Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • 1.casto kladene otazky a odpovedi:)  (1 článek)
  • Anicka&Helenka 
  • Dadalinka  (3 články)
  • Háňa a Áňa  (1 článek)
  • Hanka  (1 článek)
  • Hubneme po porodu 
  • Jana  (1 článek)
  • Klárinka  (1 článek)
  • Magda&Peta 
  • majkaj  (1 článek)
  • Marcela  (3 články)
  • Marta  (1 článek)
  • Mel  (1 článek)
  • Monika  (1 článek)
  • NAŠE MIMINEČKA  (2 články)
  • Nel 
  • Optimistka 
  • Prikrmy  (4 články)
    Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou stravu
  • Romana s Monickou 
  • Septame si  (2 články)
    to co se nemuze rici v diskusi
  • Silvik  (2 články)
  • Sona  (1 článek)
  • Srazíky  (2 články)
  • Unor Hubne :))  (2 články)
    Tak jsme se rozhodli hubnout....ci tloustnout(pro Soncu)
  • Zulinek  (2 články)

 Poslední články ze všech deníků 110 z 28 [Dalších 18 >>] 
 Péče o chrup malých dětíPredstavme se

 Není nadsázkou, že základem zdravého chrupu v dospělosti jsou chování a návyky, které získáme v dětství. Musíme si uvědomit, že starost a zodpovědnost o dětský chrup leží nyní výhradně na rodičích. Počátkem 90. let byly totiž zrušeny povinné školní prohlídky. Z dlouhodobého hlediska je to správný krok, protože jedině takto mohou rodiče vědomě vést děti ke správné péči o chrup. Předtím si většina rodičů ani neuvědomovala, že jejich dítě bylo dvakrát ročně organizovaně prohlédnuto a ošetřeno zubním lékařem.

Současně s tímto byla také ukončena fluoridace pitné vody jako metoda velmi nákladná a v podstatě málo účinná, neboť většina takto upravené vody se nedostala do úst (podle výzkumu až 96%), 50% se spotřebovalo na mytí a splachování. Významným faktorem byl i obrovský nárůst spotřeby balené vody, která také není samozřejmě fluoridována (fluor se vyskytuje pouze jako stopový prvek v některých minerálkách). Fluoridovány jsou pouze některé druhy solí, ale velmi slabě.

Všechny tyto faktory vedly bohužel k tomu, že se u nás zhoršila kvalita dětského chrupu. Podle údajů WHO (světové zdravotnické organizace) má u nás bezvadný chrup čtvrtina pětiletých dětí, ostatní mají v průměru čtyři kazy! V západní Evropě jsou na tom podstatně lépe a zde bychom měli brát příklad, jak se tomuto špatnému trendu postavit. Spočívá hlavně ve změně přístupu rodičů k péči o chrup svých dětí vštěpováním zdravých návyků, např. řádně a pravidelně si čistit zuby, dodržovat správnou životosprávu, pravidelně navštěvovat zubního lékaře.

Dále uvádíme několik rad, jak vytvářet u dětí správné návyky, co je z hlediska zubů přínosem a co škodí.

  • Zoubky se čistí již miminkám už od prořezání. K tomu se dají použít vatové čtverečky, na prořezané zoubky kartáček bez pasty. Pastu začít používat po druhém roce života. Je dobré nechat zubní kartáček dětem jako hračku. Nenechávejte své děti dlouho upíjet zvl. sladké nápoje z kojeneckých lahví, tyto láhve často myjte a vyvařujte, měňte často dudlíky. Před spaním děti nechte na vypláchnutí úst napít např. čisté vody bez bublinek (CO2 naleptává sklovinu).
  • Nečekejte na první kaz. Na první návštěvu k zubaři je vhodné jít ve dvou letech věku dítěte. Kazové mléčné zuby je také potřeba ošetřit kvůli zdravému vývinu stálého chrupu.
  • Zubům nevadí jen sladké. Některé druhy džusů jsou také dosti agresivní ke sklovině (cukr a kyselost nápoje - nejhorší kombinace). Jablko také nečistí chrup, obsahuje sladké šťávy.
  • V případě, že není po ruce kartáček, je možno alespoň vypláchnout ústa neslazeným nápojem nebo vodou. Pomáhá také žvýkání žvýkaček bez cukru, které podpoří tvorbu slin, které neutralizují kyseliny na zubním povlaku a odstraňují zbytky potravy.
  • Nepříliš známou metodou sloužící k ochraně zubů je tzv. pečetění. Tímto postupem se vyplní hmotou podobnou sklovině všechny jamky a rýhy na zubech, takže tam neulpí zbytky potravy.
  • Fluor je pro zdravý vývin chrupu a jeho udržování potřebný. Nachází se v některých minerálkách, v některých druzích soli, samozřejmě ve fluoridovaných zubních pastách. Dále je v tabletkách, různých roztocích a gelech, které je však třeba aplikovat po konzultaci se zubním lékařem, případně je aplikovat přímo v zubní ordinaci. Pozor na předávkování, které se projevuje např. bílými skvrnami na sklovině.
  • V současnosti mají děti do 18 let zdarma nárok na preventivní prohlídku dvakrát ročně.
Více ...
Vložil: potfůrka fikaná dne 21.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 potraviny, které mohou vyvolat alergiirecepty pro nase zlaticka:)

