Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník BIO okénko Jamieho Oliviera
Jak si nacpat pupek jídlem, ne chemikáliemi


 Články 110 z 29 [Dalších 19 >>] 
 Mexické rýžové mlékoBIO okénko Jamieho Oliviera

Opravdu chutné

Stačí dát do mixéru cca 1 hrst nevařené tvrdé rýže, zalít vodou a mixovat. Slít bílou tekutinu, opět přidat ke zbytku rýže vodu a opakovat. Pokud přidáte zároveň cukr či med ev. něco jiného na ochucení, je to výborné pití pro děti i dospělé.

 

Více ...
Vložil: inishkea dne 22.2.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Dort k prvním narozeninámBIO okénko Jamieho Oliviera

Fakt ještě existuje někdo, kdo ho nezná? :-)

1kg jablek (oloupaných, bez jádřinců), /urychlení je jablka omýt, nakrájet na čtvrtky, vykrojit jádřinec a postrouhat, šlupka zůstane v ruce, kousky se možná dostanou i do toho strouhaného, ale myslím, že to nevadí/
1 litr vody (hrnek nechat na pudinky)
4 lžíce cukru, hnědého nebo třtinového
3 vanilkové pudinky - Bio Amylon nebo Alnatura
piškoty, lze i bezlepkové

Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky nebo postrouháme. Přidáme je do vody s cukrem a necháme rozvařit, kdo nerad kousky může zapracovat ponorným mixerem.. Ve zbylé vodě rozmícháme pudinky a přidáme k rozvařeným jablkům. Za stálého míchání chvíli povaříme. Do dortové formy dáme na dno piškoty, nalijem na ně část jablečné hmoty a střídáme ještě 2x. Poslední vrstvou je jablečná hmota. Necháme vychladnout a navrch zdobíme šlehačkou (není nutná). Pak se to krájí jako dort. Je to ňamka. :o)

K ozdobení se dá použít i kombinace jogurt a přesnídávka, zdobícím sáčkem se vytvoří kytičky či jiné hňupiny :-))

Více ...
Vložil: inishkea dne 21.10.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 AlergenyBIO okénko Jamieho Oliviera

Jelikož se neustále objevují flekaté děti, tak zde sesumíruju nejčastější alergeny a jejich alternativy. Ne vždy jde o klasickou alergii /zjistí se z krve/ ale může jít i o nesnášenlivost potraviny, která se z krve nepozná. Další možnou příčinou jsou metabolické vady.

KRAVSKÉ MLÉKO, nejčastější alergie je na bílkovinu KM- kasein , je i alergie na laktozu, mléčný cukr /potíže dělá i MM/.. alternativa obilná "mléka" nejlépe tekutá, prodává Alnatura, Probios. Lze zkusit i sušené kozí mléko, někteří ho snesou. Nesmí se mléko, mléčné výrobky, sýry, syrovátka, tvaroh, jogurty, smetana / i sušená/ a výrobky obsahující mléko, syrovátku, laktozu.

LEPEK - gluten-bílkovina v pšenici, špaldě, ječmeni, žitu a ovsu. Ovesná je trochu jiná, možno vyzkoušet. Bezlepkové obiloviny - rýže, pohanka, proso /jáhly/ , kukuřice, amaranth. Nesmí se obiloviny s lepkem, bezlepkové mají logo škrtnutého klasu. Náhrada jsou bezlepkové obiloviny, směsi, kaše, pufované chleby, sušenky... nabídka je opravdu široká. Bezlepkové uzeniny má Globus. Existují i bezlepkové piškoty , naopak všechny sušenky pro miminka obsahují lepek. Omáčky zahušťuju instantní kaší.

VEJCE - škodí hlavně syrový bílek, dobře tepelně opracované vejce bývá O.K., pozor na výjimky. Vařit bez vajec se docela dá :)

SOJA

RYBY hlavně mořské

ČOKOLÁDA, KAKAO.. náhradou je karob

BÍLÝ CUKR- není klasickým alergenem ale zdravý není a u dětí s průjmy způsobuje paseku, stejně tak u dětí, co trpí na nafouklé břicho.. cukr ve střevech kvasí :( sladit je lépe obilnými slady , jsou i z bezlepkových obilovin.

