Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Kypr


 Články 17 z 7 
 Naše dovolená na Kypru - 1. částKypr

12.6. - 15.6.2008

Dneska má táta narozeniny a my odjíždíme na dovolenou na Kypr. Odlétáme už v pět hodin ráno a musíme být na letišti o dvě hodiny dříve. Proto vstáváme už ve dvě! Máma má trochu obavy, jak se mi bude vstávat, ale já to zvládám naprosto v pohodě. Cestou na letiště a po celou dobu na letišti se mi vůbec nechce spát. Na letišti se mi moc líbily jezdící schody, na kterých jsem chtěl jezdit stále do kolečka :-) a taky hrací autíčko a mašinka. To bylo něco pro mě! Krásně jsem se zabavil a alespoň mi čas do odletu rychle utekl. Moc jsem se těšil na letadlo. Na štěstí jsme letěli na čas a ještě jsme měli místa u okénka. Seděli jsme poblíž křídla a motoru. Převážnou část cesty v letadle jsem prospal a když jsem nespal, tak jsem byl nadšený, že jsem v letadle. Na Kypr se letí přes tři hodiny. Z letiště jsme pokračovali autobusem do letoviska Protaras, vzdáleného 50 km. V autobuse jsem už začal trošku zlobit. Nechtělo se mi moc sedět a nejraději bych chtěl hopsat po sedačce. Na místě jsme asi v půl dvanácté místního času (je tu o hodinu víc!). Protaras je moderní letovisko se spoustou obchůdků a možností zábavy. Přímo naproti našemu hotelu Kapetanios Bay máme "Kouzelnou tančící vodu" (fontánu - každý večer se koná představení se světelnými a laserovými efekty). Určitě to půjdeme někdy omrknout. První den jsme byli s rodiči hned omrknout městečko, ale i moře s pěknou písečnou pláží (už se těším, jak budeme stavět hrady) a hotelový bazén. Taky jsme ochutnali zmrzku, která mi moc chutnala. Vůbec mi nevadilo, že jsem od ní celý olepený :-)

Druhý den, pátek, užíváme si hlavně koupání. Jsem prostě vodomil a u vody se vyřádím. Baví mě skákat do vody a vůbec mi nevadí, když se občas potopím. U bazénu jsem se seznámil s anglickým chlapečkem Harrym a hezky jsme si spolu hráli. Řádili jsme tu s míčky. Musím se vám taky přiznat, že jsem se tu zamiloval :-) Moc se mi totiž líbí naše kyperská paní servírka. Můžu na ní oči nechat :-) Laškuju i s ostatními číšníky. Nejspíš budou moji kamarádi :-) Je s nimi legrace a krásně mě při jídle zabaví. Taky už jsem stačil pořádně prozkoumat náš hotelový pokoj. Umím sám vlézt a vylézt z mé dětské postýlky. Taky si rád hraju na bubáka. Zamotám se do závěsu a výskám při tom radostí :-) Stále moc rád telefonuju - ukradnu mámy nebo táty mobil a napodobuju je. A taky si rád obouvám a zkouším chodit v máminých nebo tátových botách :-). Mám dobré orientační schopnosti (nejspíš po tátovi :-) a sám trefím od výtahu do našeho pokoje a taky od výtahu v přízemí do jídelny. Když jdeme kolem jídelny, tak hned připomínám, že se tam papá. Když máma nemůže něco najít, tak se stačí zeptat mě a já si většinou vím rady :-) I ve městě jsem se poměrně rychle zorientoval. Poznám ulici, kterou chodíme na pláž. Před večeří jsme si s rodiči udělali výlet k místnímu kostelíku Agios Ilias. Stojí na kopci a vede k němu 121 schodů. Je od něj úžasný výhled na celý Protaras. Cestou ke kostelíku jsme se zastavili v dětském zábavním parku. To bylo něco pro mě. Jezdil jsem tu v letadle, v autíčku, ve formuli, na koníkovi, ... - naši mě odtud nemohli dostat :-) Určitě se sem ještě někdy podíváme. Taky jsme cestou viděli stylové restaurace u Flintstoneových, u Indiánů, u Přátel a podobně.

Třetí den, sobota, opět jsme strávili u vody. U večeře nás čeká překvapení v podobě řeckého večera s tanečníky ve stylových krojích. Nechyběly ani akrobatické kousky s noži. Líbilo se mi to tak, že jsem se přidal i k tleskání do rytmu :-) Našel jsem si tu dalšího kamaráda. Je to čísník Nik. Já mu ale říkám "Emim". Tátovi totiž připomíná Emila Zajace z VyVolených. Dokáže mě vždycky rozesmát.