 - Všechny citrusy
- kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, datle
- rybíz, angrešt, maliny, jahody, ostružiny
- ořechy, mandle, pistácie, olejové plody, slunečnicová semínka, píniové ořechy, dýňová semínka
- rajčata, celer, paprika, ředkev, ředkvička, křen, suché fazole-hrách a čočka,kyselé zelí
- řeřicha, bazalka
- vanilka, skořice, curry, muškát.oříšek a jiné exot.koř.
- ryby a měkkýši
- vepřové maso

-

Více ...
Vložil: Dadalinka+Miška2/04aOndra9/05 dne 16.9.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Přesnídávkarecepty pro nase zlaticka:)

Přesnídávka

Oloupeme a nastrouháme jablka do hrnce.Přidáme cukr(hroznovej,glukopur,kdo jak chce),nebo když nechceme dávat cukr tak vybereme hodně zralé jablíčka.Můžeme přidat trošku skořice a jeden hřebíček.Tím máme hotový zálad.Ten dáme vařit(vody by mělo být dost ze samotných jablek,pokud ne trošilinku přilijeme)Jablka musí přejít varem a ted zaléží pokud chceme jahodovou přesnídávku,přidáme vařit jahody,pokud merunkovou přidáme merunky,nebo mrkvovou přidáme mrkev(nastrouhanou)a vaříme dokud se nevyvaří voda.Musíme hodně míchat.Kdo chce sytější přesnídávku tak může při vaření do směsi dát rozvařit piškoty.Já ještě po uvaření přesnídávku promixuju ponorným mixérem.

Takhle hotovou horkou přesnídávku dám do přesnídávkových skleniček,pořádně uzavřu a dám dnem vzhůru dokud nevychladne.Takhle vydrží ve skleničce zhruba 14 dní

Více ...
Vložil: Marika,Adelek a Páča:-) dne 22.8.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 KURECI ZELENINOVA SMESrecepty pro nase zlaticka:)
Kure,1 brambora,1 mrkev,kousilinek petrzele,2 kolecka poreku,1 ruzicka brokolice

kure uvarit pak ve vyru uvarit zbytek zeleniny pokud varime maso obrat od kosti(nikdy nevarit a miminkum nedavat kuzi)vse namlet.

Více ...
Vložil: spravce na unor 2004 dne 28.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 brambor s mrkvirecepty pro nase zlaticka:)
2brambory,1mrkev,50ml vody,1/2lzicky oleje

Brambory a mrkev ocistime a pokrajime na male kousky varime 10min pod poklickou.Rozmixujem a podavame.Olej prikladame prolepsi rozpustnost vitaminu.

komentarl:

toto jidlo mi prijde lehce stravitelne,ale rada by jsem se zeptala na vas nazor na olej???

