Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Domácí porod
Podmínky domácího porodu, rady, tipy, zkušenosti


 Články 13 z 3 
 Papírky pro odběr z patičkyDomácí porod

Papírky na odběr krve z patičky lze objednat zde (kontakt od Xanajky):

Mar-Con.s.r.o, laboratorní technika
Geolodická 995/9
152 00 Praha5 - Barandov
Kartičky lze objednat po 10 kusech, cena jednoho je 20,-Kč

Více ...
Vložil: Vrtulka* dne 12.5.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pinguinaa o porodu domaDomácí porod

Pokusím se trochu odmýtizovat tu mediální bublinu kolem porodů doma, která v současnosti panuje. Bohužel informace, které se na veřejnost dostávají, jsou často úplně nesmyslné nebo lživé, navíc opředené strašákem "anonymních", ale s určitostí hrozících komplikací. Budu se teda snažit napsat, jak ve skutečnosti PŘIPRAVOVANÝ a PLÁNOVANÝ PD probíhá, jaká s sebou nese rizika a přínosy.

Předně je potřeba řící, že jde o věc čistě individuální, PD je vhodný pouze pro někoho (ať už z hlediska fyzického či psychického). U porodu je nejdůležitější pocit jistoty, pokud ho žena má v nemocnici, pak je pro ni přirozeným a správným místem k porodu nemocnice.

Já jsem si PD vybrala, protože ho považuji za nejbezpečnější jak pro zdraví a vývoj dítěte, tak pro sebe. Není to ale žádné momentální rozhodnutí, vedla k němu poměrně dlouhá cesta (v podstatě od minulého porodu před pěti lety) a konečné rozhodnutí (z naší strany) padlo až relativně nedávno. Ještě bude záležet na definitivním rozhodnutí PA, které přichází až po začátku porodu.
Pokud se žena rozhodne pro PD, pak si najde svou PA (což v našich podmínkách jde mimo Prahu dost těžko), která ji pak sleduje v průběhu celého těhotenství-jde v podstatě o něco málo klasičtější poradny. Smyslem těchto setkání je, aby se obě co nejlépe poznaly a PA mohla vyhodnotit vhodnost PD.

Existuje totiž celá řada(cca 30) poměrně přísně stanovených podmínek, za jejichž splnění je možné rodit doma. U nás je to dokonce daleko přísnější než na západě. V zásadě je to tak, že doma může rodit jen naprosto zdravá žena. Něco se dá posuzovat dopředu, něco se hodnotí až v průběhu těhotenství, něco až na jeho konci. Poměrně dopodrobna se probírá rodinná anamnéza a genetické zátěžě (schválně si zkuste vzpomenout kolikrát to řešil váš dr s vámi a teď nemyslím ono povinné vyplnění v porodnci), průběh minulých těhotenství (hodně se například řeší porod placenty-ten má tendenci být hodně podobný, navíc ukazuje ještě další věci). PD není možný v případě braní jakýchkoli léků (například magnesium, a jedno v jaké fázi těhotenství se bere, je silná kontraindikace pro porod doma). Tohle má dva důvody. Jednak ukazuje, že žena není docela v pořádku, a za druhé, pokud v těle působí léky, pak se tělo nechová docela tak přirozeně a je obtížnější posoudit případné vybočení z normálu.
Zkrátka fakt se toho řeší hodně.

Poradna má i svou klasickou část-moč, tlak, měření ozev, měření dítěte. Rozdíl je, že PA nevyšetřuje invazivně(vevnitř), ale jen prohmatáváním břicha. Zajímavé je, že její závěry byly často o dost přesnější než závěry dr.(chodila jsem k dr. do osmého měsíce, takže jsem to měla dvojmo a mohla to srovnávat). Např. PA mi řekla, že mám hodně plodové vody, což je dobře. Pak jsem se ptala dr., jak jsem na tom s vodou, ona řekla, že na to potřebuje utz, a po něm teprve hodnotila, že jí je pravděpodobně dost atd.