Čtvrtý den, neděle, naši mi pořídili nový prut a rybičky. Jsou na magnet a hezky plavou ve vodě jako opravdické. Na pláži jsem viděl živé ještěrky. Byl jsem z nich tak nadšený, že jsem je neustále vyhlížel. Říkám jim "jejky" :-) U moře rád sbírám kamínky a házím je do vody. Mušličky tu bohužel nejsou. Taky rád stavím s tátou hrady a s mámou hloubíme jezírka. Naši mi na to pořídili velikou lopatu. No, je to spíš rýč :-) Odpoledne jsme si telefonovali s bábou. Byl jsem moc rád, že ji slyším. U bazénu mám nového kamaráda. Je to chlapeček Tommy.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 23.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Naše dovolená na Kypru - 2. částKypr

16. - 18.6.2008

Pátý den, pondělí, ráno vstáváme a dovídáme se radostnou novinu. Na světě je další kamarád - Lukášek Maňásek :-) A to ještě nevíme, že odpoledne se narodí ještě Vítek Čížek :-) Na dnešek si půjčujeme auto a vyrážíme na výlet. Bude to docela legrace, protože se na Kypru jezdí vlevo. Táta má zpočátku trošku obavy, ale zvládl řízení na jedničku. Jen jeden kruhový objezd vzal z druhé strany :-) Na štěstí tam v tu chvíli nikdo nejel, takže žádná kalamita nenastala :-) Po ostrově nás vozí autíčko Honda Jazz. Naše první zastávka je v letovisku Limassol (řecky Lemesos). Cestou sem jsem se v autě krásně prospal. Moc se nám to tu ale nelíbilo. Limassol je obrovské moderní letovisko se starou částí. V průvodci nás zaujalo, že je tu hrad, který pochází ze 13. století. Dnes se v něm nachází Muzeum středověku. Bohužel byl stejně zavřený. A tak jsme neviděli krásné pohledy z hradních bašt, které nám průvodce sliboval. Jen pár metrů od hradu stojí pěkná mešita. Byli jsme se podívat i v přístavu, kde mě samozřejmě zaujaly lodičky. Naše cesta pokračuje do hor - pohoří Troodos se nachází ve středozápadní části Kypru a nabízí toho opravdu hodně - spoustu krásných byzantských kostelíků, skvělé trasy pro pěší turistiku a především většinu pitné vody pro celý ostrov. Troodosem jsme byli skutečně okouzleni. Dnes jsou zde kromě klášterů i prázdninové hotely a lázně, ale kdysi zde našli úkryt jak mniši, tak i bojovníci hnutí EOKA. Troodos dosahuje výšek až 2000 metrů a v zimě se v městečku Troodos dá dokonce od ledna do března i lyžovat. My jsme zamířili do vesničky Pano Platres, ležící ve výšce 1128 metrů. Je to prý ideální výchozí bod pro pěší turistiku. Vybrali jsme si nejoblíbenější trasu, která vede ke 2 km vzdáleným Kaledonským vodopádům. Cesta vede lesem okolo vody. Je tu stín, takže se jde příjemně. Já jdu část cesty po svých a část se hezky nesu. Cesta je velmi dobře značená. Po návratu od vodopádů míříme dál do hor do nejvýznamnějšího poutního kláštera na ostrově. Je to klášter Kykkos. Cestou míjíme spoustu malých typických kyperských vesniček. Do kláštera jsme dorazili až odpoledne, což je velká výhoda. Kolem oběda tu prý bývá přeplněno, a tak si můžeme vše v klidu prohlédnout. Kykkos byl založen poustevníkem v roce 1094 a proslavil se, když mu císař Alexis Commenos udělil rozsáhlé území a ikonu Panny Marie prohlásil za dílo svatého Lukáše. Ikona přežila několik požárů. Její legendární schopnosti vyvolávat déšť sem přívádějí zemědělce v obdobích sucha, aby se společně s mnichy modlili. V 50. letech 20. století údajně Kykkos sloužil jako komunikační a zásobovací základna hnutí EOKA a stal se tak symbolem kyperského národně-osvobozeneckého boje.Cestou zpátky do Protarasu nás zaujal moc hezký kostelík Archangelos Michalos ve vesničce Pedoulas. Z průvodce se dozvídáme, že tento kostelík je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Vesnička Pedoulas je proslavena svými třešněmi, které jsme tu taky ochutnali :-)

