Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník - Užitečné rady


[<<Předchozích 20] Články 2130 z 37 [Dalších 7 >>] 
 Jak na zácpu - různé zkopírované rady- Užitečné rady

Zácpa v těhotenství
Gabriela Maděričová

Zácpa se může objevit kdykoli během těhotenství, ale její výskyt je zvláště obvyklý v průběhu druhého a třetího trimestru.

Zácpa je důsledkem četných, těhotenstvím způsobených faktorů. Zvýšená hladina hormonu progesteronu zeslabuje během pozdějšího období těhotenství jemné střevní svalstvo. To způsobuje náchylnost k zácpě, ale neznamená to, že je zácpa nevyhnutelná.

Pravděpodobnost zácpy se zvyšuje s tím, jak rostoucí děloha vytěsňuje a stlačuje střeva. Navíc některé ústně podávané vitaminové doplňky železa mohou možnost zácpy zvýšit.

Proto se vyhýbejte takovým vitaminovým doplňkům železa, které jsou spjaty s neorganickými přísadami, jako je síran železnatý, a raději užívejte doplňky železa na bázi organického základu, například železo fumarové nebo peptonové.

Mírná projímadla a změkčovače stolice jsou posledním východiskem, když všechny ostatní, výše zmíněné postupy neúčinkují. Vždy před použitím projímadla se však raději poraďte se svým praktickým lékařem.

Zácpa v těhotenství

Zácpa je způsobena tlakem dítěte na vaše střeva a hormonálními změnami, které zpomalují stahy vnitřního svalstva.

Zácpě se vyhnete, když budete jíst hodně celozrnného chleba a různých těstovin a velké množství čerstvého ovoce a zeleniny. Dobrým lékem je domácí mrkvová polévka. Neužívejte projímadla a přijímejte hodně tekutin.

Více ...
Vložil: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 dne 16.11.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 jak na zácpu v těhu II- Užitečné rady

zaručené babské" rady, jak na zácpu.
Údajně hodně pomáhají švestky - ať už čerstvé, nebo ve formě kompotu, sušených švestek, ve formě šťávy nebo džusů. Výborné jsou i údajně sušené švestky rozvařené ve vodě.
Dobré je také zvýšit množství tekutin - stolice v době těhotenství je totiž tužší.
Pokud nic z toho nezabere, pak si vezmi (ale opravdu výjimečně) glycerinový čípe

Hodně pijte - dobrý pitný režim je velmi důležitý - dostatek tekutin jsme již mnohokrát zdůrazňovali - minimálně 6 až 8 sklenic vody nebo jiné tekutiny (lehký ovocný čaj, ředěný džus). Pokud chcete mít jistotu, že vypijete za den dost vody, nachystejte si celo láhev, kterou budete mít za úkol za ten den vypít. Jezte jídla bohatá na vlákninu. Dále pohyb podporuje činnost střev. Tím, že se pohybujete, podpoříte činnost střev a jste tak před zácpou alespoň trochu chráněna.. Nevhodná jsou silná laxativa. U déle trvající obstipace doporučíme glycerinový čípek nebo čaje s projímavým účinkem. Častější močení v důsledku omezení kapacity močového měchýře rostoucí dělohou musí lékař odlišit od zánětu močových cest.

Na léčbu zácpy má příznivý vliv vláknina, která se v organismu neštěpí a střevem jen prochází. Zpomaluje střevní činnost, s pomocí bakterií slouží jako zdroj střevních plynů, pomáhá zneškodňovat karcinogenní látky a zlepšuje vypuzování stolice, která je také díky vláknině objemnější. Velké množství vlákniny je obsaženo především v otrubách, které se vyskytují v tmavém celozrnném pečivu nebo ovesných vločkách.

