Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Tvoříme s dětmi


 Články 13 z 3 
 I. Figurky z přírodnin (kaštany, žaludy, bukvice...)Tvoříme s dětmi

Figurky z kaštanů už asi každý někdy dělal nebo je aspoň viděl. Vzpomínám si na první výtvarku z přírodnin – bylo to v první třídě, paní učitelka nám několikrát připomněla, že si máme o víkendu nasbírat někde šišky, kaštany, žaludky, komu se to nepovede, může si přinést zeleninu. Dopadlo to tak, že všechny děti měly zeleninu, jen já jediná jsem vyráběla ze šišek! od té doby jsem dělala páňácy často, ale letošní vyrábění se mi líbilo nejvíc ze všech. Asi je vám jasné proč – pomáhaly mě naši dva zlobíci.

Začalo to tím, že jsem na procházkách ze školky nacházeli různé zajímavé předměty, které se pak postupně hromadily přede dveřmi našeho bytu – peříčky, javorová semínky, lusky akátů, bukvice. Když k tomu přibyla pořádná igelitka kaštanů, nastal ten správný čas na tvoření. Vytáhla jsem z ledvinky hrst párátek (Kubíček je vysypal na dovolené v Poříčí nad Sázavou dřív, než nám stihli donést oběd....), posadila děti ke stolu a jala se dělat díry. Kubíček si jako první vytvořil lízátko – prostě si napíchnul kaštan na špejli a my jsme si musely od něj lízat. Jako druhý výtvor udělala činku . dva kaštánky napíchnuté na špejli. Neskutečně si s tím vyhrál! Nikdy bych netušila, že ho taková činnost tak úžasně zaměstná. Verunka udělala chobotnici, pak se inspirovala Kubíčkem a udělala si vlastní činku. Nejvíc výtvorů jsme sice stihla já, ale to hlavní se podařilo – děti to zaujalo, bavily se aktivně asi hodinu, s výtvory si pak hrály do úplného zničení. Ale to vůbec nevadí, po lese je šišek!! A kaštanů najdeme také ještě dost!

Věková kategorie: od dvou až po školáky

Procvičované dovednosti:
rozlišování tvarů a barev jemná motorika představivost počítání poznávání

Pomůcky:
kaštany, žaludy, bukvice, skořápky ořechů, jeřabiny, mech, klacíky, šišky... hřebík na propíchnutí děr párátka nebo špejle, popřípadě kancelářské sponky nebo drátek kdo chce lepit detaily, může si nachystat Herkules

Postup:
Pro menší děti nachystáme přírodniny, odstraníme ostré špičky, napícháme hřebíkem díru. Můžeme vymyslet jednoduchý příběh nebo přečíst pohádku. Potom vyrábíme zvířátky, postavičky a předměty. Nechme děti, aby popustily uzdu fantazii. Připravené přírodniny můžeme roztřídit, pojmenovat, určit tvar a barvu, povyprávět, kde jsme je našli, na jakém stromu rostou, kdo se jimi živí, vyprávět, jak ze semínek vyroste nový strom. Nakonec nezapomeňte všechny výtvory nějak pojmenovat, udělejte si pár fotek na památku (a šup s nimi do galérky!!). Večer můžou děti samy vyprávět, jak vyráběly nebo vymyslet příběh o tom, co vyrobily. Druhý den můžou své výtvory nakreslit.

Pro inspiraci:
Panáčkům sluší i vlásky, zkuste použít třeba mech nebo trávu! Když chcete, aby se některé části ohýbali, použijte drátek nebo roztáhnutou kancelářskou sponku. Drobné detaily se krásně dotvoří pomocí čepiček ze žaludů, jeřabinami nebo kořením (hřebíček, nové koření) Když vám chybí přírodniny, můžete si formičkami vykrájet tvary z pomerančové a citrónové kůry a navléct je na niť.

Více ...
Vložil: ženská dne 3.11.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Podzimní melancholie aneb koláže z barevných lístkůTvoříme s dětmi

Následující činnost má velikou výhodu – můžete jí dělat doma i venku a pokud si barevné lístky vylisujete, dá se klidně provozovat do vyčerpání zásob i přes celou zimu.