Šestý den, úterý, stále máme půjčené auto. Začínáme výletem na Mys Greko. Je odtud krásný výhled do okolí. Vidíme tu opět ještěrku :-) Dále pokračujeme do letoviska Agia Napa do přístavu, kde se mi opět líbí spousta lodiček. Nejvíc nadšený z dnešního výletu jsem ale byl z velbloudího parku v Mazotosu, kam pokračujeme. Kromě velbloudů jsem tu viděl i oslíky, koně a pštrosy. Je tu i spousta atrakcí pro děti a kdybysme našli odvahu, tak jsme se mohli na velbloudech i povozit. Další zastávkou je město Larnaka, kde se nachází i letiště, kam jsme přiletěli. Kousek od něj je Solné jezero a Hala Sultan Tekke. Jezero je vyschlé a na podzim a v zimě tudy migrují tisíce plameňáků. Hala Sultan Tekke je významným muslimským poutním místem. Jsou zde uloženy ostatky velmi blízké příbuzné proroka Mohameda - Umm Haram (pěstounky). Po Larnace jsme si udělali malou procházku. Viděli jsme i významný kostel Agios Lazaros a larnackou pevnost, ve které se nyní nachází muzeum s archeologickými sbírkami. Z Larnaky jedeme do vesničky Kiti, kde nás zaujal kostel Panagia Angelistikos ("postavený anděly"). Opravdu moc hezký kostelík se spoustou zeleně okolo. Posledním výletním místem je dnes klášter Stavrovouni (Křížová hora), který stojí na vrcholu hory ve výšce 689 metrů. Vstup je povolen pouze mužům a i ti musejí být úplně zahaleni. Od kláštera se otevírá úžasný výhled široko daleko.

Sedmý den, středa, po dvou výletních dnech si opět užíváme koupání. Zvykl jsem si na nafukovací rukávky a pěkně s nimi "plavu". Dokonce jsem si dnes troufl i do velkého bazénu. Máma byla samozřejmě poblíž. Taky mě baví ve vodě jezdit na tátovi jako na vodním koníkovi :-) Opravdu se tu neskutečně vyblbnu. Občas si zkouším ve vodě lehnout na záda a kopu nohama. Jinak se tu začínám projevovat jako pěkný puntičkář :-) Například u večeře trvám na tom, že na našem stolu musejí být zapálené obě svíčky. Mám tu moc rád různé dětské atrakce. Jsem pěkně vychytralý a vím, že aby fungovaly, tak tam musejí rodiče hodit korunky. Vím, přesně kam se mají hodit. Běhám za tátou, ukazuju a říkám "táto, korunky" :-) Večer jsme se byli mrknout na "Kouzelnou tančící vodu" vedle našeho hotelu. Je to světelná a laserová show s vodou a hraje při ní stylová hudba. Opravdu hezký zážitek, který já samozřejmě zaspal. Řádění ve vodě mě náležitě utahá, takže tu spím, jako když mě do vody hodí :-) Přes den vydržím i tři hodiny!

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 23.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Dovolená na Kypru - 3. částKypr

19. - 23.6.2008

Osmý den, čtvrtek, téměř každý den tu chodíme s rodiči na zmrzlinu. Hned vedle hotelu máme McDonald´s, kde jsem si zamiloval zmrzlinu McFlurry s lentilkami. Dáváme si ji s tátou na půl. Máma zase miluje zmrzlinu s karamelovou polevou. Taky nezapřu, že jsem polívkový král :-) U večeří začínáme právě polévkami, které mi moc chutnají. Chutnají mi tak, že se jich někdy dožaduju i k snídani. K večeřím baštím kromě polévek moc rád těstoviny a u snídaní jasně vede sýr (říkám mu "sýrek"), vajíčka ("jajíčka") a párek :-). Zamiloval jsem si tu taky "kolu". Když vidím naše, že ji pijí, tak se hlasitě dožaduju taky svého přídělu a křičím stále dokola "kolu, kolu". V supermarketu mě baví jezdit s malým košíčkem. Průšvih je, když máme nakoupeno. To se s košíčkem nechci rozloučit. U bazénu jsem poznal další kámošku. Je to holčička Sofie. Půjčovali jsme si navzájem hračky. Taky tu mám "tetu" Janu, se kterou se chodím procházet po pláži. Cestou na pláž mě baví našim popisovat co míjíme a co vidím. Ukazuju restauraci, kde "papáme zmrzku", kousek dál je oblíbené "auto a éro", které ale přes den "pálí", protože je horko, a večer "jezdí" a ještě kousek dál "jezdí auta" do garáže. Jinak naši tu mastí po večerech karty a nebo se chodíme projít po promenádě s obchůdky. To ale většinou vytuhnu na kočárku.

