Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník RECEPTY
nejen pro dospělé


[<<Předchozích 10] Články 1120 z 126 [Dalších 106 >>] 
 Karlovarské rohlíkyRECEPTY

424.karlovarské rohlíky od Uursík(z Dámy) 
(získané od pana Františka Brusáka)

420 ml vody
15g soli
30g cukru
250g margarínu
30g sušeného mléka
1 kg pšeničné hladké mouky
50g droždí
30g oleje na potírání (já použila sádlo)
Z 1 kg mouky vyrobíme 35 ks po 40 g

Program Těsto
Tvarování rohlíků:
těsto rozdělíme na stejné kousky a stočíme do malých bochánků. 5 min necháme odpočinout. Pomocí válečku vyválíme elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohliku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Necháváme rovné nebo stáčíme do tvaru podkovy.

Více ...
Vložil: Hanka, Honzík 17.4.04 dne 3.3.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Medovník úúúúžasný (Soňa)RECEPTY

Medovník - úúúúžasný

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 vejce
300 g cukru krupice
1 Hera
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky

Náplň: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka a 300 g másla

POSTUP PŘÍPRAVY

V horké vodní lázni rozpustit Heru, poté přidáme vejce, cukr, med, mouku s jedlou sodou, vše mícháme cca 10 minut, já jakožto lenoch míchám jen 3 minuty pomocí ručního šlehače, jinak je to docela makačka. Už při míchání nažhavíme troubu na 170, horkovzdušnou na 150.
Směs natíráme stěrkou na pečící papír, na něj si můžeme nakreslit kolečko nebo já si pod papír dávám dno z rozvírací dortové formy, abychom měli přibližný tvar. Směs stačí na 6-7 vrstev. Já peču 6, vždy po 3 plechách v horkovzdušné troubě něco přes 10 minut při 150 stupních.
Vychladlé placky vykrájím do hezkých koleček pomocí rozvírací formy. Zbylé okraje nastrouhám a smíchám s oříšky. Tímto pak medovník posypu.

Máslo a kondenzované mléko ušleháme ručním šlehačem a slepujeme placky k sobě, mažu i horní placku a okraj dortu, aby se mělo sypání na čem držet :-)) (Takto to vyzkouším zase někdy příště)

Necháme odležet do druhého dne !


JÁ JEN, PROTOŽE MÁM RÁDA KARAMEL, TAK JSEM SI DEN PŘEDEM UVAŘILA PLECHOVKU SALKA - ASI 2 HOĎKY.MLÉKO BYLO KRÁSNĚ ZKARAMELIZOVANÉ A ŠLO DOBŘE S MÁSLEM UŠLEHAT.


Více ...
Vložil: Hanka, Honzík 17.4.04 dne 28.2.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nejlepší koblihy (Apetit 2/2007)RECEPTY

Nejlepší koblihy (Apetit 2/2007)

na 20 koblih,

příprava 20minut

kynutí 1 1/4 hodiny

smažení 20-25 minut

500g mouky hladn nebopolohrubá

40g krupicového cukru

40g másla

4 žloutky

30g droždí

3lžíce rumu

250ml vlažnéhomléka

asi 200g zavařeniny na plnění

v misce rozetřeme droždí s lžící cukru a mouky, přiáme 4lžíce mléka anecháme vzejít.

V míse utřeme máslo se zbytkem cukru, postupně zatíráme žlouky, pak vlijeme vzešlé droždí, šoetku soli, citronové kury  mouku a smlékem vyracujeme vláčn a hladké těsto. přikryjeme a necháme 3/4hodiny kynout.

Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme na centimetr tlustou placku sklenkou naznačte kolečka, těsně vedle sebe. na polovinu koleček nakladte zavařeninu(nedávejte moc, koblihy by sly ke dnu), zbylá klečka dokrojte položte na zavařeninu okraje pečlivě přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou okraje budou hladké a hezky spojené. pak koblihy popraště moukou a nechte ještě na utěrce ještě 1/4hodiny kynout. Tuk(250ml oleje) rozehřejte v menším hlubším kastrolku vhodte drobeček, pokud bude prskat je toakorát a koblihy smažte do zaltova (asi  5 minut)a vyjímejte drátěnou naběračkou nechte na vrstvě ubrousku okapat přebytečný tuk. podávejte pocukrované.

Více ...
Vložil: Peg dne 22.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 odkazy na pečení v domácích pekárnáchRECEPTY

Dávám sem odkazy, které jsem získala od zkušených....

