už si čistím dlouho, ale dřív to bylo bez pasty. Moc mi nechutnala. Naopak teď mi chutná až moc, že bych si chtěla i přidávat :-) Nedavno jsme taky byli s bráchou u paní zubařky a zoubky mám naštěstí zatím v pořádku. Bráchovi zoubek vrtali, ale je hrozně statečnej a vůbec se nebál.

Největší novinkou je, že hlásím "bobek"! Sice zatím až když ho mám v kalhotách, ale i to je úspěch. Občas hlásím bobek, i když se jen vyčůrám :-) Jsem šikulka. Tak ještě to stíhat na nočník :-)

Fascinují mě hodiny :-) Ukazuju na ně a volám "tik tak" :-) Dokonce jsem objevila, že mám jedny i na své malé kuchyňce :-)

Do schodů už jen chodím. Ještě nedávno jsem lezla. Většinou se přidržuju zdi po straně.

Při jídle se s mamkou krmíme navzájem. Každá máme svou lžičku. Lepící věci už baštím celkem hezky sama. Občas sice lžíci omylem otočím, ale taková kaše zůstane i dál na lžíci nalepená :-)

Ve vaně si momentálně hraju nejraději s pěnovými zvířátky, která si lepím na vanu. Hezky se s nimi zabavím :-)

A taky už umím otevírat vrátka u nás na zahradě :-) Sice jsem malinká, ale vyšponuju se na špičky, pověsím na kliku a ta přece jen povolí :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 15.3.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Můj první karnevalAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

9.3.2013

Společně s bráchou a rodiči jsem vyrazila na svůj první karneval u nás v Chodouni :-) Byla jsem Červená Karkulka a hezky jsem si to celé užila :-) Moc se mi líbil obrovský méďa a myšák, které jsem tu taky potkala. Trošku nedůvěřivě jsem koukala na Batmana. Ten se mi moc nelíbil :-)  

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 9.3.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Bylo mi 17 měsícůAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

5.3.2013

Tak už mi bylo sedmnáct měsíců.

Mám za sebou další preventivní návštěvu u paní doktorky, kde mě opět zvážili a změřili a taky jsem dostala svou poslední, čtvrtou, hexavakcínu. Naštěstí mi zkazili náladu jen na chviličku. Už měřím 79 cm a vážím 10,93 kg. Velikost nohy mám 22.

V poslední době si užívám hezké počasí. Ráda se houpu, jezdím na skluzavce, řádíme s bráchou na trampolíně, jezdím na motorce a občas taky v tatře na zahradě z malého kopečku. Když sjedu dolů, tak vylezu a sama si vytlačím tatru zase nahoru na kopeček. Tam mi mamka pomůže nastoupit a dolů už drandím zase sama :-) Na procházkách mávám všem pejskům a kočičkám :-)

Pořád mě lákají výšky. Když někam nemůžu vylézt, tak si umím poradit :-) Přisunu si velkou židli a vyšplhám nahoru po ní. S oblibou ji sunu ke kuchyňské lince, kde "pomáhám" mamce. Ráda si hraju s vodou a myju si ruce.

Ráda jezdím s mamkou nakupovat. Baví mě jezdit v nákupním košíku a ráda potkávám ostatní děti. Mávám na ně a volám "děti, děti" :-)

Začala jsem s mamkou chodit na cvičení do Edenu. Je tu spousta dětí, hlavně holčiček a mně se tu moc líbí. Lezeme tu na lavičce a potom po ní jezdíme jako po skluzavce. Taky hopkáme na velikých míčích, lezeme látkovým tunelem a nosíme malé míčky do kbelíku. Už jsem se tu seznámila s holčičkami Teou, Majdou, Stelinkou, Klárkou a Nelinkou.

Čistím si ráda zoubky svým kartáčkem. Když vidím ráno v koupelně bráchu, tak už se ženu pro svůj kartáček. Při večerním koupání nezapomenu upozornit rodiče, že mi nemají zapomenout umýt zadek :-)

Občas se dívám chvilku na televizi. Z Večerníčku mám zatím nejraději znělku, tak jako kdysi brácha. Brácha mi pouští na počítači "Mňam mňam Bobík" :-) I toho měl on kdysi rád. A líbí se mi taky Krteček. Mám doma dokonce i velikého plyšového, kterého se snažím občas nosit, i když je téměř stejně veliký jako já :-)

S nočníkem už jsem kamarádka. Sedám si na něj vždycky po spinkání a nebo před večerním koupáním. Pomohlo mi, když jsem na něm viděla starší kamarádku Stelinku. Když se nebojí Stelinka, tak se nemusím bát ani já :-)

Slovníček se mi rozšířil o "pipi" (ptáček), "kytí", "děti", "kyky" (dělá kohout), "boby" (nejraději jsem jezdila na bráchových), "houpy" (když se chci houpat), "teta", "babán" (banán) :-)

Mám celkem devět zoubků. Poslední dva přírůstky jsou horní první stoličky.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 5.3.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Moje oblíbené hry :-)Anička - Jak se mi daří a co už všechno umím

22.2.2013

Moc ráda hraju s tátou a s bráchou na schovávanou :-) Legrační na tom je, že mám oblíbenou jednu schovku, za dveřmi ve svém pokojíčku, kam vždycky peláším, když si táta jako zakryje oči a potom za dveřmi volám "tati", jako že mě má jít hledat. Takhle se vydržím schovávat pěkně dlouho :-)

S mámou zase pořád dělám ráda "kolo, kolo, mlýnský". Doplňuju u říkanky "bác" a nejoblíbenější částí je "vezmeme si hoblík, pilku" :-) U toho dělám pohyb rukama. Nakonec se postavím a točím se hezky do kolečka :-)

Ráda si hraju s Chlupáčkem. Mám ho občas tak trochu místo panenky a dávám mu třeba bumbat :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 22.2.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1120 z 50 [Dalších 30 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.