Devátý den, pátek, vyrážíme na výlet lodí. Na lodičku jsem se hodně těšil a opravdu jsme si to užili. Viděli jsme alespoň z povzdálí Famagustu a Město duchů, což byla pro nás z lodě jediná možnost. Famagusta je totiž město na okupované turecké části. Naši nechtěli jet na organizovaný výlet a auta z půjčoven mají cestu za "zelenou linii" zakázanou. Město duchů bylo před rokem 1974 hlavní turistické letovisko. Po turecké invazi ale museli místní obyvatelé oblast opustit a v současné době je vylidněná. Jezdí se na ni dívat turisté, ale nesmějí tu nic fotit. Výlet lodí pokračuje na Mys Greko. Vidíme i záliv Konnos, proslulý skalní most a taky palácové jeskyně a jeskyně Thalassines Spilies. Byla i zastávka na koupání, kterou využila máma. Mě nejvíc zaujalo obrovské akvárium s mořskými rybičkami. Část lodě má prosklené dno, takže jsme se mohli dívat na mořské dno. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zahlédl potápěče :-)

Desátý den, sobota, pomalu se blíží odjezd domů, a tak si ještě chceme užít koupání. Už vím, co je hloubka. Hlásím to rodičů, hned jak někde nestačím :-) Hloubky se ale nebojím. Skáču stále do vody o sto šest a moc mě to baví i s potápěním. To bude bába s dědou koukat, jak jsem se tu naučil "plavat" :-) U bazénu jsem se dneska natáhl. Na štěstí jsem se tomu po chvilce smál. Potom jsem tátovi ukazoval pantomimou, jak se mi to stalo. Táta byl mrtvý smíchy :-) Jsem rozený komediant nejspíš po dědovi Fandovi. Opět jsme s bábou telefonovali a já z toho měl velkou radost. Jen mě trochu mrzelo, že jsem neslyšel i dědu. Začal jsem doplňovat další říkánku: Spadla lžička do kafíčka udělala - "žbluňk". Závěrečné "žbluňk" doplňuju já :-)

Jedenáctý den, neděle, začínáme balit, protože zítra budeme odjíždět z hotelu hned po snídani. To bysme snad ani nebyli my, abysme tu něco neztratili :-) A nebylo toho zrovna málo - hned cestou sem jsem někde vytrousil oblíbenou kšiltovku. Kromě toho jsme přišli i o nafukovací kruh, dvě rybičky a ztratil jsem i malou lopatku a velký rýč :-( Aby mi to nebylo líto, tak mi naši koupili nové torpédo, kterému říkám "pédo" :-) a taky míček s dvěma pálkami. Na pláži jsme se s rodiči pořádně vyblbli. Já jim nadhazoval míček a oni se pálkami ztrefovali :-) Kromě toho jsme taky kreslili do písku auta (poslední dobou vede oblíbený "pamion" (kamion) a postavili jsme tentokrát želvu a taky sněhuláka :-) Naše výtvory obdivovali i ostatní :-) Začínám se pomalu těšit na bábu.

Dvanáctý den, pondělí, tak a jedeme domů. Letadlo letělo na čas, takže je všechno celkem v pohodě. Sotva se odpíchlo od země, tak jsem vytuhl. Spal jsem ale sotva hodinu a potom vymýšlel všemožné lumpárny. Moc se mi líbilo, když jsme v Praze dosedali a závěrečné tleskání. Chtěl jsem "ještě" :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 23.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ostrov KYPR - informaceKypr

Kyperská republika
Kypr získal nezávislost na britské koloniální vládě v roce 1960. V roce 1974 napadlo Kypr Turecko a zabralo 36,2 % jeho území. Hranice mezi řeckou a tureckou částí ostrova protíná celý ostrov, včetně srdce hlavního města Nikósie (Lefkosia) a rozděluje tak město i celou zemi. Ačkoliv je severní část pod cizí okupací, Kyperská republika je mezinárodně uznávána jako jeden legitimní a suverénní ostrovní stát.