Více ...
Vložil: inishkea dne 20.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Margarín je ... BIO okénko Jamieho Oliviera

Trans izomery mastných kyselin (TFA) by skutečně měly být z výživy eliminovány, dle doporučení WHO by neměly hradit více jak 1 % energie. Jsou považovány především za rizikový faktor pro rozvoj aterosklerózy. Z metaanalýzy velkých epidemiologických studií se odhaduje, že 2 % zvýšení energetického příjmu z TFA je spojeno s 23 % zvýšením incidence kardiovaskulárních onemocnění. Nepříznivě ovlivňuji profil krevních lipoproteinů (zvyšují hladinu LDL-cholesterolu a pravděpodobně také lipoproteinu Lp(a), snižují hladinu HDL-cholesterolu). Mají prozánělivé efekty, snižují citlivost tkání k inzulínu a zvyšují riziko diabetu 2. typu. Podle některých prací rovněž narušují metabolismus esenciálních mastných kyselin. Jejich role v onkogenezi je předmětem diskusí a nebyla jednoznačně potvrzena.
Problematice TFA je věnována celosvětově značná pozornost a dostupné jsou stovky odborných článků, expertní zprávy, souhrny i populárně odborné publikace, mimo jiné i z našeho pracoviště:

-Anděl M., Dlouhý P., Kraml P.: Jakou výživu doporučit v primární i sekundární prevenci aterosklerózy v roce 2004? Kapitoly z kardiologie, 6, 2004, 3, str. 82 - 87
-Dlouhý P., Anděl M.: Margaríny a ateroskleróza. Rizikové trans-mastné kyseliny. Vesmír, 85, 2006, 11, str. 686 - 688
-Dlouhý P.: Tuky ve výživě. Postgraduální medicína, 9, 2007, 8, str. 867 - 872

Pravidelně se na dané téma objevují příspěvky v časopise Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa (v roce 2004 jsme část třetího čísla věnovali problematice TFA) a v časopise Výživa a potraviny.

2) Jistě by bylo žádoucí stanovení limitu pro tyto mastné kyseliny v potravinách, nebo povinnost značení jejich obsahu na obalech (podobně jako např. v USA nebo Kanadě).

3) Na druhou stranu nelze tvrdit, že lidský organismus TFA nikdy nedokáže využít jako zdroj energie ani vyloučit a v důsledku toho dojde k zalepení a dušení buněk. Rovněž mi není známo, že by TFA vedly k jaterní steatóze, selhání jater a ledvin nebo k postižení kůže.

4) Spektrum mastných kyselin v jednotlivých jedlých tucích je dobře známo a bylo opakovaně publikováno, např. v již zmíněném časopise Výživa a potraviny, Medical tribune (č. 9/ 2007) apod., není tedy třeba pracně hledat někoho, kdo ví, co ještě margaríny obsahují

5) Především však není možné zavrhovat všechny margaríny, ba naopak - v současné době většina roztíratelných margarínů dostupná na našem trhu je vyráběna jinou, moderní technologií, obsahuje jen nepatrná množství TFA (zpravidla méně než máslo, v němž TFA tvoří kolem 2 - 5 % všech mastných kyselin) a i celkové spektrum mastných kyselin (s ohledem na výchozí suroviny, tj. rostlinné oleje) v těchto výrobcích více odpovídá principům správné výživy. Hlavním zdrojem TFA pravděpodobně do budoucna budou různé potravinářské výrobky (trvanlivé pečivo, výrobky z lístkového těsta, jemné pečivo, čokoládové pochoutky) a pokrmy fast food, při jejichž výrobě, resp. přípravě se tuky s vyšším obsahem TFA mohou používat.

6) Že věci nejsou tak černobílé, můžeme demonstrovat ještě na jednom příkladu - kokosový tuk, stále více používaný při výrobě potravin (byť zcela přírodního původu ! ), má ze zdravotního hlediska mnohem nepříznivější složení mastných kyselin než sádlo (a samozřejmě než moderní "umělé" margaríny).