Když tedy všechno probíhá tak, jak má, tak poslední "předporodní" vyšetření je na začátku porodu, kdy se teprve definitivně rozhoduje, zda to bude doma možné. Bohužel už jsem byla dvakrát svědkem toho, jak PA odmítla maminku týden před termínem, protože se jí něco nezdálo. V jednom případě dokonce doporučila císařský řez, protože se jí zdálo, že má špatně zpevněné svaly a porod by to mohlo zastavit a dítěti ublížit. Paní byla dost vyděšená, protože její dr tvrdil, že je vše ok(taky chodila paralelně), volala mu, ten se tvářil, že je to nesmysl, a tak ta naše PA volala do porodnice a zařizovala jí SC-to uvádím jen pro ilustraci toho, že pA nejsou žádné šarlatánky, které zavrhují lékařskou péči. Prostě jí doporučují tam, kde má svoje místo, když je problém (o němž v tomhle případě dr. neměl ani páru a mohlo to blbě skončit).
Principem porodu doma je, že rodí žena (nikoli dr či PA). To znamená, že se do porodu žádným způsobem nezasahuje, nechá se mu volný průběh, neboť tělo samo nejlépe ví, jak na to. Dochází pak k souznění dítěte a matky a přírody a porod pak probíhá o dost hladčeji, v průměru jsou takové porody rychlejší a méně bolestivé. Pokud je totiž matka v pohodě a klidu, pak má tělo schopnost produkovat více endorfinů. Například prakticky nedochází k zastavení porodů a ke komplikacím s tím souvisejících )na rozdíl od porodnice, kde je to naopak poměrně častý jev. PA v podstatě jen přihlíží a poslouchá ozvy. Pomůže, jen když matka sama chce( s dýcháním atd.), ale v zásadě se sází na to, že když má matka možnost takto se na porod koncentrovat, a věří si, pak sama nejlépe ví, co má dělat.

Jediné, v čem je třeba se podřídit rozhodnutí PA je, že když rozhodne o nutnosti převozu, nikdo tomu nebude bránit, což je teda jasné (dojezdová vzdálenost do porodnice je také jednou z podmínek PD).

Když se miminko narodí, je už pořád s rodiči, PA ho vyšetřuje na těle matky, případně otce. Proto, aby se změřilo Apgar skore totiž není třeba dítě někam odnášet. Dítě tělo matky vnímá jako tzv. vnější dělohu a pokud je u ní, pak neprožije takový šok ze změny, naopak je jakoby stále ve svém prostředí, v jistotě. Oproti tomu jeho odnesení, kontakt s gumovými rukavicemi, vyloženě škodlivé mytí a předčasné stříhání pupečníku, považuju za zcela škodlivé, a to nejen zdravotně (v důsledku toho totiž můžou nastat problémy s dýcháním, infekcí, teplotní regulací atd). Osobně si myslím, že to dítě může poškodit především psychicky a může to mít vliv na úzkostné stavy.

Zajímavé také je (bohužel se dodnes exaktně neví proč), že děti narozené doma prakticky netrpí novorozeneckou žloutenkou.

Po porodu zůstává PA ještě několik hodin doma, pak dochází každý den po takovou dobu, jaká je potřeba. Den po porodu začne taky chodit domluvený pediatr.
Těhotenství a porod obecně je bohužel do jisté míry riziková záležitost, při které hrozí různá poškození, a i to nejhorší. Rizika existují bez ohledu na místo, kde se rodí. Bohužel v ČR neexistují žádné statistiky, které by posuzovaly rizika PD a porodu v nemocnici. Lze se tedy odvolat pouze na výsledky měření WHO, která hodnotila rizika u NÍZKORIZIKOVÝCH rodiček (to jsou ty, které splňují ony podmínky k DP) rodích doma, v porodních domech a porodnicích, a to v zemích západní Evropy a USA. Z těchto výzkumů vyplývá, že rizika jsou v zásadě srovnatelná, jen s malými odchylkami, a to POZOR! ve prospěch porodních domů a PD.

Více ...
Vložil: Mlada dne 5.2.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pinguinaa o porodu doma IIDomácí porod

Pokud je žena v klidu (ať v porodnici či doma), rizika jsou minimální. Já v lékaře důvěru nemám, zato doma si připadám dobře a jistě. Věřím, že ve vzájemné korelaci ženy, dítěte a přírody dojde ke snazšímu a bezpečnějšímu průběhu porodu.