Umístění a poloha:
Kypr je malý ostrov o rozloze 9251 km2. Měří 240 km od východu na západ a 100 km od severu na jih. Nachází se na strategickém místě ve východní části Středozemního moře (33oV, 35oS) na křižovatce mezi Evropou, Afrikou a Asií a je v blízkosti rušných obchodních cest spojujících Evropu se Středním východem, Střední Asií a Dálným východem.

Místopis
Masív Troodos (jihozápad); nejvyšší bod Olympos (Chionistra – 1951 m n. m.).
Kyrenia (Keryneia) neboli pohoří Pen­­ta­daktylos (sever); nejvyšší bod: Kypa­rissovounos (1024 m n. m.).
Středová planina: planina Messaoria.
Na ostrově se nenacházejí povrchové řeky, pouze několik potoků a říček.

Klima:
Středozemní, s mírnými a vlhkými zimami, horkými a suchými léty (průměrná denní teplota 36oC).

Flóra a fauna
17% ostrova tvoří lesy. Přírodní vegetace zahrnuje lesy se stále zelenými a opadavými stromy, keři a rostinami. Flóra je zastoupena asi 1800 druhy, poddruhy a typy. Asi 140 z nich je endemických. Na ostrově se vyskytuje také 365 tříd ptáků, ale pouze 115 druhů. Ze zvířat nejvíce za zmínku stojí muflon. Náleží do čeledě ovcí a je na světě jedinečný.

VLÁDA

Výkonná moc
Prezident se volí všeobecným referendem na dobu pěti let. Výkonná moc je realizována jedenáctičlennou Radou ministrů, kterou ustanovuje prezident. Turečtí Kypřané odmítají účast na vládě již od konce roku 1963.

Zákonodárná moc
Pluralitní jednokomorová Sněmovna reprezentanů. Hlasovací systém jednoduché poměrné zastoupení. Členové sněmovny jsou voleni ve všeobecných volbách na pět let. Místa určená pro turecké Kypřany zůstávají neobsazena.

Kyperská centrální banka
Kyperská centrální banka byla založena v roce 1963 jako autonomní instituce. Od července 2002 se centrální banka řídí zákonem o kyperské centrální bance. Tento zákon zaručuje bance nezávislost a slučitelnost s příslušnými ustanoveními Smlouvy o založení Evropského společenství a ustanoveními Evropské centrální banky.

Měna: od 01.01. 2008 EURO (€). Jako oficiální přepočet byl doporučován kurz:
1 € = 0,585274 CYP
1 CYP = 1,708601 €.

Člen Evropské unie
Dne 1. května 2004 se Kyperská republika stala právoplatným členem Evropské unie poté, co ušla dlouhou cestu, jež trvala více než tři desetiletí.

Obyvatelstvo
837 300 (leden 2005)
77,8 % řeckých Kypřanů *
10,5 % tureckých Kypřanů **
11,7 % cizinců a zahraničních zaměstnanců
Hustota osídlení: 88,4 osob na km2.
* Populace nezahrnuje 160 000 ilegálních osadníků, kteří žijí na Tureckém okupovaném území Kypru.
** Tento údaj zahrnuje 8000 Maronitů, Arménců a románsky hovořících osob, kteří se dobrovolně připojili k řecké kyperské komunitě.

Města
Nikósie (Lefkosia) hlavní město - 219 200 obyvatel
Limassol (Lemesos) - 172 500 obyvatel
Larnaka - 77 000 obyvatel
Paphos - 51 300 obyvatel

Města pod tureckou okupací
Famagusta (Ammochostos) - 38 960 obyvatel
Morphou (Morfou) - 7 466 obyvatel
Kyrenia (Keryneia) - 3 892 obyvatel

Jazyky
Úředními jazyky jsou řečtina a turečtina. Běžně se hovoří anglicky.

Náboženství
Řečtí Kypřané jsou především křesťané a jsou stoupenci pravoslavné řecké ortodoxní církve Kypru. Turečtí Kypřané jsou muslimové.