Více ...
Vložil: spravce na unor 2004 dne 27.7.2004| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jidelnicek Podle knizky od health visitorrecepty pro nase zlaticka:)
Nektere jidla pro deti od 6-9 mesicu

snidane:ovesna kase nebo namackany banan a toustovy chleb pokrajeny na vojacky.

obed:namackena cocka s ryzi,syrovy(eidam)kvetak,Namleta kureci a zeleninova smes,Meka hruska,banan ci broskev jako jidlo do ruky.

vecere:michane vajicka,michana zeleninova smes (namixovana)

deti od 6-9 mesice mohou jistcokoliv co vy jen bez soli,cukru ci medu a namixovane.Dite by stale melo pit 500-600ml MM nebo UM.Dite by nemelo mit Kravske mleko do 1 roku ditete jako napoj.Kravske mleko(prevarene)muzeme od 6 mesice pridavat do snidanovich cereal nebo brambor.Nabyzejte detem kousky ovoce.Pokud vase dite ji vzdy zustante pobliz!!!

CO SI O TOM MYSLIME MY:

PRESTOZE JSEM TENTO CLANEK PSALA JA NEVIM NEVIM.NEZDA SE MI,ZE BY ANTHONY BYL PRIPRAVEN NA TO JIST NAPR TESTOVINY,CITRUSOVE PLODY,CHLEB ???

Více ...
Vložil: spravce na unor 2004 dne 27.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Adresarecepty pro nase zlaticka:)

http://alinka.szm.sk/rozne/hami.html (od teres)

Více ...
Vložil: spravce na unor 2004 dne 27.7.2004| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zapecene kureci rizkyrecepty
Ingredience kureci rizky,sul,cesnekovy pepr,olej,anglicka slanina,cibule,nastrouhany syr(ja mam nejradeji Mozzarella)

Kureci rizky nakrajime na tenke platky,lehce naklepeme,osolime(malinko protoze pridavate slaninu)a okorenime cesnekovym peprem.Pekac vymazem olejem a kladem polovinu surovin.Nejprve slaninu na to rizky,kolecka cibule nastrouhany syr a opakujem jeste jednou ve stejnem poradi.Nakonec rukou mirne pritlacime aby se vrstvy spojili.Nechame 30.min odlezet.Pecem pri teplote 220 nejprve 20 min prikryte alobalem a pak jeste 10-15 min bez.

Více ...
Vložil: spravce na unor 2004 dne 2.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Směs na špagetyrecepty
Potřebujeme:sůl,2 lžíce oleje,cibule,vepřové maso,pepř,2 stroužky česneku,rajčatový protlak ,masox nebo vývar,uzený sýr.

V rozehřátém oleji zpěníme cibuli,přidáme maso , osolíme , opepříme , ochutíme rozetřeným česnekem a protlakem , podléváme vývarem-maso dusíme do měkka. Dáme na špagety a posypeme strouhaným sýrem .

Více ...
Vložil: Mišpule a Domule dne 2.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RYCHLOVKYrecepty

CIBULKOVÁ OMÁČKA

 

Potřebujeme:

2 cibule, 2 lž. hladké mouky, 3 stroužky česneku, masox nebo vývar, bobkový list, tymián, pepř, sůl, kmín, sádlo

 

Příprava:

Na sádle osmažíme 2 nasekané cibulky. Přidáme 2 lžíce hladké mouky a uděláme tmavou jíšku. Zalijeme vývarem nebo vodou s masoxem. Dále přidáme kmín, bobkový list, špetku tymiánu, pepř a sůl. Těsně před odstavením přidáme 3 stroužky namačkaného česneku. Podáváme s knedlíkem, bramborem nebo těstovinami.

 

 

ITALSKÉ TĚSTOVINY

 

Na 2 porce je třeba:

1/2 balíčku špaget, 1 tuňák v konzervě, olivy, česnek, rajčata ve vl. šťávě nebo kečup + čerstvá rajčata, oregáno, parmazán nebo jiný sýr, cibule, sůl, pepř.

Příprava:
Na oleji orestujeme cibulku. Přidáme rajčata ve vl. šťávě nebo čerstvá rajčata (která orestujeme) s kečupem. Dále přídáme konzervu tuňáka, nakrájené olivy, stroužky česneku, oregáno a dochutíme solí a pepřem. Zředíme trochou vody. Podáváme se špagetami a posypeme parmazánem nebo jiným sýrem.

Více ...
Vložil: HANČÍ*Tomáš 02/04+Matyáš 10/06 dne 2.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Poslední články ze všech deníků 110 z 28 [Dalších 18 >>] 

Upozornění:
Dalších 28 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.