MUDr. Pavel Dlouhý
Ústav výživy, 3. lékařská fakulta UK v Praze
a Společnost pro výživu, Praha


ALTERNATIVA Provamel sojový tuk, obyčejné máslo a sádlo. Kokosový tuk Bio... i s jeho kyselinami. Lepší než rafinované tuky s chemikáliemi/ barviva, aromata/

Více ...
Vložil: inishkea dne 22.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kravské mléko a mléčné výrobkyBIO okénko Jamieho Oliviera

Jsme stále vedeni k tomu, že mléko je plné zdraví, neboť mlékárny dělají vysoce organizované kampaně za milionové prostředky na podporu prodeje svých produktů. Mléko má však sloužit jako strava pro mláďata všech druhů savců. Je to výživa, která trvá, dokud se anatomie jedince dostatečně nevyvine pro asimilaci stravy, která je žádoucí pro daný druh živočicha. Kravské mléko je určené pro tele, není určeno pro lidské mládě.Aby se zvýšila produkce mléka, je kráva nucena dávat 75x více mléka než normálně. Proto je její strava energetizována a její oplodnění je prováděno uměle a rutinně.
Následkem těchto biologických neuspokojení krávy častěji onemocní obdobně jako lidé, kteří setrvávají v nepřirozených podmínkách. V důsledku toho jsou pijáci mléka vystaveni působení preparátů, které se kravám podávají buď jako léky, nebo jako prevence. U krav jsou stále běžné mastitidy, které potírá penicilin. . Krávy je do mléka vylučují 14 dní. Konzumenti mohou jen doufat, že mlékař je natolik eticky založen, že po těchto 14 dní mléko do distribuce nedá a vzdá se tak ušlého zisku.

Proces homogenizace rozbije bílkoviny a tuk mléka na velice jemné částečky, které se rozptýlí ve stejnorodé (homogenní) tekutině. Tento proces zabraňuje oddělení smetany od mléka, ale zároveň způsobuje, že ledviny nejsou schopny tak malé částečky odfiltrovat a ty se pak dostávají do krevního řečiště, kde páchají nedozírné škody.Enzym obsažený v kravském mléce, nazývaný xantin oxidáza (XO), zaviňuje srdeční problémy napadáním srdce a srdečních artérií a to hned jak vstoupí do krevního oběhu. Z vědeckých výzkumů je zřejmé, že nebezpečí xantinoxidázy přichází hlavně z mléka homogenizovaného. bila krava Zajímavé je, že problém spočívá jedině v homogenizovaném, tedy průmyslově zpracovaném mléce. Je-li konzumováno mléko domácí, nehomogenizované, ledviny dokáží XO odfiltrovat a vyloučit z těla ven. Ale je-li mléko homogenizováno, jeho částečky jsou tak jemně rozbity, že XO je absorbována do krevního oběhu, kde napadá srdce a tkáně artérií. Chemické působení XO zjizvuje stěny artérií a srdeční tkáně. Tělo se snaží škodu napravit tím, že zvedá hladinu cholesterolu v krvi a ukládá ochranný tukový materiál na poškozená místa. Když proces pokračuje, zaplňuje tučný materiál (např. cholesterol) artérie a způsobuje známé srdeční potíže. Dle některých vědců je XO faktor do značné míry zodpovědný i za vznik a rozvoj arteriosklerózy (kornatění tepen).

Hlavní bílkovina v kravském mléce je kasein. Organismus krávy ho potřebuje. Avšak pro lidi kasein potřebný není. Většina dětí (60%) kasein vůbec nestráví. Nedokonale a jen částečně strávené bílkoviny mléka pak vstupují do krevního oběhu a dlouhodobě dráždí tkáně. Tak vzniká vnímavost na alergeny. Bílkovinami kravského mléka a mléčných výrobků jsou nezdravě přetěžována játra. Játra musí neustále odstraňovat nedokonale strávené bílkoviny a další zplodiny metabolismu mléka. Tím se značně a navíc zbytečně zatěžují. Přetěžuje se i celý vyměšovací systém. Naproti tomu základní bílkovina lidského mléka je laktalbumin, který je pro člověka lehce stravitelný. Kravské mléko obsahuje o 30 % více kaseinu než lidské mléko, neboť tele zvětší svou váhu za 6 - 8 týdnů dvojnásobně. Váha dětského těla se zdvojnásobí za 6 - 8 měsíců. Složky kravského mléka budují tělo telátka, které roste velmi rychle. Mnoho dlouhých lidí vděčí za bolesti svých zad příliš rychlému, neproporcionálnímu růstu kostry v mladém věku, kdy dostávali kravské mléko.

