Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Zkušeností s látkovými plenkami


 Články 12 z 2 
 Zkušenosti s Imse + HaipaZkušeností s látkovými plenkami
Po dlouhém pátrání po všech možných internetových brouzdalištích jsem pořidila arzenál tvarovaných plenek Imse Vimse a české novinky Haipa Daipa. článek shrnuje mé zkušenosti 3 měsíce poté.

Celkem 19 plenek + 4 kalhotky mě vyšly cca na 5000 Kč. Chtěla jsem, aby plenky a kalhotky šly libovolně kombinovat, což se povedlo. Obě značky jsou "štíhlé", není problém nacpat dítko do rifliček či kombinézky. Oba druhy plen, ač jsou šité jinak, schnou zhruba stejně dlouho - za 30 st. veder tak 3 hod. venku, když prší, tak 24 hod. v sušárně :-( Výrobci uvádí optimální pořet plen 18 ks, já to vidím přes zimu kvůli schnutí tak na 25 ks. Haipy se zapínají na Snapku, u Imse není nutná, ale bez ní to chce cvik. Haipy mají silnější a pevnější gumičky, hlavně od té na zádech je mimi trošku otlačené. No, možná se časem ta gumička vytahá. Imse má slabší gumičky jen kolem nožiček a problémy s otlačením s nimi nemám. Na druhou stranu asi kvůli tomu Imse plenka častěji proteče, zatím vždycky jen na kalhotky. Pro představu - častěji je tak 1x týdně. Haipy zatím nikdy neprotekly. Každopádně se to nedá srovnávat s Pamperskama, u kterých jsem převlíkala mimčo a vše okolo obden. Pokud budete namáčet nebo prát v octu, přijde mi praktičtější nebělená verze, ta bílá velice rychle vypadá díky karamelu v octu zapraně. Haipy mi přijdou menší, myslím, že z nich drobek eventuálně vyroste dřív. Kalhotky od Haipy jsou na druky, šité z jedné vrstvy PUL, Imse jsou na sucháče, šité ze dvou vrstev - vnitřní PUL a vnější bavlna. Obojí schnou po ručním praní cca jeden den, po praní v pračce asi 2/3 doby sušení plenek. Imse jde hodit do pračky s plenkama, Haipy jde prát jen na 40 st., takže je většinou přepírám v ruce. Haipy mě přijdou menší než Imse, do S Haipa mi už 5,5 kg mimi nevešlo. Imse mají jiné rozpětí kg, takže teď při 6,5kg požíváme 2x M Haipa + 1x S Imse. Celkově jsou Haipa cca o 100 Kč levnější, takže z ekonomického hlediska bych neváhala jít jen do Haipa kalhotek. Jenže Imse mají tak úúžasné obrázky - prostě srdeční záležitost, kvůli které jsem tu 100,- obětovala :-)) Plenky skladuju ve dvou kyblících od Primalexu, ty počůtané nasucho, ty ostatní nepřepírám a rovnou házím do octové vody. (Údajně je možné jen u plně kojených miminek, pak je potřeba to nejhorší odstranit.) Peru obden na 60 st. v pracím gelu Ulrich. Od hovňousů zůstávají i po vyprání na plenách žluté fleky, ale netřeba panikařit, sluníčko je při sušení vybělí. Jinak je možné použít žlučové mýdlo - asi nechám na zimu, kdy budu sušit v sušárce a mimčo už bude dokrmované.

Více ...
Vložil: Ladyl dne 26.6.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Shrnutí zkušeností :o)Zkušeností s látkovými plenkami
Od Klaris na baby-cafe.cz

Zkušenosti k plínkám pro začínající

- začínali jsme s čtvercovkami a obyč.českými gaťkami - sice jsme to přežili :o), ale gaťky jsem neustále prala (a nesmí se prát víc jak 30 takže v ruce), občas i oblečení (to ovšem i s jednorázovkou :o) ), gaťkám přestaly "lepit" suché zipy, dřív než dítko odrostlo (ty s cvočkama zas šly blbě nastavovat) , navíc se trhaly.

Pak jsem nakoupila BM gaťky, sice vydržely :o) ale až tak úplně nám nevyhovovaly..(takže už je má Nanka :o) :o) ) Každopádně nákup nějakých kvalitnějších gatěk doporučuju!

