|
Všechny naše deníky
Poslední články ze všech deníků 1 až 10 z 10
|
cca pre 4osoby (1liter) 400g tekvice - nakrajat na 1cm kocky 20g masla 20g sarlotky (pouzivam obyc. cibulu) 3 dl bieleho vina 8dl zelen. bujonu sol, cierne korenie zopar kuskov anizu 2dl smotany kusky toustu na posypanie
cibulu poprazit na masle, pridat tekvicu, chvilu poprazit. zaliat vinom a bujonom, dochutit solou a korenim, nechat varit na miernom ohni. polievklu rozmixovat, pridat smotanu, aniz, este raz priviest do varu. prepasirovat cez sitko. dochutit solou a korenim. servirovat s nakrajanym toustom.
|
Více ... |
Vložil: recept recept dne 24.10.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Krupna baba | krupy/proso/jahly/hirse |
|
No, nasa mama s prosom (alebo pohankou?) odjakziva robieva taku krupnu babu.
V skratke, uvaria sa ocistene zemiaky, horucou vodou zo zemiakov zaleje
pohanku, este ju mierne podusi (pije vodu zhruba tak, ako ryza -1,5 nasobok
objemu). Osobitne uprazi cibulku, v lepsich casoch prida aj kocky slaniny
:)))
Potom zemiaky na hrubo popuci (ziadne jemne pyre, ked su kusky zemiakov, tak
je to velmi dobre), prida pohanku, cibulku, zamiesa a da na vymasteny plech
do truby zapiect.
Je to dobre teple aj studene, len mne ako decku to absolutne nechutilo.
Teraz si uz dam skor povedat.
Dasa
|
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Nakyp z HIRSE (proso/jahly) | krupy/proso/jahly/hirse |
|
uvarit Hirse v nejakom bujone (a to existuju aj neeckove zmesy, ja
mam teraz taku pastu, ale je tam sol).
postruhat cuketu, syr, cibulu, tusim trochu smotany,... pridat hirse a
zapiect.
chutilo dokonca aj masovej navsteve .-)
s. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Nátierka tvarohova so sojou | natierky |
|
Soju zalejeme horucou vodou, nechame stat asi 20 minut, potom zlejeme a
pridame studenu vodu na vlastne namacanie. Soju nechame nabobtnat 12-16
hodin a potom varime 2-2,5 hodiny. Tvaroch pomelime s uvarenou sojou,
vymiesame s maslom, podla potreby rozriedime prevarenym a vychladnutym
mliekom, pridame sol, mletu rascu, cervenu papriku, postruhanu cibulu,
posekanu pazitku a spolu dobre vymiesame. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Nátierka tvarohova s ovsenymi vlockami | natierky |
|
Maslo vymiesame, pridame prelisovany tvaroh, pomlete ovsene vlocky, nadrobno
pokrajanu cibulu, sol, cervenu papriku, rascu a spolu dobre vyslahame.
Prebrate vlocky zalejeme vlaznym mliekom a nechame 15 minut nabobtnat. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Polievka sosovicova so zeleninou | polievky |
|
Sosovicu preberieme, umyjema a dame varit so studenej vody. Na oleji
zapenime cubulu, pridame pokrajanu korenovu zeleninu, sol a dusime do makka.
Muku oprazime na sucho, zalejeme vodou, dobre premiesame, povarime, pridame
spolu so zeleninou do uvarenej sosovice, kratko povarime a ochutime
rozotretym cesnakom. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Polievka strukovinova so zeleninou a krupkami - hrstkova | polievky |
|
Strukoviny (voda, hrach, sosovica, fazula) umyjeme, fazulu vopred namocime.
Vo vode varime do makka. Na oleji spenime pokrajanu cibulku, pridame
pokrajanu ocistenu zeleninu. sol a podusime. Krupy premyjeme a uvarime
zvlast vo vacsom mnozstve vody. Vsetko zmiesame dohromady a nechame prejst
varom. Pred podavanim pridame pokrajanu petrzlenovu vnat. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Polievka zelerova lisovana | polievky |
|
Ocisteny, nakrajany zeler uvarime v slanej vode. Muku oprazime na sucho,
zalejeme vodou a dobre rozslahame a povarime. Pridame prelisovany zeler a
privedieme do varu. Polivku zjemnime zltkami rozslahanymi v mlieku a spolu
nechame prejst varom. Dochutime posekanou petrzlenovou vnatou a cerstvym
maslom.
Zemlu alebo sendvic pokrajame na kocky, nasucho opecieme v rure a do
polievky pridavame az na tanieri. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Polievka zemiakova so zeleninou a krupami, resp. ovsenymi vlockami | polievky |
|
Umyte a na kocky pokrajane zemiaky dame varit do horucej vody s pridanim
soli a rasce. Na oleji spenime cibulku, pridame postruhanu zeleninu a
dpodusime. Zvlast vo vode uvarime krupy alebo ovsene vlocky. Vsetko spolu
zmiesame a kratko povarime. Nakoniec pridame rozotrety cesnak, maslo a
posekanu pazitku. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Vlastne by sa to malo volat skor slepacia polievka, lebo ak ma byt dobra,
tak je idealna sliepka. Minimalne kilo, moze byt aj viacej.
Ocistená a umyta slepka sa da do hrnca a zaleje sa 2-3 litrami studenej
vody. osoli sa (cca 1 polievkova lyzica soli) a na velmi miernom plameni sa
pomalicky vari 2 hodiny. Na najmensej platni to varim na absolutnom minime.
Po minimalne dvoch hodinach sa prida korenova zelenina (mrkva, petrzlen,
zeler kalerab), cele korenie, nove korenie, ocistena cibula a vari sa
minimalne dalsiu pol hodinu az hodinu (podla stavu zeleniny). Pred koncom by
sa mohli pridat vnate typu zelerova, petrzlenova, ligurcek... Ak sa polievka
vari naozaj velmi pomalicky, tak by nemali byt na povrchu ziadne vyzrazane
bielkoviny, mala byt mat jasno zltu farbu a nemala by byt vobec zakalena.
Ak sa niekomu zda, ze sa zelenina vari dlho, tak len na okraj, zelenina
obsahuje okrem vitaminov, aj mineralne latky, stopove prvky. takze je jasne,
ze vitaminu c a inych, vo vode rozpustnych tam vela nie je. Su tam ale tie,
ktore su rozpustne v tukoch a ostatne stopove prvky, napriklad uz zmienovany
zinok. Vitamin c sa do polievky dodava cerstvou vnatou.
|
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Poslední články ze všech deníků 1 až 10 z 10 |
|