Jiným zdrojem vlákniny je ovoce, převážně bobtnající (např. hroznové víno, peckovité ovoce jako meruňky, broskve a třešně). Jablka (obsahují vlákninu pektin) působí na střevo dráždivě především slupkou. Naopak uklidňující vliv na střevo má jablko nastrouhané nebo jablečné pyré. Sušené ovoce, které po přidání do vody bobtná, rovněž zvětšuje objem a u léčby zácpy se osvědčilo. Vhodné jsou především sušené švestky, rozinky nebo sušené meruňky, nejčastěji jako doplněk syrového pokrmu (vločkové müsli). Velmi vhodné pro ranní dietní snídaně jsou obiloviny, cereálie, a to nejen jako součást léčby, ale i prevence zácpy. Podobný účinek jako ovesné vločky mají i kukuřičné lupínky.

Jinou vhodnou bobtnající látkou je lněné semínko, kterého můžeme denně sníst několik lžiček a vydatně zapít vodou. Obsahuje kromě vlákniny i hlenové látky, které působí hojivě na sliznice střeva.

Zeleninu bychom měli jíst dvakrát, ovoce alespoň jednou denně, a to v celkové dávce asi půl kilogramu. Ze zeleniny je vhodné zelí jak syrové, tak vařené či kysané. Všeobecná nechuť k zelí a dalším podobným pokrmům (např. luštěninám) je způsobena nadýmáním. Stačí do pokrmu přidat kmín, který působí proti tomuto nepříjemnému jevu.

Důležitá je však také technologické úprava potravin. Dostatečné vaření či dušení s vhodnými kombinacemi různých druhů zeleniny a potravin je dalším vhodným postupem k odstranění nežádoucích plynotvorných látek.

Velmi vhodnou dietní potravinou jsou luštěniny, a to nejen pro nemocné zácpou, ale i jako základ racionální stravy. Luštěniny obsahují kromě nestravitelných látek velké množství rostlinné, vysoce výživné bílkoviny. Počítáme mezi ně fazole, hrách čočku a sóju..

Nedoporučuje se konzumace masa s vysokým obsahem tuku, vhodná jsou spíše lehčí bílá masa jako rybí, kuřecí, krůtí a králičí. Mořské ryby navíc obsahují řadu pro organismus důležitých prvků, z nichž významný je především jód. Nezbytným požadavkem při léčbě zácpy je dostatek tekutin, kterých bychom měli denně vypít 2-3 litry. Velmi dobrý účinek na léčbu zácpy má především jablečný mošt. Léčba i předcházení problémům s vyprazdňováním stolice vyžaduje ovšem i ozdravění celkové životosprávy, jejímž základem musí být dostatek pohybu.

Více ...
Vložil: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 dne 16.11.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak na zácpu III- Užitečné rady

Vyborne jsou opravdu ty macene susene svestky -omyte v teple vode a namocene pres noc-i s vodou, ve ktere se macely. Ale nemusi to byt jen svestky,muzou to byt fiky nebo susene tresne /ale chapu, ze je malokdo ma\. Taky je dulezite vyvarovat se jidel, co zacpu zpusobuji - jsou to vsechny, co se doporucuji proti prujmu. U me to byly napr.rohliky,cerny caj,kava,piskoty,repikovy caj a jine bylinne caje, ktere jsou mimo jine proti prujmu,strouhana jablka,hodne sladke tekutiny,coca-cola,varena mrkev. Naopak proti te zacpe mi jeste pomahalo jist hodne ovoce a zeleniny,pit hodne vody,naklicene mungo,hodne najemno strouhane mrkve bez ochuceni-treba 4-5 mrkvi.

Zkousela jsem kde co, ale nejlepsi na procisteni ( doporucila mnoha kamaradkam) je dat si do sklenice teple vody vymackanou pulku citronu, nebo minimalne 1 polevkovou lzici a vypit na lacno!
Opravdu funguje a je dulezita tepla voda. Pokud potrebujete zastavit prujem - do studene vody se da citron.