 

Mléko je výborný zdroj vápníku. Není pochyb, že je bohaté na vápník. Jenomže mnoho lidí tento vápník není schopno metabolizovat. Pro tělo je použitelný pouze vápník, který je dokonale strávený. U tisíců pijáků mléka bylo zjištěna nejnižší hladina krevního vápníku z celé populace. Nízká hladina vápníku v krvi vyvolává stavy podrážděnosti a časté bolesti kloubů, svalů a rovněž bolesti hlavy. Vápník, jako zásadotvorný prvek, má důležitou schopnost jednak neutralizovat nadbytečné kyseliny a jed­nak uvolňovat. Nemáte-li dostatek použitelného vápníku, svaly jsou v permanentním napětí, uvolňují se nedostatečně. To je příčinou svalových kontraktur, nepříjemných bolestí a následně syndromu chronické únavy.
Chcete-li si být jistí, že máte dostatečný přísun vápníku, jezte dostatečné množství zelených listových zelenin, pampelišek, kopřiv, pórku, pažitky, cibulové natě, petrželky, kapusty, zelí, salátu, kopřivového špenátu, kysaného zelí s křenem, máku, sezamových a dýňových semínek..... to vše je velice bohaté na vápník.
Každý ví, jak velmi důležitý je pro nás vápník. Každý se zajímá o množství vápníku, ale málokoho napadne ptát se na kvalitu a hlavně na jeho využitelnost pro lidský organismus. Zamysleme se: oproti telátkům, pro která je kravské mléko jedině určeno, máme my lidé dvě podstatné nevýhody. Jednak jsme již dospělí a náš brzlík plní zcela jiné a důležitější funkce než je vstřebávání mléka (například imunita); a jednak nám oproti telátkům přece jen něco chybí. Uhodnete co? Pro vysoký obsah kaseinu těžko stravitelné kravské mléko je určeno pro telátka, která mají, jak známo, čtyři žaludky. My máme jen jeden malý žaludek, který je navíc přizpůsoben na lehce stravitelné mateřské mléko. Protože kravské mléko a jeho produkty nejsou tráveny dokonale, vytváří se v lidském těle hlen (mukus). Tento hlen se usazuje a hromadí ve střevech, v plicích, v tělesných dutinách a v celé oblasti hlavy. Nad­bytek hlenu vytváří na vnitřní stěně střev vrstvu povlaku, který pochopitelně zabraňuje dobrému vstřebávání živin. Takový člověk může mít nadváhu, může být obézní a přesto je vlastně podvyživený a trpí chronickou únavou. Nadměrný hlen způsobuje i další problémy: snižuje peristaltiku střev, což nevyhnutelně vede k chronické zácpě. Tuk a hlen vzniklý v důsledku konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění. Hlen se hromadí v plicích, v dutinách a ve střevech. Je významným faktorem při vzniku bolestivých problémů nosních a čelních dutin i při tvorbě hnisu v hrdle.

Více ...
Vložil: inishkea dne 21.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mléčné výrobky II.BIO okénko Jamieho Oliviera

Sýry- Problém sýrů je ještě vážnější. Lidé si neuvědomují, že sýry jsou velmi koncentrovanou potravinou. Na výrobu 1 kg sýra je třeba průměrně 11 až 15 litrů mléka (podle tvrdosti sýra). Je-li některá potravina tak velmi koncentrovaná, nemusíte mnoho jíst, abyste přibrali na váze. Navíc je většina sýrů solena. Jak víte, mnoho soli nejen, že zadržuje vodu v těle a tím zatěžuje organismus, ale zároveň stupňuje riziko srdečních onemocnění. Navíc s problémem sýrů souvisí i otázka bolestí hlavy. Již před více než 200 lety se dobře vědělo, že mnoho sýrů způsobuje bolesti hlavy. Již roku 1780 na to upozorňoval vynikající britský vědec John Fetherle. Uveřejnil statisticky podložené údaje o vztahu mezi požíváním sýrů a těžkými migrénovými bolestmi hlavy. Studia mnoha dalších vědců tyto Fetherlovy nálezy po letech potvrdily. Podle studií je příčinou značné části bolestí hlavy mléčná bílkovina. Při zraní sýrů z bílkovin také vzniká Tyramin – amin a také v sýrech nalezený fenyl­ethelamin. Všechny tyto látky přispívají k bolestem hlavy. Sýry však nezpůsobují bolesti hlavy vždycky. Jisté pokusy potvrzují, že se tak děje hlavně dospělým, kteří užívají mléčné výrobky, ale nedokáží je dobře strávit.
Nezapomínejme, že zelenina svými minerály, vitamíny a energií pomáhá některé škodlivé vlivy sýrů zmírnit.

