Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Bezpečnostní plán
Když jde do tuhého ....


 Články 16 z 6 
 Útěk z domuBezpečnostní plán

1. Při útoku se nenechte zahnat nebo zavřít v té části domu, kde nejsou okna ani žádný východ, nebo tam, kde se nacházejí možné zbraně (kuchyň nebo koupelna). Pokud bydlíte na venkově, vyhněte se stodole, garáži, sklepu a dílně, kde mohou být uskladněny různé nástroje a také zbraně (pušky, pistole, sekery, řetězy, palice a jiné nástroje). V okamžiku, kdy se násilí stupňuje, snažte se držet stranou těchto míst.

2. Zapamatujte si důležitá telefonní čísla, jako je policie, DONA linka, organizace pro týrané lidi nebo nejbližší azylový dům. Naučte své děti používat telefon a zavolat policii, sousedy nebo někoho jiného, kdo může pomoci.

3. Svěřte se přátelům, příbuzným nebo lidem, kterým věříte. Domácí násilí nesmíte tajit, naopak, nestyďte se a mluvte o tom. V případě utajení se zvyšuje riziko hrozby nebezpečného násilí. Je důležité, abyste si vytvořili podpůrnou síť, kde se vám dostane pomoci. Pokud vás váš násilný partner nebo příbuzný, se kterým bydlíte, izoloval od ostatních, bude to pro vás těžké, ale snažte se začít.

4. Naplánujte si únikové cesty ze všech dveří a oken, včetně těch ve sklepě a v horních patrech. Přemýšlejte: Kterou cestu můžete použít, kudy se můžete dostat ven? Když bydlíte v paneláku, jak se dostanete ven? Plánujte, co budete dělat, pokud je zima a vy si nestačíte vzít ani kabát. Co se stane v noci, kdy všichni okolo spí? Zdraví a život máme jenom jeden a v situaci ohrožení spočívá naděje v rychlém úniku z takového domova, kde napadení hrozí nebo k němu dojde ze strany násilné blízké osoby.

5. Promyslete si důvody, kvůli kterým byste mohli rychle odejít a přitom byste nevyprovokovali ještě intenzivnější násilí. Možná musíte něco donést sousedům. Nebo jste si zapomněli tašku v autě. Když už jste venku, nezastavujte se, dokud nedojdete na bezpečné místo nebo k telefonu. Zavolejte ihned policii, nebo někoho, komu věříte. Ve většině telefonních automatů můžete zavolat policii bezplatně.

6. Rozhodněte se, kam půjdete, až se dostanete ven. Zjistěte si, kde v okolí jsou místa, kde mají otevřeno nepřetržitě, jako jsou policie, hasičská stanice a nemocnice. Tam je dobré jít, protože vám mohou ihned pomoci a ochránit vás. Zeptejte se souseda, který bydlí blízko vás, jestli můžete v případě nouze kdykoliv přijít. (Nebo zaklepte na dveře komukoliv. Většina lidí vám pomůže, nebo alespoň zavolá policii.)

7. Promyslete si předem, jak se tam dostanete. Jezdí ve vašem okolí veřejná doprava i v noci? (Mějte u sebe vždy peníze nebo jízdenky na autobus, metro nebo taxi.) Dokážete dojít tam, kam plánujete v případě ohrožení, dříve než vás násilná blízká osoba dostihne? Pokud máte auto ujistěte se, že je vždy pojízdné. Na venkově je to i kolo, které udržujte v dobrém stavu. Jsou kočárky pro děti na dostupném místě ? Domluvte se s Vašimi známými, aby vás v případě nouze vyzvedi autem na domluveném místě blízko vašeho domova.