Ahoj! Mě pomáhají sušené meruňky. Někdy půl litru kefíru nalačno a tak. Jinak s tím mám sama dost velké problémy. Čípky se mohou, ale mě osobně moc nezabírají. Zkrátka hodně pít, hýbat se a VYDRŽAŤ!!!

Ahoj holky, protože s tím mám od začátku těhotenství velké problémy, vyzkoušela jsem už kde co. Nejlépe se mi osvědčila voda z kysaného zelí. Je to neuvěřitelně spolehlivé, ale po vypití se nevzdalujte z domova. Naštěstí to účinkuje zhruba do půl hodiny a nemá to žádné další vedlejší účinky. A také obsahuje vitamín C.

Odmala jsem trpěla zácpou, vypadá to, že dědičně, protože mamka se po celý život cpe projímadly, aby si vůbec došla na záchod. Problém mi skončil v okamžiku, kdy jsem objevila v prodejnách zdravé výživy obyčejné otruby (pšeničné mají standardně, ovesné míň - ty jsou lepší na srážení cholesterolu). Ráda jím jogurty - hlavně ke snídani - takže si do jednoho vždy po ránu usypu dvě vrchovatý lžičky, zamíchám, podle chuti přidám müsli nebo jiné zobatiny a zdlábnu. Po tomhle užívání mám záchůdek denně (nebo obden) odbytý za pár minut! :-) A to chci říct, že jsem předtím zkoušela možné nemožné - lněný semínka, švestky, jablečnou vlákninu... A nikdy bez většího účinku, takže jsem vlastně velký záchodový případ :-)
Takže můj soukromý žhavý tip: OTRUBY!

Ahoj, ja mám tiež takýto problém už od mala. Vyskúšala som rôzne semienka, celozrnné pečivo, ovsenné vločky ale jediné čo mi účinne pomáhalo sú lieky. Tie však teraz užívať nemôžem. Ale objavila som DUPHALAC Sirup, ktorý je vhodný pre tehotné a kojace ženy. Odporúčali mi ho v lekárni. A tiež od ukončeného 1.trimestra môžete vyskúšať čaj list senny - je to rastlinné preháňadlo a na krabičke uvádzajú, že sa nedoporúča iba v prvých 3 mesiacoch.

+ k tomu dovětek: Dlouhodobé používání Senny poničí nervy ve stěně střeva - používejte raději všechno ostatní, než tohle. Všechna projímadla jsou návyková - začněte vždy od pití a pohybu

Více ...
Vložil: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 dne 16.11.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak na zácpu VI- Užitečné rady

Pak ještě radím dušenou mrkev. Ta upravuje stolici, ať máte zácpu či průjem.A poslední má rada, lehnout si na záda, pokrčit nohy s koleny u sebe. Chvilku přikládat k zemi na jednu a pak na druhou stranu. Převalují se tak střeva a lépe pracují.

Mně se na zácpu osvědčil banán. Opravdu, stačí, když si dám jeden nebo dva a mám po problému.

--Začátkem těhotenství mne velmi trápila tato nepříjemnost,v žádném případě nedoporučuji projímací léky a čaje.Postačí na lačno každé ráno lžíce olivového oleje, za studena lisovaného.

Mě pomáhá čerstvé ovoce na lačno a ještě piji meltu s jednou lžičkou třtinové melasy (lze koupit v prodejnách racionální výživy) A pak taky chvíli klidu po snídani. Třtinová melasa obsahuje nejen spoustu vápníku a železa, ale i ostatních prvků, které potřebujeme v těhotenství i normálně.

Ahoj,
já sice ještě těhotná nejsem, ale i tak mám stejný problém. Moc mi pomáhá čerstvý ananas. Stačí třeba jenom osminu z celého každý den. A navíc prý pomáhá při spalovaní tuků.

Je mnoho způsobů a na každého působí něco jiného. Já osobně mám vyzkoušené 3 recepty. 1.) pomerančový džus na lačno, asi 1 hod. před snídaní, 2.) ovesné vločky (se sušeným ovocem - k dostání v obch. Norma) s jogurtem Activia a 3.) když je nejhůř, tak několik fíků.Ty mi zabírají na 100%.