Věková kategorie: od dvou let

Procvičované dovednosti:
Poznávání listů a barev Rozvoj fantazie Práce s lepidlem

Pomůcky:
barevné listí tvrdý papír Herkules

Postup:
Na procházce si nasbírejte listy různé velikosti, tvarů i barev. Doma je můžete vylisovat nebo pracovat přímo s čerstvými. Na čtvrtku papíru si děti rozloží lístečky podle vlastní fantazie. Ti starší můžou dělat z lístků různé tvary – zvířátka, postavy... Na závěr rozložené lístky pomůžeme mladším dětem přilepit.

Pro inspiraci:
Pokud nechcete nosit listí domů, můžete si s ním vyhrát i venku. Pokroucené lístky se dobře vyjímají na papírové kouli, stačí zmuchlat navlhčené noviny do potřebného tvaru a nechat uschnout. Výhodou je, že se koule dá dozdobit třeba šípky nebo šiškami.

Více ...
Vložil: ženská dne 3.11.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ZačínámeTvoříme s dětmi

Nedávno jsem v Luhačovicích vstoupila do knihkupectví – jen tak na čumendu, bez nějakého konkrétního záměru. Nakonec jsem musela přivolat manžela s peněženkou a odcházeli jsme doslova zavelení knížkami. Jedna z nich se jmenuje 6x25 her rozvíjejících schopnosti a dovednosti dítěte od Penny Warner z nakladatelství Portál. Když jsem knihou listovala, projevil se ve mě spořivý duch – říkám si, nač tu knihu kupovat, dkyž jsou tam docela obyčejné nápady, které mě můžou taky napadnout? Ale pak jsem si vzpomněla, jak často chci děti zaměstnat a nic mě nenapadá. Většinou to dopadne klasicky – vytáhnu lego nebo pustím krtečka. Už dříve jsem na sobě pozorovala jakousi únavu materiálu, prostě se mi nechce vymýšlet stále nové a nové věci, někdy bych si klidně s dětmi hrála, ale v tu chvíli mě nic kloudného nenapadne. Tak mě napadlo, založit nový deníček pro podobně postižené maminky. Pro takové, co mají doma děti, které potřebují čas od času zaměstnat. Nepůjde o žádné světaborné myšlenky nebo obtížné činnosti, spíš o jednoduché nápady, které mohou inspirovat i jiné maminky. O tom, co z toho nakonec vzniklo, si můžeme povídat právě tady!! Všechny postřehy jsou vítány!! Neméně jsou vítány fotografie vašich výrobků! A úplně nejvíc jsou vítány vaše vlastní zkušenosti a nápady.
Formát deníčků bude inspirován právě zmíněnou knížkou 6x25 her:

Věková kategorie (berte nezávazně, každé dítě je jinak šikovné a vyspělé, některé dětské iniciativy můžou zaujmout i starší puberťáky)

Procvičované dovednosti:
Tato kategorie vypadá jako určená pro instruktor nebo učitelky mateřských školek, ale může být užitečná i pro rodiče, proto jí ponechávám.

Pomůcky:
Věci, které k dané činnosti budeme potřebovat budou většinou jednoduché, často je budete mít doma a nevyžadují větší finanční výdaje. Na konci většiny deníčků najdete upozornění, jaké pomůcky budeme potřebovat příště.

Postup:
Ve většině případech půjde o znáné nebo jednoduché hry a zábavy, takže k popisu bude stačit jen pár vět.

Pro inspiraci:
Tady můžeme psát své tipy a zkušenosti. K těm základním, které budou přímo v deníčku, můžete připojit i své vlastní.

Fotky:
Asi nejzajímavější bude galerie nápadů. Fotky výtvorů ukládejte na stránky http://rodina.cz/tvorimesdetmi Každý deníček bude mít své vlastní album. Ke každé fotce prosím uveďte svůj nick, jméno a věk dítěte a nezapomeňte výtvor pojmenovat!! Můžete připojit i pár slov, jak výtvor vznikal.

Více ...
Vložil: ženská dne 19.10.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 13 z 3 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.