8. Domluvte si se sousedy heslo, které bude znamenat, že potřebujete pomoc a mají ihned zavolat policii. Zavolejte z okna nebo zvedněte telefon a řekněte například: "Došla mi káva" nebo "Hrozně mě bolí hlava" nebo "Máš ještě ten červený šátek, co jsem ti půjčila?" Požádejte je aby zavolali, pokud uslyší něco, co zní jako napadení, pokud uslyší křičet nebo plakat vaše děti, nebo zvuky násilí jako je rozbíjení nábytku nebo skla. Zvláště, jste-li tělesně postižení nebo částečně a dočasně nepohybliví, je důležité, abyste měli poblíž někoho, kdo vám může pomoci.

9. Připravte si nenápadnou tašku s penězi, oblečením a základními doklady. Také si dejte do této tašky nebo na bezpečné místo mimo domov: drobné na telefon, klíče od auta a od domu, dostatek peněz na taxíka. V nouzové situaci budete možná donuceni odejít bez peněženky nebo kabelky, kde si většina lidí nechává peníze, kreditní karty a klíče. Možná byste si tašku měli nechat u souseda nebo v kufru auta. Zvažte, zda ji nechat v práci. Nechte si dostatek peněz na zaplacení několika nocí v hotelu nebo v penziónu.

10. Na venkovské samotě je ještě důležitější, abyste byli ve spojení s místy pomoci pro osoby ohrožené domácím násilím a spolu s nimi prodiskutovali svůj bezpečnostní plán. Zkuste vytvořit plán, jak zavolat někomu, kdo vám co nejrychleji pomůže, pokud by policie nemohla reagovat okamžitě. Můžete si vytvořit "přátelský systém", kdy se budete s jinými lidmi například na dálku ujišťovat, že jste v pořádku. Květina v okně, která je vidět přes údolí nebo ručník vyvěšený v poledne na šňůře před domem. Pro případ ohrožení, kdy se smluvený signál neobjeví, budete mít dohodnuté místo, kde se budete schovávat, dokud vám nepřijdou na pomoc. Tím je nebudete vystavovat riziku konfrontace s rozzuřenou násilnou osobou.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pokud jste nepohybliví nebo v důchodovém věku nebo pokud máte děti ....Bezpečnostní plán

Pokud jste nepohybliví nebo v důchodovém věku

Pokud v situaci eskalace domácího násilí nemůžete utéci, přemýšlejte, která místnost ve vašem domě je nejbezpečnější, například ta, kde se můžete zamknout a zatelefonovat pro pomoc nebo zavolat o pomoc z okna.

Pěstujte vztahy s lidmi, nezůstávejte v izolaci. Stačí telefonický pravidelný kontakt, o takovou pomoc požádejte například i některou z nestátních organizací ve vašem regionu. Informaci o nich získáte na sociálním odboru nejbližšího úřadu místní správy.

Pokud máte děti

Utíkat s dětmi je vždy komplikovanější. Dojde-li k útoku v bytě nebo domě tak rychle, že je při útěku nemůžete vzít s sebou, vraťte se co nejdříve zpět s policistou a vyzvedněte je. Mohou se totiž ocitnout v nebezpečí napadení samy, ale násilná osoba se může rozhodnout, že si je nechá jako rukojmí. Ohrožené osoby často neutečou z domu právě proto, že mají strach o své děti nebo se bojí, že je násilník později nevydá.

Pamatujte na své děti při promýšlení bezpečnostního plánu a nacvičte jej s nimi. Označte jim bezpečné místo, kde se mohou schovat a vysvětlete jim, aby utekly k sousedům, když uslyší že začíná násilný incident. Opakovaně je učte, že jejich úkolem je být v bezpečí a ne vás chránit.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Co si vzít s sebouBezpečnostní plán