Asi nejdůležitější jsou recepty a dobré rady - hned první odkaz. Další se týkají pekáren, druhů mouky, koupě ošatek na pečení atd.... jak říkám, posbírala jsem to od zkušených pekařek a pekařů a určitě je toho i mnohem více*****

pečení zdar!!!!

http://www.domacipekarny-recepty.wz.cz/

http://www.osatky.cz/

http://www.pekarny.unas.cz/

http://sweb.cz/hafca.h/index.htm

http://www.mlyn-korunka.cz/pekarny.html

http://www.vitalco.cz/

 

Více ...
Vložil: Hanka, Honzík 17.4.04 dne 5.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mrkvové polévky jedna báseňRECEPTY

Všechny jsou z kuchařky "Což takhle dát si mrkev" od Zapálené kuchařky Lenky Požárové.

Rozmarýnová česnečka s vůní lesa

440g mrkve
700ml zeleninového vývaru
60g másla
1 cibule
1 lžíce čerstvého rozmarýnu
sůl

Mrkev a cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky. Vše osmažte na másle, poté zalijte vývarem, přidejte rozmarýn a osolte. Vařte asi 8 minut, až je mrkev měkká. Polévku rozmixujte i s rozmarýnem a servírujte do misek.

Tolik recept, moje zkušenosti : rozmarýn fakt čerstvý, sušený je hrozně tvrdý a bodá při jídle do patra. Vývar nemusí být domácí, vynikající je to z WURZL kostky (je bio, bez chemie, vhodná pro děti. Dobré je to i z drůbežího vývaru. Polívka je taková hustější, napůl krémová.

Princeznička na hrášku

400g mrkve
200g mraženého hrášku
200ml smetany
40g jarní cibulky
sůl
Mrkev nakrájejte na kolečka a povařte v 600ml osolené vody doměkka. Mražený hrášek ponořte do teplé vody a ponechte ho tam, dokud se nrozpustí a nezměkne (asi 10 minut). Sceďte a hrášek vidličkou rozmčkejte s polovinou smetany. K uvařené mrkvi přidejte jarní cibulku a zbytek smetany. Vše rozmixujte a rozdělte do misek a do každé dejte kopeček smetanového hrášku.

Mandloňka

400g mrkve
800ml mléka
70g celých mandlí
plátek másla
1 cibule
1 lžička kari koření
sůl
olivový olej

Mandle opečte za stálého míchání na oleji, až mírně zhnědnou (jde to dost rychle). Pak je nechte osušit na ubrousku. Na másle opečte nasekanou cibulku s nakrájenou mrkví a kari kořením. zalijte 500ml mléka a povařte na mírné teplotě 10 minut. Do polévky vhoďte dvě třetiny mandlí, přidejte zbylé mléko a rozmixujte dohladka. Ochuťte solí, prohřejte a rozdělte do misek. Posypte zbylými sekanými mandlemi.

Více ...
Vložil: Bulik dne 18.12.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Buchty pod ovoce - extra pro HankuRECEPTY

Tvarohova bublanina pod zmrazene ovoce

10 dkg cukru pisek, 10 dkg tuku a 2 zloutky utrit. Pak pridat 250 g tvarohu, 18 dkg mouky krupice (asi hrube), 5 lzic mleka, trochu prasku do peciva (smichat s moukou). Nakonec vmichat snih z 2 bilku.

 

Do vymastene a vysypane dortove formy o prumeru 26 cm, zarovnat povrch a nahoru naklast nerozmrazene ovoce. Peci pri 200 C asi ½ hodiny – ke konci troubu zmirnit. Hodne pocukrovat.

 

(ja to nikdy nedelala, ale ten recept je od nekoho – tedy ne z knihy, tak asi chutnal)

 

Jednoducha buchta pod ovoce cili Kolac svestkovy

30 dkg polohrube mouky

20 dkg cukru

10 dkg rozehrateho (rozpusteneho, tekuteho) masla

3 cela vejce

3/4 prasku do peciva

1-3 lzice mleka

(cukr, mouka a tuk na drobenku)

Prvnich 6 slozek umichat v mise, rozestrit na vymasteny plech, poklast ovocem, posypat drobenkou (v pripade svestek skorici a cukrem)

 10-15 minut pri 200 C peci

(tohle byval babiccin nejoblibenejsi recept na zpracovani cerstveho ovoce v lete a snad prvni vec, kterou jsem ja upekla, myslim, ze to testo zvladne i Honzik. Nikdy jsme ho nedelali se zmrazenym ovocem, ale s cerstvym rybizem docela casto, ale hodne extra pocukrovat jeste nez das drobenku, on je ten rybiz prece jen dost kysely, babicka ho vetsinou michala s jahodama. Rybiz bych na tvem miste asi rozmrazila, ze bude trochu mokry snad nevadi, my ho vzdy oplachovali pod tekouci vodou  v cedniku a pak jen nechali okapat a sup na testo)