Zdr.sestricka na kurzu nam doporucovala jednoduchy cvik: Postavit se bokem ke zdi, dlani se o ni oprit, druhou ruku v bok a nohou nekolikrat stridave prednozit / zanozit

Více ...
Vložil: cerven05 dne 16.11.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak na zácpu VII- Užitečné rady

---Ahoj,
taky jsem měla v těhotenství problémy se zácpou. Avšak ten správný jídelníček nezabíral vždy tak, jak měl. Ale když jsem zdravé jídlo spojila se 45 min denně s hopsáním na velkém nafukovacím balonu (k dostání ve zdravotnických potřebách), problém byl pryč

--Těhotenskou zácpu s velkým "Z" jsem měla první tři měsíce těhotenství. Moc mi pomohl lék( samozřejmě na doporučení mého gynekologa) o názvu LACTULOSA. Je ve formě sirupu, volně prodejná. Chutově není sice skvělá, ale zato pomáhá!!!!¨

---Denně jsem vypila tři šálky fenyklového čaje a po pár dnech to šlo jak po másle

--denně k snídani 2pol.lžíce pohanky nebo jáhel vařených ve vodě cca 10 minut/lépe více vody, která se pak scedí -tj.více než dvojnásobek -nepřilepí se ke dnu / nebo oves.vloček spařených vroucí vodou -nechat nabobtnat a změknout nejmíň 10min, přidat strouhané jablko i se slupkou,jemně strouh.mrkev,ev.skořici a bílý jogurt,rozinky, oříšky, klíčky ...atd. Nejlépe používat suroviny BIO - buď ve spec.obchodech nebo v BIO koutku např.Billy,Delvity aj.marketů. BIO produkty by neměly obsahovat škodlivé chemikálie z hnojiv aj.zemědělských škodlivin, které mohou poškodit plod v děloze. Navíc tím ,že jsou pěstované bez pomoci chemie, by měly obsahovat větší množství potřebných minerálů a vitamínů, kterých je naopak v chemicky ošetřovaných plodinách méně nebo tam vůbec nejsou.Nutný je dostatek tekutin !!! Ne černý čaj a káva či alkohol - ale pitná voda,nejlépe balená nechlorovaná,minerálky/pozor, máte-li zvýšený tlak!/, bylinné čaje -pozor-ne všechny byliny jsou vhodné v těhotenství, ev.málo slazené nápoje bez barviv a aditiv . Tekutin cca 2-3 litry denně,včetně polévek a mléka.

--Fíky, to je dobrý nápad. Fíky je lépe nepřevářet, ale překrojit, namočit je večer do skleničky s vodou, fíky ráno sníme a vodu vypijeme. Místo fíků můžeme použít i směs: Např. hrozinky, fíky, meruňky, švestky. Sušené ovoce činí organizmus vitálnější než převařené, mj. i obsahem aromatických látek a vitamínů.

--Nejvíc se mi asi osvědčily rady mé kamarádky, která je porodní asistentkou. Takže:
- ráno nalačno moka hrnek ovesných vloček namočených ve vodě / namáčí se večer/
- 3x denně jogurt activia
- 1/2 litru moštu denně / jablečny nebo zahradní Relax se osvědčil asi nejvíc/.
Každodenní procedura, která ovšem zabírala až tak po dvou týdnech pravidelného dodržování a navíc tak z 75%. Ve zbylých zabrala lactulósa / lze koupit běžně v lékárně/. Teprve v krajních případech jsem pak nasazovala čípek.

--Pij džus s černého rybízu. Mám vyzkoušené, že stačí půl litru ob den, abych zase neproseděla na WC celý den. Taky mi docela vyhovuje actimel, ale nejlepší je džus z černého rybízu.

