Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník ***O kojení a příkrmech***


[<<Předchozích 10] Články 1111 z 11 
 Uchovávání mateřského mléka I.***O kojení a příkrmech***

Někdy se stane, že musí maminka od malého miminka na nějaký čas odejít. Třeba jen na nákup do vzdáleného města, ale třeba také na nutnou operaci, která si vyžádá hospitalizaci. Ani v takovém případě není rozhodně nutné přestat kojit.

S dostatečným předstihem lze zvýšit odstříkáváním, nebo odsáváním mléka jeho produkci a vytvořit zásobu mléka v mrazáku. A jak na to prakticky?

Nejprve několik číselných údajů, které platí pro použití pro miminko, které je zdravé, není nedonošené, nebo nemocné. Pro oslabené děti mohou platit přísnější,nebo jiná pravidla.

Výdrž“ MM:

- Při pokojové teplotě vydrží čerstvé mateřské mléko 3 hodiny, jiný zdroj uvádí dokonce 6-8 hodin, na což bych raději nespoléhala.

- V chladničce, při teplotě do +6stupňů, vydrží mléko 24 – 72 hodin. Sama považuji za maximální hranici 48 hodin od získání mléka.

Zmrazení MM:

- V mrazničce vydrží mateřské mléko při teplotě -18 až - 40 stupňů Celsia 3 až 6 měsíců, optimum je spotřeba do 4 měsíců od zamražení.

- Rozmrazené mléko lze uchovat v chladničce v uzavřené nádobě 24 hodin, v otevřené nádobě však pouze 12 hodin.

- Mléko rozmrazujeme nejlépe pomalu, v chladničce, například přes noc, nebo při pokojové teplotě. V krajním případě jej lze rozmrazit v teplé lázni.

- NIKDY mateřské mléko nerozmrazujeme ani neohříváme v mikrovlnné troubě, protože tento způsob ohřevu ničí některé látky mateřského mléka, nehledě na to, že může dojít k nestejnoměrnému ohřevu a popálení miminka.

- Již jednou rozmrzlé mléko v žádném případě znovu nezmrazujeme.

Použití uchovaného mateřského mléka:

- Pokud se má po maminčině nepřítomnosti znovu obnovit kojení, je nutno mléko podávat alternativními způsoby, ne z lahvičky, aby si miminko nezvyklo na snazší sání, protože z lahve teče mléko samo, aniž by se drobeček musel příliš snažit. Naproti tomu je sání z prsu namáhavé a některé mimi se k němu i po jediném použití lahvičky odmítá vrátit. Není tomu tak u všech miminek, nicméně nikdo Vám nezaručí, že právě Vaše děťátko není z těch chytrých lenochů, kteří se odmítají namáhat, když vědí, že máma má lahvičku. Na tomto místě musím maminky upozornit, že uvedené nebezpečí hrozí i u vychvalovaných lahviček firmy Avent, které údajně svým tvarem napodobují prsní bradavku. Tvarem možná, nicméně materiál a mechanismus sání je zcela jiný, než při kojení z prsu.

Alternativních postupů je několik a jsou námětem k samostatnému článku. Je to: krmení cévkou, stříkačkou, z kádinky, po lžičce.

Více ...
Vložil: misapoho dne 23.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1111 z 11 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.