Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník BUGABOO


 Články 11 z 1 
 BUGABOO - trochu historie BUGABOO

Když si Max Barenbrug zvolil v roce 1994 projekt závěrečné diplomové práce na Akademii v Eindhovenu, věděl, že to musí být sportovní kočárek. Koncepce, kterou vyvinul, odpovídala jeho dvěma hlavním tématům: „mobilita a volný čas“. Co je však důležitější, je skutečnost, že si uvědomoval, že „sportovní kočárek“ zoufale potřeboval generálku.

Cena René Smeets

Designerská vize Maxe byla založena na uživateli, jak na matkách, tak i otcích. Max cítil, že otcové byli zanedbávanou uživatelskou skupinou. Podstatná byla funkčnost. Pravdou sice je, že životy mužů a žen se po dítěti dramaticky mění, ale v podstatě zůstávají stejnými lidmi, se stejnou osobností a stejnou dynamikou a zájmy, které měli předtím, než se stali rodiči. Se skutečně funkčním kočárkem by rodiče měli právě tolik volnosti pohybu, ne-li dokonce více, než předtím. Během této doby se Maxův švagr Eduard Zanen zabýval výrobou a financováním prototypu. V roce 1994 Max ukončil studium s vyznamenáním a obdržel cenu René Smeets za nejlepší diplomový projekt.

Značně v předstihu své doby

Max a Eduard důvěrně kontaktovali různé výrobce sportovních kočárků a předložili jim svůj návrh s úmyslem koncepci prodat. Brzy zjistili, že Max významně předstihl svou dobu. Zavedení výrobci nechtěli vzít na sebe riziko spojené s tímto revolučním a funkčním sportovním kočárkem.

Poprvé na obchodním veletrhu

I přes několik počátečních problémů byly první prototypy připraveny v roce 1997. Shodou okolností měl výrobce stánek na největším obchodním veletrhu kočárků na světě, „Kind und Jugend“, který se konal v září 1997 v Kolíně.

Bugaboo?

Kočárek měl být vystaven na veřejnosti poprvé na tomto veletrhu, ale potřeboval název. Až dosud se mu říkalo „skládací kočárek“. Max se pro inspiraci obrátil na anglický slovník a našel slovo „skládací kočárek“ (buggy), ale jeho oči padly na slovo „bugaboo“ nad ním. Hned se mu zalíbilo a když si přečetl definici tohoto slova: „nekonečný, bez bariér, posun možností“, vyhrálo. Termín Bugaboo rozhodně vlastnostem kočárku vyhovoval a tak zůstalo u Bugaboo.

Velmi osobní servis

Prvních několik tisíc kočárků Bugaboo bylo vyrobeno v Tchajwanu a netrvalo dlouho a první kočárek se objevil na ulicích Holandska v roce 1999. Vyskytl se problém s kvalitou rámu, který se stále lámal. Tchajwanský výrobce snížil náklady na úkor kvality používaných surovin. To mohla být smrtící rána v prvním roce mladé společnosti, ale Max a Eduard jednali rychle. Všechny prodané kočárky byly stáhnuty, často je odebíral sám Eduard a jejich rámy byly vyměněny za lepší. Díky jejich rychlé a promyšlené reakci kočárek Bugaboo přesvědčil své zákazníky, že vysoce kvalitní servis, trvanlivé výrobky a osobní angažovanost ve věci zákazníků jsou stále ještě hlavními hodnotami společnosti.

Už ne průkopníky

Dětský skládací kočárek Bugaboo se rovněž objevil v Belgii, Španělsku, Japonsku a Francii. Brzy nastal ten pravý čas začít dobývat Spojené státy a Velkou Británii. . První model Bugaboo Classic byl nahrazen modelem Bugaboo Frog.
Kočárek Bugaboo Frog se od modelu Bugaboo Classic poněkud lišil. Natáčecí kola kočárku Bugaboo Frog umožňovala dokonalé otočení o 360°. Tato skutečnost zvýšila dokonce ještě více mobilitu a jejich odpružení „na způsob žáby“ umožnilo nenásilně překonávat hrboly na cestě. Bugaboo Frog byl rovněž vybaven ruční brzdou na rukojeti, hlubším a delším hlubokým lůžkem a pevnější stříškou kočárku. Tyto změny byly nejen nutné, aby kočárky splňovaly britské a americké normy, ale aby poskytly Bugaboo možnost upravovat kočárek podle některých návrhů získaných od zákazníků.

Bugaboo: design, společnost, značka

Společnost Bugaboo posilovala svou pozici díky modelu Bugaboo Frog. Bugaboo se od ostatních společností oddělila hodnotou své obchodní značky, vizí a misí: elegantní, vzrušující a bez zbytečností. Bylo zapotřebí logo, které by jasně dávalo najevo hodnoty značky Bugaboo a její vizi designu. Kruh má určitý tvar a vizualizaci pohybu. Proto se symbolem společnosti Bugaboo staly tři kruhy.

Více ...
Vložil: Stanislava. dne 7.11.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 11 z 1 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.