No a pak jsem objevila tuhle diskuzi (tedy původně na emiminu :o) ) a už jsem se vezla :o) takže mám v současné době:

- 5gaťky - každé jiné :o) (Popo wrap vel L., Tots wrap vel.2, Imse Soft vel XL, BM vel L., doma šité flísáčky z Ikea deky :o) vel asi L.)
- 16ks vázacích disan - do nich dávám jako savou vložku malé čtvercovky nebo vložky z kalhotkovek nebo vložky našité ze starých ručníků.Na ně kalhotky Imse,Tots nebo doma šité flísáky
- 6ks kalhotkovek Baby Lucy (používáme na ranní hovínko Smile )+ na ně gaťky Popowrap
- x-kusů čtvercovek :o) (nepočítala jsem je) - když vím, že je to přebalení jen na chvilku (např. večer před koupáním, nebo než jdem ven - na ven dávám většinou jednorázovky).a nebo když na chvíli hlídají babičky, tak dávám jednu 4covku do BM gatěk (to je pak super štíhlý zadeček. A nebo 4covku + vložku z BabyLucy do Imse nebo flísáků (to když nepředpokládám, že bude mrně kakat ).
na noc - 1velká čtvercovka na draka + 2malé + gaťky Popo nebo Imse

Jo je to hotová věda,co? Ale já se tím spíš bavím :o) Jako jak najít co nejlepší systém, aby bylo spokojené dítko i já (tzn. abych měla co nejmíň práce..)

díky používání vázaček a kalhotkovek zůstane hovínko většinou v plíně,takže gaťky jen větrám, ale občas přece jen něco uteče, nebo se malá potvůrka vykaká zrovna když ji dám jen čtvercovku na čtvrtiny. Ale gaťky peru většinou jen v ruce hned "po činu". Do pračky je házím až když už jsou i zvenku umolousané Smile. Gaťky po noci většinou peru taky i když jsou jen počůrané - strašně totiž smrdí.. Takže většinou je to tak že za jeden den peru 1-2gaťky, zbytek jen větrám. Satčioly by mi tedy asi 4, možná i jen 3ks (ale těch 5 je dobrá rezerva)

Takže pokud bych chtěla poradit a chtěla investovat co nejméně a přitom být relativně spokojená taky bych asi nakoupila obyč.čtvercovky (a možná i froté plenky) + snapi sponku, balila na draka a gaťky nějaké univerzální, které se dají dát jak na čtvercovku na draka, tak na čtvercovku na čtvrtiny (aneb verze pro babičky když hlídají - aby se nemusely s plenkou motat :o) ) - mým favoritem jsou teď Imse Soft. Nebo jen čtvercovky či orig. BM nebo Popo vícevrstvé plenky + BM gaťky (s tím, že budu často prát gaťky).

co se týče srovnání různých gatěk tak:
- nejrychleji schnou Tots Wrap - jsou zároveň měkké, ale mají i hodně měkké gumičky kolem nožek - což je výhoda (neotlačují) a nevýhoda zároveń (někdy provlhnou u lemů nebo dokonce protečou a to i s vázačkou či kalhotkovkou) Asi sednou jen někomu - když je zapnu tak aby co nejvíc těsnily kolem nožek, tak má Bianka zmáčklé bříško (asi má moc hubené nožky )
- Imse a Popo schnou taky rychle
Popo jsou víc bachraté - hodí se spíše na kalhotkovky nebo balení na draka, jinak výborné.
Imse jsou naprosto univerzální a můj největší favorit :o) (i když se mi stalo že když byla kalhotkovka hodně nacucaná tak od jejich lemů provlhly i lemy gatěk, no ale nemůže být vše dokonalé ) Dají se dát na všechny typy plínek, zip je měkký, neodírá..
- BM schnou ze všech nejpomaleji, jsou spíše vhodné jen na vícevrstvé či obyč. čvercovky skládané na čtvrtiny (u "draka" se mi tam ty cípy u nožek špatně cpaly, totéž s vázačkou): Výhoda - dítko má opravdu malý zadeček. Nevýhoda - hovínko většinou skončí na gaťkách, takže se musí pořád prát. Navíc někomu (jako nám) nemusí dobře sedět - občas zipy odřou nožky nebo bříško, mě vadil i příliš tuhý suchý zip na bříšku
- flísáčky - znám jen ty doma šité a ty mi schnou poměrně pomalu, možná i pomaleji než BM (možná kdyby byly vyždímané v pračce tak by schly rychleji, ale peru je v ruce) , nevím jak jsou na tom ty kupované, jestli schnou o tolik rychleji
Jinak typ k urychlení schnutí všech kalhotek - pokud je perete v ruce, tak je pak pořádně usušte v ručníku z obou stran. Z pračky jsou většinou už skoro "suché".

jejda to jsem se nějak rozepsala :o) :o)

Klaris

Více ...
Vložil: inishkea dne 23.10.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 12 z 2 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.