Brno - Již několikátým rokem probíhají v prostorách Muzea romské kultury na Bratislavské ulici v Brně kurzy romštiny. Své znalosti a zkušenosti zde zájemcům vštěpují lektorka Milada Závodská a rodilý mluvčí Gejza Horváth.

„Vystudovala jsem romistiku na Karlově univerzitě v Praze a do Brna jsem přijela krátce po ukončení studií. Už jsem tady rok a půl, kurzy jsem převzala po bývalé lektorce,“ vysvětlila Závodská, jak se k zajímavé práci dostala.

„Momentálně běží dva kurzy –  konverzace, kterou vede rodilý mluvčí a mírně pokročilí, které učíme spolu,“ upřesnila mladá lektorka organizaci kurzů. Dodala také, že v září plánuje otevřít ještě kurz pro úplné začátečníky, na který jí v loňském roce již nezbyl čas.

V ceně kurzu, který stojí třináct set korun, je také zahrnut vstup na výstavy a expozice muzea, takže se studenti vedle základů gramatiky, slovní zásoby a konverzace naučí i něco o samotné romské kultuře. Další zajímavou součástí výuky je zpěv tradičních písní, Muzeum romské kultury na Bratislavské. Foto: Martin Bořilcož si studenti sami velice pochvalují. „Proto mi ta romština tak jde, já to všechno znám z těch písniček,“ řekla účastnice kurzu paní Věra.

Zúčastnit kurzu se může každý, kdo zaplatí školné. Věkově není výuka romštiny nijak omezena. „Chodí sem hlavně lidi, které to nějak zajímá a baví. Většinou se přihlásí tak patnáct lidí, ale během jedné dvou hodin se počet zredukuje tak na osm,“ poznamenala ke složení třídy Závodská.

„Já jsem se přihlásil, protože jsem chtěl pracovat s Romy. Práce mi sice nevyšla, ale jazyk mě baví, takže jsem se rozhodl v kurzu zůstat,“ vysvětlil student romštiny Martin Němec.

V současné době kurzy probíhají každý čtvrtek od čtyř do půl sedmé v budově Muzea romské kultury v Bratislavské ulici v Brně.

Martin Bořil