Komplikace, které mohou nastat jaksi nikdy nechodí samy, bez příčiny(stejně jako se sám od sebe neobjeví v puse kaz). To znamená, že pokud je žena v pořádku a něco se začne dít, tělo vždy zareaguje nějak nezvykle a PA to ihned reflektuje, řekla bych na rozdíl od dr. či PA v porodnici, který se jednak nemá čas tolik se rodičce věnovat a jednak skrz "přístroje" většinou ani nepozná tak brzy, že se něco děje. V tomhle je PA přeci jenom o dost citlivější. V zásadě existují dvě komplikace, s nimiž se u PD nedá nic dělat a je třeba převoz-1) předčasné či nedostatečné odlučování placenty. Toto riziko je u PD ovšem minimální, neboť jak už jsem psala, tak na tento problém se dá s vysokou mírou pravděpodobnosti usuzovat už na základě předporodních vyšetření, a tedy k nemožnosti PD. 2)Dušení dítěte pupeční šňůrou, v důsledku její disfunkce v průběhu porodu (neplést s omotanou šňůrou, to je něco jiného). To se projeví tak, že se porod zastaví-na to PA reaguje okamžitým převozem a zpravidla je to o dost rychlejší, než v porodnici vůbec přijdou na to, že se něco děje. Bohužel se často jedná o věc, zae kterou se nedá nic dělat ani v porodnici, protože jak je dítě v porodních cestách, tak už se nedá nikudy moc vytáhnout.

Naproti tomu komplikace, které s sebou nese porod v nemocnici, osobně považuju za nebezpečnější. U nás je totiž bohužel tendence porody urychlovat a důsledkem je neustále se nabalující medikace, která může končit poškozením dítěte či matky. Rutinně se dělají zákroky vyloženě škodlivé a zbytečné (právě z důvodů urychlení-píchání vaku blan, stříhání pupečníku, podávání oxytocinu, nástřih-ke kterému mmch u PD téměř nedochází, k natržení úplně minimálně atd.). Dám příklad. Pokud se píchne oxytocin, pak tělo ztrácí schopnost produkovat endorfiny, což vede k větší bolestivosti stahů a tedy k častějšímu použití epidurálu. Epidurál pětinásobně zvyšuje pravděpodobnost kleští, které pak mohou dítě poškodit. Navíc může způsobit, že matka dostane horečku, ale horečka v průběhu porodu ukazuje na zánět u dítěte.Dítě tedy po narození dostává jaksi preventivně atb. Těch věcí je ale fakt hodně, bylo by to na další román.

Samozřejmě je pravda, že jakékoli takové invazivní jednání lze odmítnout. Jenže dohadovat se s dr v průběhu porodu je fakt něco, navíc člověk je v docela oslabené pozici a hlavně to spolehlivě zmrazí schopnost soustředit se na vlastní porod, nastupuje stres a tedy další z toho plynoucí komplikace.
Doufám, že se mi podařilo aspoň částečně ukázat, že PD není žádný hazard (tedy ne o nic větší než porod v nemocnici ) a že PA nejsou žádné bláznivé šarlatánky, které každého lámou k PD (takový je tedy jejich mediální obraz, aspoň poslední dobou). Ony pouze chtějí, aby žena měla svobodnou volbu tak, jak je to běžné na západ od nás. Aby nebyla obelhávána a zastrašována. Za PA vedoucí DP se postavil i dr Koucký, který se u Apolináře specializuje na rizikové porody! Potvrdil to, co říkají. Řekl, že PD je normální alternativa pro zdravou ženu a žádná zvýšená rizika oproti porodnici s sebou nenesou. A pojmenoval to, co za tím skutečně je. Řekl, že za tímhle zastrašováním stojí obyčejná lékařská ješitnost, a jak jinak, prachy, a teprve až "vymřou" totalitou odkojení lékaři, tak se situace znormální...

Ještě mně napadá, že pokud je mi teda známo, za celou dobu, kdy se u nás vedou PD nedošlo vinou porodu doma či porodní asistentky k poškození či úmrtí. Ty mediálně propírané případy totiž nebyly PLÁNOVANÉ PD. Probíhaly bez přípravy a bez PA. A to by se nemělo slučovat. K porodu se prostě lze postavit zodpovědně či nezodpovědně a je jedno, jestli žena rodí doma či v nemocnici.

Moje PA například měla za poslední 2 roky 5 převozů do porodnice (má průměrně 150 PD za rok), vše bylo nakonec v pořádku.

Zatím asi konec, už jsem vysátá, když mě ještě něco napadne, doplním to.

Více ...
Vložil: Mlada dne 5.2.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 13 z 3 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.