Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Anička - Co byste o mně ještě měli vědět


[<<Předchozích 10] Články 1111 z 11 
 Jméno AnnaAnička - Co byste o mně ještě měli vědět

Anna je jméno hebrejského původu (hebrejsky חַנָּה, Chana či Channa) znamená „milostiplná“ či „milá“. Ze stejného hebrejského jména pochází také české jméno Hana.

Historie tohoto jména: V Bibli se vyskytují dvě ženy s tímto jménem, matka Samuelova z 1. knihy Samuelovy 1. kapitoly, a v Novém zákoně prorokyně Anna, dcera Fanuelova z kmene Ašer (Lukáš 2, 36), která žila v Jeruzalémském Chrámu a očekávala příchod Mesiáše a rozpoznala ho v Ježíši. Podle českého kalendáře má svátek 26. července a v církevním se slaví Anna společně s Jáchymem, neboť celý život spolu prožili a jsou známí coby rodiče Panny Marie. Druhý vatikánský koncil stanovil památku Jáchyma a Anny na společný den 26. července, do té doby se oba slavili po celém světě v různé dny. Roku 1481 ji papež Sixtus IV. včlenil do římského kalendáře. Rokem 1584 a z nařízení papeže Řehoře XIII. se slaví svátek sv. Anny.

Anna je patronkou Innsbrucku, Florencie a Neapole a lidé ji prosí za šťastný sňatek a manželství, za požehnání dětí, za šťastný porod a za svou si ji berou vdovy, hospodyně, matky, dělnice, horníci, tkalci, soustružníci, umělečtí truhláři, mlynáři, kramáři, provazníci, krejčí, krajkáři, čeledíni aj.

Domácí podoby: Anka, Ača, Anče, Ančí (Hančí), Anči(čka), Anda, Andula, Andulka, Anička, Aninka, Aňa, Anina, Anuše, Anuška, Anita, Nána, Nanka, Nanynka, Nina aj.

Obdoby jmen v cizích zemích: slovensky, rusky, maďarsky, italsky, latinsky, polsky, německy Anna, anglicky Ann(e), francouzsky Anne (Annette), španělsky, rumunsky, bulharsky, srbochorvatsky Ana, holandsky Anna, Anne(t), švédsky Ann(a), irsky Úna

Slavné nositelky tohoto jména: Svatá Anna, Anna Stuartovna (královna Anglie, Irska a Skotska), Anna z Foix a Candale (uherská a česká královna), Anna Boleynová (druhá manželka anglického krále Jindřicha VIII. Tudora), Anna Klevská (čtvrtá manželka anglického krále Jindřicha VIII. Tudora), Anna Falcká (královna, druhá manželka Karla IV.), Anna Svídnická (česká královna, třetí manželka Karla IV.), Anna Bretaňská (vévodkyně), Anne Hathaway (manželka Williama Shakespeara), Anna Göldi (čarodějnice), Anna Štajerová (dcera zbojníka Nikoly Šuhaje a Eržiky), Anna Elliot (spisovatelka), Anna Netrebko (ruská operní pěvkyně a sopranistka), Anna Šabatová (česká disidentka a zástupkyně veřejného ochránce práv), Anna Politkovská (ruská novinářka), Anna Valentová (překladatelka), Anna Sui (módní návrhářka), Anna Wetlinská (bývalá televizní hlasatelka), Anna Nicole Smith (modelka), Anna Kurnikovová (tenistka a modelka), Anne Bancroft (americká herečka), Anne Archer (americká herečka) Anne Hathaway (americká herečka), Annie Lennox (zpěvačka, členka skupiny Eurythmics), Anna K (česká zpěvačka), Annie Girardotová (francouzská herečka), Anna Šišková (slovenská herečka), české herečky Anna Fixová, Anna Ferencová, Anna Geislerová, Anna Sophie Ondráková, Anna Polívková, Anna Stropnická.

U nás je toto jméno stále velmi oblíbeno. Svou oblibou se pohybuje mezi prvními pěti nejčastěji dávanými jmény. V České republice nosí toto jméno asi 160tisíc lidí.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 6.10.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1111 z 11 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.