Kulturní dědictví

  • Osady z dob neolitu
  • Klasické, helénské a románské památky
  • Byzantské a latinské kostely a kláštěry
  • Lusigňanské a benátské pevnosti a hrady (12. – 16. století)
  • Mešity

Mírové jednotky OSN na Kypru (UNFICYP)
Mírové jednotky OSN na Kypru působí na ostrvě od roku 1967 a jejich aktuální počet činí 910 vojáků. Vyslány byly na ostrov v roce 1964 po vypuknutí občnských nepokojů v prosinci 1963 a tureckých hrozeb o invazi. V současné době je jejich hlavním úkolem dohlížet na nárazovou zónu a hlídat hranice mezi řeckou a tureckou částí ostrova.

Nezávislé britské základny
V Akrotiti/Episkopi a Dhekelii se nacházejí nezávislé britské základny, které pokrývají 2,7 % plochy ostrova.

Čas: na Kypru je oproti ČR časový rozdíl + 1 hodina.

Elektrický proud: 240 V. Pro elektrické přístroje je třeba zpravidla třípólový adaptér (tzv. anglická norma).

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 29.2.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kypr - informace pro turistyKypr

Informace pro turisty: praktické příručky, informační letáky a mapy lze zdarma získat v organizaci CTO – „Cyprus Tourism Organisation“ (úřad pro cizinecký ruch), která má své pobočky po celém ostrově. Tato organizace má své zastoupení také v ČR a to na adrese: Pod Hradbami 662/9, 160 00 Praha 6, tel.: 222 253 097, fax: 222 251 639, e-mail: cto.prague@volny.cz.

Cestování na Kypru: cestovat po ostrově lze autobusy, taxíky, pronajatým autem nebo tzv. servisními taxíky. Tyto „servisní taxíky“ představují pohodlný prostředek pro delší trasy. Jejich výhodou je častá frekvence, spolehlivost a jsou rozhodně lacinější než-li soukromé taxíky, nevýhodou je pracovní doba, která obvykle končí kolem 19:00 hodin. Na Kypru nelze cestovat vlakem.

Cestování autem: na ostrově se jezdí vlevo, silniční ukazatele jsou dvojjazyčné – řecké a anglické. Nejvyšší povolená rychlost – na dálnici: 100 km/h, mimo obec: 60 km/h, v obci 50 km/h.

Zastupitelský úřad ČR v Nikósii:
Embassy of the Czech Republic, 48 Arsinois Str., Acropolis, P. O. Box 5202, 1307 Nicosia;

Honorární konzulát ČR v Limassolu:
Ho­norary Consulate of the Czech Republic, 118 Glad­stonos Avenue, P. O. Box 6009, Limassol.

TURISTIKA:

  • Každoročně na ostrov přijíždí více než 2 600 000 turistů
  • Přes 93 % tvoří turisté z Evropy (nejvíce V. Británie 50,74 %, severské státy 9,80 %, Německo 8,70 %, Rusko a ostatní státy bývalého Společenství nezávislých států 5,47 % a Řecko 3,73 %)

Rozložení turistů:

  • Paphos – navštěvují nejvíce Britové, Němci a Rakušané
  • Limassol – patří mezi oblíbené letovisko Britů, obyvatel severských států a Řeků
  • Larnaka – převažují zde turisté z Británie a Německa
  • Ayia Napa a Paralimni – patří turistům ze Švýcarska, Rakouska a severských zemí
  • Kypr láká svými krásnými plážemi, čistým mořem, jedinečnými památkami, technikou nepoznamenanou krajinou, přírodou a pohostinností zdejších obyvatel


Základní informace:

Ostrov Kypr – řecky Kypros
Hlavní město: Nikósie (Lefkosie)
Plocha ostrova: 9251 km2
Počet obyvatel: cca 837 300
Nejvyšší vrchol: Chionistra – 1951 m
Patron ostrova: sv. Andreas, sv. Lazar
Doba letu z Prahy: 3 hodiny 20 minut


Tabulka teplot květen červen červenec srpen září říjen listopad
teplota vzduchu °C 27 30 32 33 31 27 22
teplota vody °C 22 23 25 26 25 24 20
sluneční svit (hod./den) 10,8 12,6 12,4 11,8 10,6 8,8 7,1

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 29.2.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Letovisko ProtarasKypr

