Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Sjuznka Hříbatec
Fragmenty ze života šťastné malé slečny

datum narození: 19.10.2005


 Články 110 z 103 [Dalších 93 >>] 
6 roků 2 měsíce 2 týdny 6 dnů života dítěte
 8. 1. 2012Sjuznka Hříbatec

V poslední době je se Zuzankou čím dál náročnější spolužití. Ve svých šesti letech se chová jako teenager, odmlouvá, hádá se s námi, dělá naschvály a ani nechtějte vědět, co všechno dál vyvádí. Ani Markétku nenechá na pokoji, i když na druhou stranu si s ní umí moc pěkně hrát, a to bývají dětské hry plné kreativity, různých rolí, dramatizace, převleků... Jsem rád, že Zuzanka moc netíhne k počítačovým hrám nebo Nintendo Wii, místo toho raději něco vyrábí, maluje nebo terorizuje Markétku :)

 

Zuzanka se ještě zotavuje z krátké nemoci, která ji ve středu přinutila odejít ze školy s nevolností, a do konce týdne tak zůstala doma. Pomalu začíná jíst normálně a bude potřebovat přibrat kilo dvě. Dneska jsme byli odpoledne v Hylands House&Park  v Chelmsford, společně s rodinou Dobre (Jane a Dan s dětmi), večer už byla Zuzi hotová a dávala nám pěkně zabrat. Zítra nemůže být jinak než líp.

Více ...
Vložil: vallan dne 8.1.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
4 roky 12 měsíců života dítěte
 19. 10. 2010Sjuznka Hříbatec

Dnes má narozeniny Zuzizů. Pět let uplynulo od toho večera, kdy se v podolské porodnici vyloupla na světlo světa. Všechno nejlepší, Bobíčku!

Více ...
Vložil: vallan dne 19.10.2010| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
4 roky 11 měsíců 3 týdny 4 dny života dítěte
 14. 10. 2010Sjuznka Hříbatec

Minulý týden Zuzanka prodělala jakousi střevní virózu a dostala od nás naordinovanou třídenní dietu. Viróza odezněla a nejen to. Ztratil se také atopický ekzém. Po skončení diety jsme se vrátili k jídelní rutině - v podstatě jde o ranní dávku jogurtového pití a ovoce na svačinu (většinou jablko). Hle, ekzém se objevil znovu! Od včerejšího rána jsme vysadili jogurtové pití (Actimel), abychom vyzkoumali, jestli je to právě kravské mléko, na které Zuzančin organismus reaguje. Dnes večer už jsou po ekzému zase jen drobné stopy, takže vrahem je zahradník. Budeme to dál sledovat a dnes jsem přinesl domů sýry z ovčího a kozího sýra, abychom nahradili zdroj vápníku. Po dnešním návratu z práce mě čekala rodičovská povinnost - třídní schůzka. Tady to není až tak kolektivní záležitost - jde o soukromý rozhovor s učitelkou. V půl sedmé jsem se v prázdé učebně sešel s Miss Hooks, Zuzančinou třídní. Sympatická mladá dáma, dlouhé vlasy, plnoštíhlá, trošku si šlape na jazyk. Pěla na naše dítko mnohou chválu; jak je Zuzanka bystrá, aktivní, kamarádská, dobře zapadla do kolektivu, pomáhá ostatním, a vůbec to vypadalo, že se slečna Hooksová rozplyne jako obláček. S angličtinou prý Zuzi vůbec problémy nemá, naopak, má prý lepší slovní zásobu než někteří její angličtí spolužáci. Takže úvodní setkání bylo mile informativní, jak by ne, po šesti týdnech ve škole.

Více ...
Vložil: vallan dne 14.10.2010| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
4 roky 10 měsíců 3 týdny 4 dny života dítěte
 13. 9. 2010Sjuznka Hříbatec

Jak ten čas letí; Zuzanka začala chodit do školy (jakýsi přípravný ročník, zvaný Reception), v uniformě modré barvy jako průvodčí se ráno nadšeně vypravuje do školy, škola ji baví. Haník má dost rušná rána - nachystat obě holčičky na odchod do školy - navíc Zuzance chystá obědy, protože nejsme příznivci obědů připravovaných ve škole (vesměs sendviče, jak jsem pochopil). Zuzanka si dává ve všem načas a už asi třetí den školy přišly pozdě, trošku trapas, pročež jsme přes internet zakoupili koloběžku, abychom Zuzanku zrychlili a zároveň jí to pomůže vylepšit rovnováhu pro jízdu na kole (ještě nejezdí bez přídavných koleček). V Zuzančině ročníku je zatím jenom šest dětí a jsou ve třídě dohromady s prvňáky (o rok staršími dětmi). V lednu se pak připojí další skupina přípravkářů a budou mít samostatnou třídu. zatím si hodně hrají, spíš si tak zvykají na školní režim. Před týdnem nás Zuzi překvapila, když na papír napsala číslovky od jedničky do sedmičky a taky se umí bezchybně podepsat. Asi pomáhá nějakému prvňákovi s úkoly. Začal opět balet a step, dnes byla poprvé. Nic jsem z ní nedostal, chtěla se raději podívat na pohádku než si povídat s tatínkem.