Kefír, jako jediný obsahuje enzymy, které pomáhají mléko trávit. Navíc není pasterizovaný a obsahuje ty nejlepší probiotické kultury ze všech mléčných výrobků.

Jogurty-

Alternativa... mléko kozí a "mléka" rostlinná

Více ...
Vložil: inishkea dne 21.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 MlíčkaBIO okénko Jamieho Oliviera

Obilné mléko 1
40-50% nehlazená celozrnná rýže (Natural), 20-30% kroupy nebo přebraný loupaný oves, v nouzi ovesné vločky (střídat), 10% potravinářská bio pšenice, 10–20% luštěnin – dle věku (střídat čočku, různé druhy fazolí, hrách, cizrnu), 10% lněných či sezamových semínek (střídat), několik zrnek kvalitní mořské soli
Na sítu vše propláchnout, přes noc nechat namočené, ráno přidat vodu tak, aby byl poměr obilí a vody 1 : 5 až 1 : 7. Vařit v tlakovém hrnci na mírném ohni 60 – 90 minut. Pod tlakový hrnec dát rozptylovací síťku. Uvařenou kaši buď propasírovat nebo rozmixovat a nechat projít sítem, nebo pomlít na masovém strojku a nechat projít sítem. Toto obilné mléko se podává buď samotné, jindy jako přídavek do polévky, jindy jako přídavek do kaše místo mléka kravského nebo sušeného. To, co zůstane na sítu je škoda vyhodit. Je to vhodné jídlo pro dospělé, nebo pro starší děti, které už umí jíst hutnější potravu.

Obilné mléko 2
3/4 šálku sladké rýže (druh kulaté rýže), 3/4 šálku hnědé rýže (rýže Natural), 1 polévková lžíce sezamských semínek, 1 šálek vody, 1 špetička mořské soli
Čas přípravy: 5-10 minut, čas tepel. úpravy: 30-45 min.
Tento nápoj je vhodný pro miminka, když matka nemá dostatek mléka. Nicméně, protože některé enzymy obsažené v obilovinách se ztrácejí při opražování, ještě lepší náhradou za mateřské mléko je mléko rýžové. Obilné mléko je skvělá pochoutka i pro dospělé a starší děti a dobře pomáhá při trávení. Hojí podrážděný nebo slabý žaludek.
1) Opražte zvl? celozrnnou rýži a zvl? semínka a společně je rozemelte.
2) Jedna čajová lžička tohoto "sušeného mléka" s několika zrnky mořské soli je odpovídající množství na jeden šálek vody. (Zbytek prášku si nechte na příště).
3) Lehce povářejte asi 30 minut.
4) Obilné mléko se podává vlahé až teplé.

Rýžové mléko - odvar
1 šálek hnědé celozrnné rýže (Natural) , 1 šálek sladké hnědé rýže (druh kulaté rýže) , 20 šálků vody , amasake nebo rýžová sladinka na přilepšení, pokud chcete
Čas přípravy: 5 minut, čas tepel. úpravy: 2 hodiny
Rýžové mléko se často používá jako náhrada za mléko mateřské, když matka nemůže kojit. Nicméně je důležité tuto skutečnost předem konzultovat s odborným lékařem, aby děťátko skutečně dostalo odpovídající výživu. Rýžové mléko je rovněž velmi prospěšné v případech aftů a dětské moučnivky.
1) Vložte všechnu rýži do studené pramenité vody.
2) Přiveďte pomalu do varu a na mírném ohni povářejte dvě hodiny.
3) Potom přeceďte (rýži si dejte stranou na přípravu chleba či palačinek).
4) Rýžové mléko se podává vlahé nebo teplé.
Je jisté, že tuky a sůl musejí být v organismu v určité harmonii. Protože vaše miminko ještě nedostává žádné tuky (kromě mateřského mléka), není ještě vhodné začínat se solením. Proto i do obilného mléka je lépe vyvařit místo špetky soli malý proužek mořské řasy Kombu nebo Wakame.