Pokud vás násilí donutí opustit domov, budete potřebovat co nejrychleji pomoc, a proto mějte důležité doklady - nebo jejich kopie - na místě, kde se k nim můžete co nejrychleji dostat. Násilné osoby často ničí svým obětem rodné listy, očkovací průkazy a školní záznamy dětí, protože vědí, že bez nich bude jejich život komplikovaný a připoutá je k domovu – tedy místu, kde jim může dál ubližovat. Je důležité mít vlastní kreditní karty, bankovní účet a úspory, pokud je to možné. Když během týdne ušetříte nějaké peníze, někam je pod svým jménem uložte. Bance dejte adresu na své pracoviště nebo na někoho, komu důvěřujete. Nechte si u spolehlivých přátel kopie všech důležitých dokladů, nebo si je uložte v práci do trezoru, můžete- li si to dovolit. Ujistěte se, že následující věci máte na bezpečném místě:

  • Řidičský průkaz a technický průkaz od auta
  • Rodné listy
  • Občanský průkaz
  • Kartičky pojišťovny
  • Pasy a imigrační dokumenty
  • Záznamy o školní docházce dětí
  • Lékařské předpisy, léky, brýle
  • Lékařské záznamy, policejní záznamy a jiné důkazy o domácím násilí
  • Bankovní karty, kreditní karty a šeková knížka
  • Váš adresář s telefony
Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak ochránit svůj domov před vloupánímBezpečnostní plán

Důkladně svůj dům prozkoumejte zevnitř I zvenku a všímejte si cest, kudy by se mohl někdo dostat dovnitř, a stejně tak i vy v nebezpečné situaci ven. Živý plot by měl být sestříhán a vytvarován tak, aby nebránil vašemu výhledu zevnitř . Důležitý je výhled na prostranství okolo domu. Zajistěte garáž. Pokud si to můžete dovolit, nainstalujte elektronické zabezpečovací zařízení.

Dveře by měly být zamčené, nezávisle na tom jste-li doma nebo ne. Nechte si zámečníkem nainstalovat závoru a patentní zámek. Řetízek na dveřích zevnitř je užitečný, ale neočekávejte, že odolá hrubé síle, pokud se někdo pokusí vniknout dovnitř. Většina těchto řetízků je jištěna jen krátkým šroubkem. Na knoflík dveří zavěste zvonek, abyste slyšeli, když se otevírají. Ve dveřích zesilte sklo nebo použijte tenké dřevěné desky na zesílení. Uvažujte I o nahrazení dřeva či skla ocelí. Zasunovací skleněné dveře na verandu jsou z hlediska bezpečnosti problematické, takže se poraďte, jak je zajistit. Předtím, než otevřete dveře, se podívejte, kdo je za nimi. Naučte to i své děti.
Zvažte, zda si pořídíte mříže na okna v přízemí. Pokud bydlíte v bytovém domě s požárním východem nebo balkonem, nemůžete tam legálně zablokovat přístup, protože v případě požáru se musíte dostat ven. Ale můžete tam pověsit nějaké zvonečky, takže budete varováni, když někdo přichází. Zabezpečte zámky na oknech. Sklepní okna mohou být zabezpečena mřížemi nebo tyčemi s bezpečnostními zámky.

Vnější světlo by mělo osvětlovat obvod vašeho domu, zvláště okolí dveří. Ale příliš jasná světla zhoršují viditelnost. Ujistěte se, že světlo je instalováno mimo dosah a chráněno před počasím. Používejte časové spínače, které světlo zapínají a vypínají.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak utajit svou adresuBezpečnostní plán

Pokud nechcete, aby násilná blízká osoba věděla, kde jste, buďte velmi opatrní při udávání vaší adresy. Adresy mohou být lehce vypátrány přes osobní záznamy, jako jsou daňová přiznání, lékařské zprávy, registrace voličů, školy, lékařské ordinace, veřejné knihovny a videopůjčovny. Dokonce předpisy na brýle mohou být sledovány. Než někomu dáte svou skutečnou adresu, promyslete si to.

Nepředplácejte si žádné doručování do nového domu - noviny, mléko nebo plenky. Vyhněte se dovozu jídla (většina rozvážkových občerstvení pracuje s počítačem, takže vaše adresa a telefonní číslo jsou evidovány).