Protaras už řadu let patří mezi nejvyhledávanější místa na ostrově především díky svým krásným a širokým plážím s jemným pískem, nabízejících širokou paletu vodních sportů (windsurfing, potápění, jachting i létání na padácích). Mezi nejznámější pláže patří určitě Fig Tree Bay, v jejímž okolí jsou však i romantické zátoky. Nechybí zde restaurace, bary, diskotéky, půjčovny a obchody. V okolí letoviska naleznete několik rybníků, ovocné zahrady a bezpočet ostrův­ků. Tipy na výlety: mořské akvarium (tučnáci, žraloci, krokodýli…, otevřeno denně), zábavní park (atrakce zejména pro děti), vodní park (otevřeno denně), kouzelná tančící voda (u hotelu Kapetanios Bay). Dále Mys Capo Greco – pěší a cykloturistika. Církevní stavby: kostelík Sv. Eliáše, kostel Panny Marie, Sv. Andrease, Sv. Anny.
• Vzdálenost od Ayia Napy: cca 10km.
• Vzdálenost od Paphosu: cca 195km.
• Transfer od letiště v Larnace: cca 50km.
• Hodnocení letoviska: vhodné pro všechny generace, rodinné dovolené i různě náročnou klientelu.
Protaras: www.heureka.clara.net/sunrise/protaras.htm

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 29.2.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 VýletyKypr

Pohoří Troodos

Návštěva nejúrodnějšího a nejvyššího kyperského pohoří, horské vesničky, hrobky arcibiskupa Makaria III., prvního kyperského prezidenta. Kláštěr Kykkos, vinařské závody ve vesničce Lania.

Larnaka

Výlet do třetího největšího kyperského města, palmová promenáda, přístav jachet, kostel Sv. Lazara, Pieridisovo muzeum, malebné uličky, řemeslné dílny. Návštěva mešity Halla Teke Sultan, solného jezera, kostela Sv. Lazara a palmové promenády Finikudes.

Paphos

Po stopách Afrodity, vína a archeologických památek. Vinařské závody, ochutnávka vína. V Kuriu se navštěvuje divadlo a archeologické vykopávky lázní. Na závěr je malebné město Paphos a volno na občerstvení a nákupy.

Pro klienty z Limassolu. Paphos okouzlí každého. Přijeďte se o tom přesvědčit i Vy. Během dne uvidíte to nej…, co toto kouzelné městečko nabízí. Cestou do Paphosu navštívíte též vinařský závod, kde bude krátká degustace a staré město Kurium. V Paphosu navštívíte známé archeologické památky jako jsou mozaiky a Hrobky králů, volno bude na občerstvení, nákupy a občerstvení. Cestou zpět se dělá dle časových možností krátká zastávka u Afroditiny skály. Vstupné je již zahrnuto v ceně.

Oslí výlet a kyperská noc

Jedinečná příležitost prožít odpoledne mezi místními a okusit tradiční život, který zůstal ve zdejších vesničkách nedotčen. Navštěvuje se známá vesnice Lefkara. Ochutnáte domácí víno, sýr, pálenku, uvidíte, jak se lisuje olivový olej a též se projedete na oslících. Večeře je formou barbecue, nechybí folklórní hudba a tance.

Famagusta

Během dne návštěva královského města Salamis, uvidíte gymnázium, lázně z římského období, divadlo, klášter Sv. Barnabáše, centrum Famagusty, Othellovu věž a další památky. V severní části ostrova, po přechodu hranic, navštívíte opatství Bellapais, které bylo založeno mnichy z Jeruzaléma. Zdejší místo, svého času nejhonosnější klášter na ostrově, naskýtá úžasný výhled do krajiny. Další zastávka je v Kyrenii, dřívějším velmi známém rekreačním středisku s rybářským přístavem, který zdobí mohutná opevnění. Je zde též muzeum, kde je uchován vrak lodi ze 4. stol. př. n. l. i s nákladem, který loď převážela. Volno je na občerstvení, procházku nebo nákupy. Vstupné je již zahrnuto v ceně. Cestovní pas nebo OP s sebou.

Nikósie, Lefkara + Severní Kypr

Výlet do hlavního města, pomník svobody, benátské hradby, arcibiskupský palác, katedrála Sv. Jana, Laiki Jitonia. Zelená linie. Vesnička Lefkara – proslulá výšivkami a stříbrem.

Vodní svět v Ayia Napě

Svět vodních radovánek, bazénů, tobogánů, vodních skluzavek, místo zábavy a radosti. V areálu jsou návštěvníkům k dispozici skříňky na cennosti, převlékárny, restaurace, obchod i kavárna. Během dne probíhají různé soutěže a animační programy. Otevřeno je do 17:00 hodin.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 29.2.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 17 z 7 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.