Více ...
Vložil: Sugar+3 dne 15.12.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Brambory alá ApetitRECEPTY

Náplň


2 žloutky, uvařené natvrdo


60 g másla


70 g moučkového cukru


1 lžíce rumu


Těsto


100 g mletých vlašských ořechů


100 g kvalitní hořké čokolády (nastrouhat)


100 g moučkového cukru


1 bílek


1-2 lžíce rumu


kakao na obalení



Nejprve připravíme náplň - žloutky romělnit, přidat máslo, cukr, rum a utřít do pěny. Nechat ztuhnout a pak tvarovat kuličky asi jako hliněnky. Dát do mrazáku ztuhnout.


Do rendlíku nasypat ořechy a nechat trochu prohřát. Přidat čokoládu, cukr, bílek, rum a zpracovat těsto. Po vychladnutí zpracovat malé placičky a do nich balit žloutkové kuličky. Obalit v kakau a nechat ztuhnout.


Lze skladovat v mrazáku a přímo z mrazáku i jíst.


Toto množství je asi na 20 ks a je to málo :-)))



Více ...
Vložil: Baruschka dne 11.12.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Masarykovo cukrovíRECEPTY

Ingredience: 300 g hladke mouky, 100 g mleteho cukru, 200 g rostlinneho tuku, 1 zloutek, 150 g liskovych orechu, 2-3 lzice kakaa

Postup: Cele oloupane liskove orechy nejlepe na noc namocime do studene vody(já je máčela 24 hodin). Z uvedenych surovin vypracujeme testo, zapracujeme cele liskoveho orechy a testo rozdelime na tri dily. Z kazdeho vyvalime valecek o prumeru cca 4-5 cm. Zabalime do folie a dame nejlepe pres noc do chladu ztuhnout(já měla opět 24 hodin). Ostrym nozem nakrajime kolecka asi 5 mm a na vymazanem plechu upeceme. Vlahe obalujeme v mouckovem cukru.

jak doporučují na netu - dělala jsem to z 1,5 dávky. Těch válečků jsem měla více a byly tenčí - cca 2-2,5cm.

Více ...
Vložil: Hanka, Honzík 17.4.04 dne 6.12.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Ananasové rizoto RECEPTY
Množství: 4 porce

 

Botřebujete na 4 porce:

Ananasové rizoto
2 malé ananasy nebo 1 větší
100 g rýže Arborio
300 350 ml plnotučného mléka
(pokud použijete obyčejnou kulatozrnnou rýži, pojme podle druhu cca 350 - 450 ml mléka)
40 g piniových semínek (nebo slunečnicových)
50 g másla
50 g hnědého cukru
1 svazeček máty
1 limetka
1 vanilkový lusk
špetka soli

1. Na polovině másla orestujeme piniové oříšky a suchou rýži, zalijeme mlékem a zavaříme, příkon tepla ztlumíme na minimum a za průběžného míchání necháme dusit, až je rýže měkká, tzv. na skus. Ochutíme špetkou soli.
2. Ananasy rozpůlíme a vydlabeme dužinu, kterou nakrájíme na malé kostičky.
3. V pánvi rozpustíme druhou polovinu másla společně s cukrem, přidáme pokrájený ananas, nasekanou mátu, obsah vanilkových lusků, šťávu a kůru z limety a vařenou rýži. Vše promícháme a prohřejeme. Rizoto plníme do vydlabaných ananasů.

Více ...
Vložil: Ilča, Jája a Violka dne 22.10.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Segedín z uzeného kuřete RECEPTY
množství : 4 porce

Segedín z uzeného kuřete - 4 porce

4 uzená kuřecí stehna
2 cibule
1 lžíce kmínu
3 lžíce sladké papriky
400 ml vody
400 g kysaného zelí
200 ml smetany ke šlehání
olej
sůl
pepř

1. Z kuřecích stehen obereme maso a nakrájíme ho na hrubé kousky.
2. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přidáme maso a kysané zelí, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a povaříme cca 15 - 20 minut.
3. Na závěr zjemníme smetanou a krátce provaříme. Podáváme nejlépe s chlebem.

 

 

 

Více ...
Vložil: Ilča, Jája a Violka dne 22.10.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1120 z 126 [Dalších 106 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.