Mléko z ořechů a semen
Toto mléko stojí na prvním místě, pokud jde o jeho oblíbenost i o kompletnost výživných látek. Burské oříšky jsou zdrojem cenných výživných látek, ale musíme být velmi opatrní na možné plísně. Rovněž s kvalitou sezamových semínek bývají potíže. Než je zakoupíte, velmi pečlivě rozžvýkejte špetku sezamových semínek a jednu minutu ponechte na špičce jazyka. Nesmíte ucítit pálivou nebo štiplavou chuť. Přes veškeré ujišťování obchodníků není pravda, že pálivá chuť je pro sezam typická. Jde o stará žluklá semena, která enormně spotřebovávají vaše bílé krvinky a tím drasticky snižují obranyschopnost vašeho organismu. Řešením rozhodně není opražení takovýchto starých semínek. Použít můžeme rovněž kvalitní mandle, kešu a některá jádra z pecek.  Jako nejvhodnější se ukazuje použití neloupaných mandlí a nepražených semen sezamu. Poměr je možný podle toho, jakou si přejeme hustotu (mastnotu). Běžný poměr je 1/3 šálku pomletých semen, který se doplní vodou a vše se dokonale rozmixuje. Oříšková másla jsou koncentrovanější, proto se používá menší množství.
Na sójové mléko jsou některé děti stejně alergické, jako na kravské. Pro ně se doporučuje tento předpis:

Čistá pramenitá voda, šťáva z mrkve karotky, mandlové máslo a datle.
Mrkev má značný obsah bílkovin, obsahuje 10 000 až 12 000 jednotek betakarotenu (vit. A), dále vitaminy B, E, K, C a má vzácně vyvážený poměr minerálních látek. Mandle se počítají mezi nejstravitelnější, pokud jde o bílkoviny, vitamíny, tuky, minerály i sacharidy. V mandlích jsou všechny potřebné živiny v přirozené rovnováze. Jsou jediné z ořechovin, které v těle vytvářejí tolik potřebnou alkalickou reakci. Datle poskytují vitamíny, vzácné minerály a dávají mléku nenapodobitelnou lahodnou chuť.
Rozmixujte 6 nakrájených předem namočených datlí se šťávou z 5 velkých mrkví, přidejte 10-15 pomletých mandlí. Mixovat, až se vytvoří hladká směs. Pak propasírujte a přidejte další vodu, abyste dostali žádanou konzistenci. Protože nebylo použito tepla, dostanete kompletní vitální výživu, která se rychle vstřebá

Více ...
Vložil: inishkea dne 19.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Domácí výroba jogurtu a sýrůBIO okénko Jamieho Oliviera

http://jaknato.webpark.cz/html/Jogurt.html

Jogurt 100x jinak návody a diskuze

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4006

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=5253

http://diskuse.dama.cz/d.php?d=5541

http://koloweb.wz.cz/jogurt.html

http://fotoaika.net/?text=57-domaci-jogurt-mnamka

http://www.victorie.cz/magazin/klasicke-recepty/domaci-jogurt.aspx

http://www.vasedeti.cz/clanky.php?clanek=358&nazev=Dom%C3%A1c%C3%AD%20jogurt

http://recepty.vareni.cz/domaci-jogurt/

 

A řekni sýýýr ...

http://www.namlate.com/syry/newsyry01.htm

http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/syry-z-vlastni-kuchyne_2042.html

http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=15716

http://diskuse.dama.cz/d.php?d=3957

 

Více ...
Vložil: inishkea dne 12.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Příkrmy - TEORIE 2.částBIO okénko Jamieho Oliviera

Poznámka o banánech
Syrový banán pravděpodobně není pro děti úplně vhodnou počáteční potravinou. Zvláště pro ty, které s nemléčným příkrmem začínají, nebo pro velmi citlivé jedince. Může totiž způsobit trávicí obtíže -zvracení, průjem nebo vyrážku v místě, kde se lžička se škrábaným syrovým banánem dotkla tváře dítěte. Příčinou nebývají banány jako takové, ale skutečnost, že se sklízejí nezralé. Mohou proto u citlivých dětí vyvolat v zásadě reakci jako každé jiné nezralé ovoce. Nejmenší děti mnohem lépe snášejí banán tepelně upravený, dušený nebo ve formě kompotu, větší děti si mohou pochutnat na čerstvém banánu, který má dozrálou žlutou slupku, příp. s pevnými tmavými skvrnkami. Tepelná úprava banánu není u nás zcela běžná, ale je to postup mnohokrát úspěšně vyzkoušený. Získali jsme ho od přítelkyně z Kolumbie, která má s přípravou banánů výrazně větší zkušenosti než my -však tam také banány rostou jako u nás jablka. U dětí do asi 9.-10. měsíce je na místě určitá ostražitost vůči syrovému žlutému banánu.