Použijte adresu do práce nebo adresu někoho, komu ve všem důvěřujete. Když nechcete, aby někdo věděl, kde jste, vysvětlete přátelům a rodině jak je důležité tajit vaši adresu, aby se násilná osoba, která vás pronásleduje, nedozvěděla, kde žijete. Možná se pokusí okouzlit nebo přinutit někoho vám blízkého, aby zjistila vaši adresu. Řekne například, že vás chce jen na minutu vidět nebo vidět své děti. Snaží se před tím člověkem vypadat dobře, až ho ten začne litovat a povolí. Může volat vaše přátele a vyhrožovat jim fyzickým násilím, když nedostane informace, které chce. Může předstírat, že je někdo, kdo vám má doručit důležitou zprávu a chtít vaše telefonní číslo. Připomeňte svým známým, jak je tato osoba nebezpečná a jak jednoduché je získat něčí telefonní číslo a najít ho. Řekněte jim, aby oznámili policii výhružky nebo obtěžování, kterému jsou vystaveni.

Nastavte svůj záznamník tak, že můžete nahrávat hovory, kdykoliv zvednete telefon. Vždy mějte přístroj zapnutý, takže jakékoliv zprávy budou nahrány. Také si připravte další volné pásky, abyste mohli vyndat pásku s výhrůžkami a vzít ji na policii nebo k vyšetřovateli jako důkaz jeho porušování ochranného příkazu.
Telefonní obtěžováni je těžké dokázat jen se samotnými telefonními záznamy. Záznamy totiž ukazují, že bylo voláno z určitého čísla, ale není tu žádný důkaz o tom, kdo volal. S nahráváním volání mohou policisté nejen identifikovat hlas ale i slyšet zlobu nebo hrozby volajícího.

Některý typ alarmu si můžete zavěsit na krk jako přívěšek, a jenom stisknout tlačítko a zalarmovat soukromou bezpečnostní společnost, která upozorní policii. Alarm má jen jedno omezení a to, že funguje v určité vzdálenosti od instalovaného vysílače. Mobilní telefony jsou oproti tomu přenosné a fungují kdekoliv, kde je signál (takže většinou nefungují v tunelech, ve sklepech a v metru).

Pokud si můžete dovolit mobilní telefon, opatřete si ho, abyste mohla kdykoliv zavolat pomoc.

Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pravidla pro bezpečíBezpečnostní plán

Naučte se žít, jako byste bydleli ve velice nebezpečné části světa. Vždy buďte ostražití. Parkuje to stejné auto u vašeho domu celý týden? Ozývá se ve vašem telefonu neobvyklý šum? (Každý si dnes může koupit "špionážní" techniku a váš telefon může být nahráván i bez nainstalovaného odposlechu.)

Zde jsou sebeobranné taktiky, kterými se můžete řídit:

  • Nenakupujte vždy ve stejnou dobu. Měňte banku, supermarket i nákupní středisko.
  • Když jdete do kostela, školy nebo do společnosti, mějte sebou vždy člena rodiny nebo známého.
  • Pokud je vaše auto pronásledováno, stiskněte houkačku nebo alarm, abyste pronásledovatele vystrašili. Zastavte u nejbližšího obchodu nebo jiného místa, kde je hodně lidí a volejte pomoc.
  • Noste sebou u klíčů pepřový spray nebo spray se slzným plynem. (Ověřte si, zda je atestován u MZ a MV, abyste při jeho použití nezpůsobili útočníkovi trvalou újmu na zdraví, ale ochromili ho.)
  • V nouzi volejte o pomoc mobilem z auta. Pro tyto účely si nastavte předvolbu na jedno stisknutí - tísňovou linku policie.
Více ...
Vložil: Messiah dne 12.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 16 z 6 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.