Více ...
Vložil: cerven05 dne 16.11.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Aromaterepaie - z emimina- Užitečné rady

Amanda:
Zkopírováno z E-mimina.cz


V průběhu celého těhotenství se NESMĚJÍ používat éterické oleje z těchto rostlin:
bazalka, hřebíček, andělika (angelika), yzop, kafr, cedr, koriandr, skořice, klanopraška čínská, libeček, majoránka zahradní, myrha, jalovec, petržel, pelyněk černobýl, pelyněk hořký, rozmarýn, heřmánek, tymián, kmín, zerav (túje), šalvěj, routa, saturejka, mateřídouška, pižmo.
Do 7měsíců těhotenství se NESMĚJÍ používat:
aksamitník, dobromysl.
Do 4 měsíců se NESMĚJÍ používat:
neroli, petitgrein, verbenka, kakost, jasmín, ylang-ylang, zázvor, kajeputový strom, cypřiš, levandule stoechas (asi úzkolistá, levandule lékařská je v pohodě), máta vodní (neplést s mátou peprnou), fenykl, čajovník, eukalypt, pomerančové květy a listy.

Naopak VHODNÉ během celého těhotenství:
puškvorec, anýz, bergamot, kozlík, vanilkovník, grapefruit, smr ztepilý, třezalka, měsíček, kardamon, vavřín ušlechtilý, cist ladanodárný, kadidlovník, citroník, cibule kuchyňská, mandarinka, meduňka, myrta, pepř černý, jedle, pelyněk citronový, růže damašská, santal bílý, miřík celer, borovice, kopr, chmel, česnek.

A teď ještě, kdy co použít.

Proti náladovosti, celkové podrážděnosti, stavům úzkosti a neklidu:
bergamot, santalové dřevo, pelargonie, kadidlovník, citron.

Proti nespavosti:
levandule, meduňka, bergamot, satalové dřevo, kozlík.

Pro podporu přirozené obranyschopnosti organizmu a ochranu před virovými nemocemi:
citron, grapefruit, máta peprná, jedlové šišky, borovice, smrk, eukalyptus.

Ranní nevolnost:
máta peprná (zkuste nakapat přímo na kapesník a inhalovat podle potřeby), citron, levandule, vavřín ušlechtilý. Toto je ale hodně individuální, takže při prvním použití raději opatrně. Mně osobně pomáhala meduňka.

Zvýšený krevní tlak:
levandule, citron, kardamon, ylang-ylang, aksamitník.

Snížený krevní tlak:
pomeranč, verbenka, grapefruit, jedle bělokorá, cypřiš.

Pálení žáhy:
puškvorec, citron, mandarinka, máta.

POZOR! Vše raději nejdříve vyzkoušejte v malém množství, během těhotenství se mění citlivost kůže, práh čichu a kvalitativní vztah k vůním.

* Pokud jste dočetly až sem, gratuluji!
* Pokud jste si něco z toho vybraly a pomůže vám to, budu moc ráda.
* Pokud vám to celé přijde jako jeden velký nesmysl - je to váš názor, nikomu nic nevnucuju a vy si taky nenechte nic vnucovat. Rozhodně se nepouštějte do něčeho, čemu samy nevěříte.
* Pokud by byl zájem o něco ohledně aromaterapie těsně před porodem a během porodu, taky můžu něco dodat. Slibuju, že už toho nebude tak moc. Ale jsou to spíš směsi, které se mají namíchat, takže je to trochu náročnější.
Více ...
Vložil: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 dne 10.11.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Vysvětlení k těhu průkazce - zkopírováné z Květnovek- Užitečné rady