Více ...
Vložil: vallan dne 13.9.2010| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
4 roky 8 měsíců 2 týdny 1 den života dítěte
 4. 7. 2010Sjuznka Hříbatec

Zuzance nejspíš propukla jakási alergie, dávivě kašle, a to hlavně v noci. Také mívá oteklé oči.

V sobotu jsme dokonce zašli k doktorovi a tvářili jsme se patřičně ustaraně, aby nás vzali (v sobotu berou jen urgentní případy). Pan doktor si Zuzi poslechl a tvářil se, že nic neslyšel, takže konstatoval, že to bude asi ta senná rýma - je teď sezóna.

Takže podáváme antihistaminika a syrup proti kašli a čekáme.

Více ...
Vložil: vallan dne 4.7.2010| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
4 roky 5 měsíců 1 týden 5 dnů života dítěte
 1. 4. 2010Sjuznka Hříbatec

Dneska přišlo vyjádření z nejvyšších míst, že Zuzance bylo zarezervováno místo v místní škole! To je pro nás skvělá zpráva a Zuzanka se taky zdá být spokojena. Vzhledem k tomu, že jsme do žádosti napsali jenom jednu preferenční školu (tu v Kelvedon Hatch), neměli jsme velkou jistotu, jestli budeme mít štěstí a v případě neúspěchu bychom museli dojíždět do některé ze škol v okolí. Takhle bude Zuzanka nadále chodit tam, kde to dobře zná - škola sousedí se školkou, kam Zuzi chodí. Brzy budeme mít Zuzanku ve školní uniformě..

Více ...
Vložil: vallan dne 1.4.2010| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
4 roky 2 týdny života dítěte
 2. 11. 2009Sjuznka Hříbatec

O uplynulém víkendu jsme v kruhu našich zdejších přátel oslavili narozeniny našich dvou holčiček, letos opět u Mily doma - je tam přece jenom nejvíc prostoru. Kromě domácích Mily a Toda tam byli i Vaska s Adym a Nicola s Emilem - každý pár s jedním nebo více dětmi, zkrátka školka. Zuzanka dostala k narozeninám velkého pavouka na baterky, těšte se k nám na návštěvu, Zuzanka nám ho ráno nosí do ložnice! Po týdenním volnu začala dnes Zuzance zase školka, vyráběli jakési popelníky z moduritu. Nechal jsem ji na mě dýchnout a zdálo se mi, že jsem ucítil jemný cigaretový zápach, ale značně přebitý bonbónem. Budeme si na ni muset začít dávat pozor!

Více ...
Vložil: vallan dne 2.11.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
4 roky 1 den života dítěte
 20. 10. 2009Sjuznka Hříbatec

Zuzi vstoupila do pátého roku života s elánem a novou dětskou kuchyní, ve které nám se svou malou pomocnicí kuchtičkou Markétkou připravují dobroty, po kterých byste se všichni olizovali - namátkově si vzpomínám na výtečný květák s hranolkami, solí a pepřem. Zuzanka včera sfoukla svíčku na báječném dortu, který vyrobil Haník, a prohlásila, že to byly její nejlepší narozeniny. Tak máme dvojnásobnou radost. Ještě jednou, všechno nejlepší k narozeninám, Zuzanko!

Více ...
Vložil: vallan dne 20.10.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
3 roky 7 měsíců 4 týdny 2 dny života dítěte
 19. 6. 2009Sjuznka Hříbatec

Zuzanka pokračuje ve vymezování se proti nám coby autoritě a prosazování vlastního Já, takže můžu uvést další ze série výrazů, kterými nás obdařuje, když není po jejím: - tatínku, já tě omotám kabelem - maminko, ja tě zakopu - maminko, jsi stará a já tě vyhodím do koše - tatínku, já tě počurám a pokakám - maminko, jestli nepřestaneš, tak tě zavřu do kůlny s vosou Zuzanka je v této oblasti celkem vynalézavá a většinou se jí podaří nás rozesmát, což ve výsledku rozesměje i ji a přestane se rozčilovat. Někdy se zase pro změnu nenamáhá a spokojí se s pouhým otočením výtky proti nám - například na naše "Zuzanko, nehrej si s tou motorovou pilou!" odpoví "Ne, TY si nehrej s tou motorovou pilou, tatínku!". A tak dále, a tak podobně.

Více ...
Vložil: vallan dne 19.6.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
3 roky 5 měsíců 2 týdny 3 dny života dítěte
 6. 4. 2009Sjuznka Hříbatec

Zuzance začly dnes ve státní školce dvoutýdenní prázdniny, takže si užívá jen dopolední seance v TLC. Ráno se jí do školky nechtělo, tvrdila mi, že potřebuje ještě spát, protože ji v noci budily žirafy. To je standard, dřív to byly modré vážky. Cestou do školky přišla řeč na státní školku, sondoval jsem, jaký je Zuzančin vztah k tomuto tělesu. Říkala, že má ráda tamější tety a děti, ale nemá ráda lvy. Jsou tam prý dva. Je to trochu matoucí, ale asi to není nic vážného. Zuzanka je zřejmě v období dětské puberty, kdy se vyhraňuje proti svým rodičům. To, že odmlouvá, vzteká se a propadá náhlým záchvatům emocí, je určitě běžné. Za zmínku stojí některé výrazy, kterými nás obdařuje: "Jsem unavená, když na mě mluvíš," je asi nejvíce kouzelný z nich.

Více ...
Vložil: vallan dne 6.4.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 103 [Dalších 93 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.