Vzhledem k tomu, že žena se v období těhotenství podrobuje řadě testů a vyšetření a to u různých lékařů, veškeré zápisy o průběhu těhotenství se zapisují do těhotenské průkazky. Jde vlastně o zvláštní zdravotní kartu ženy. A zde někdy bývá kámen úrazu - těhotenská průkazka je pečlivě sledována každou nastávající maminkou, kterou mohou některé zkratky a zápisy spíše poplašit než uklidnit, pokud nejsou ze strany lékaře řádně vysvětleny.Těhotenství je jistě pro každou ženu období radostného očekávání a těšení se na miminko. Vzhledem k tomu, že žena se v období těhotenství podrobuje řadě testů a vyšetření a to u různých lékařů, veškeré zápisy o průběhu těhotenství se zapisují do těhotenské průkazky. Jde vlastně o zvláštní zdravotní kartu ženy. A zde někdy bývá kámen úrazu - těhotenská průkazka je pečlivě sledována každou nastávající maminkou, kterou mohou některé zkratky a zápisy spíše poplašit než uklidnit, pokud nejsou ze strany lékaře řádně vysvětleny.

Na každé poradně bude proveden zápis o vyšetření moči na přítomnost cukru a bílkovin, zápis o váhovém přírůstku, o krevním tlaku, o vnitřním vyšetření a o pohybech dítěte ( -OP = žádné pohyby, +OP = pohyby ). Dále na poradně budou odebrány vzorky pro vyšetření krevní skupiny matky, popřípadě otce, na vyšetření na HIV, pohlavních nemocí, vyšetření krevního obrazu a stolice, na existenci rizika onemocnění dítěte Downovým syndromem a fenylketonurií - v průkazce pak budou zapsány buď příslušné hodnoty, nebo údaj o výsledku (pozitivní/negativní) Na každém ultrazvukovém vyšetření bude určen datum porodu dle posledních měsíčků (PM) a dle ultrazvukového vyšetření (UTZ). Zápis je většinou prováděn způsobem 20/1 nebo 20+1, což znamená, že těhotenství trvá 20 týdnů a jeden den. Údaje o délce těhotenství, resp. o předpokládaném datu porodu se nejčastěji určují z rozměrů hlavičky (BP) a stehenní kosti (FL) dítěte. Žena sama tak může sledovat, jak se "hýbe" datum porodu.

Kromě toho jsou na těhotenské průkazce kolonky pro razítko zubaře (v období těhotenství musí žena alespoň jedenkrát navštívit lékaře a ten její návštěvu označí v průkazce), obvodního lékaře (opět nutné razítko) a lékaře z plicního oddělení (potvrdí, zda se někdo v rodině léčil na tuberkolózu)

Více ...
Vložil: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 dne 10.11.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 váha v těhu- Užitečné rady

od Shari.

Do 12.týdne 2kg (+2kg za 2,5měsíce)
Do 16.týdne 2.5kg (+O,5kg za 3.měsíc)
Do 2O.týdne 3kg (+O,5kg za 4.měsíc)
Do 24.týdne 4.5kg (+1,5kg za 5.měsíc)
Do 28.týdne 9kg (+4,5kg za 6.měsíc)
Do 32.týdne 11kg (+2kg za 7.měsíc)
Do 36.týdne 12kg (+1kg za 8.měsíc)
Do 4O.týdne 12kg (+0kg za 9.měsíc)

Více ...
Vložil: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 dne 5.11.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Seznámek věcí pro miminko- Užitečné rady

http://tehulka.szm.sk/rad/vyb01.htm

Více ...
Vložil: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 dne 25.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cvičení na balonech- Užitečné rady

http://zdravi.dama.cz/clanek.php?d=780&t=Cviceni-na-velkych-micich-pro-fyzickou-i-psychickou-kondici-I

http://zdravi.dama.cz/clanek.php?d=784&t=Cviceni-na-bal%C3%B3nech-II

http://www.volny.cz/novacka/prevence/mic-leh.htm

http://www.volny.cz/novacka/prevence/mic-sed.htm

http://www.rodina.cz/clanek534.htm

http://www.rodina.cz/clanek533.htm

http://aerobicmania.tripod.com/articles/pregnancyball.html

 

Více ...
Vložil: cerven05 dne 25.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Články 2130 z 37 [Dalších 7 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.