'"Poznámka o lepku
Lepek je bílkovina obilného zrna obsažená v pšenici, ovsu, žitě a ječmeni a ve všech výrobcích z těchto obilovin (tedy např. v mouce, krupici, vločkách, chlebu, rohlících, těstovinách, ale také v některých uzeninách, kečupech a polotovarech). Celiakie (nesnášenlivost lepku), alergie na lepek a hlavně další špatně vysvětlitelné reakce na konzumaci obilných výrobků se zdají stále větším problémem, o čemž svědčí i vývoj v doporučeních dětských lékařů:
V roce 1994 byl zdravým dětem lepek "povolen" od 6 měsíců, dětem ohroženým alergií od 8 měsíců.
V roce 1997 byl povolen zdravým dětem od 8.-9. měsíce, ohroženým alergií od 10.-11. měsíce.
V roce 2005je podle názoru řady odborníků vhodné odsunout zavedení lepku na konec 1. roku, a to i u zdravých dětí, tj. u dětí bez alergické dispozice.
Pokud dítě začne jíst lepek až v době, kdy je jeho trávicí trakt dostatečně zralý, je nebezpečí nepříznivých reakcí (ať okamžitých, nebo velice dlouhodobých) podstatně menší. Známe nejeden případ, kdy lékaři až v dospělém věku odhalili souvislost četných zdravotních obtíží s předčasným podáním lepku. Přimlouváme se tedy za jeho zavedení ve stravě až na konci 1. roku. Je určitě výrazně méně omezující nejíst piškoty, krupici a těstoviny do 1. roku a pak si na nich pochutnávat po zbytek života, než je jíst nějakou dobu od 3 měsíců a pak po zbytek života na ne vzpomínat.

Některé americké studie doporučují začít s podáváním lepku po 6. měsíci. jiné doporučují až po 9. měsíci nebo dokonce po 12. měsíci. Konkrétní studie a články jsou na internetu k přečtení.

Zdroj: Zdravá výživa malých dětí, autorky Olga Illková,, Lucie Nečasová, Zdeňka Vašíčková,uvedeno ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, www.portal.cz

Více ...
Vložil: inishkea dne 12.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Článeček.. aneb obecně oblíbené omylyBIO okénko Jamieho Oliviera

Toto jsou všeobecně platné zásady, uplatňované celou populací, včetně dětských lékařů.. PLNO ZAŽITÝCH OMYLŮ.. jako ta pitomost se špenátem... už obrázek.. proč tu není kojící se miminko?

Přirozenou a nejlepší výživou kojence je mateřské mléko. Plně kojené děti nepotřebují do šesti měsíců věku žádnou jinou výživu s výjimkou vitaminu D a vitaminu K,/ první omyl, MM stačí, vit D stačí v zimních měsících, pokud nesvítí slunce dlouhodobě , Stvořitel nebyl pitomec a žádná kočka koťatům do lékárny nechodí/ které se jim podávají orálně. Speciálním případem jsou však děti nedonošené, které potřebují daleko více minerálních látek, vitaminů i dalších nutričních látek/ potřebují svou matku, nošení a MM/. Pod lékařským dohledem je proto nutné doplňovat výživu nedonošeného dítěte ještě o další složky potravy- no, ve specifických případech možná ano.

Po šestém měsíci věku dítě by dítě mělo dostávat kromě mateřského mléka i zeleninu, ovoce a postupně další potraviny. Pečivo se doporučuje až od dokončeného sedmého měsíce, kvůli obsahu lepku./ raději od 9. měs až roku, ale budiž /Pokud je dítě dále dlouhodobě pouze kojené, je menší, drobnější, trpí nedostatkem bílkovin, železa, minerálních látek a dalších nutričních látek/ no, tak nad tím mi rozum zůstává stát/.

Náhradní výživa kojenců je již v současné době upravována tak, aby i příjem vitaminů a minerální látek byl dostatečný. Náhradní výživa obsahuje i stopové prvky (včetně jodu). Při náhradní kojenecké výživě se začíná i dříve s příkrmem přidávaným k mléčné stravě a vitamin D se podává v nižší dávce. / Upravené kravské mléko je furt kráva, takže UM jen v případě nouze nejvyšší, když máma absolutně nemůže kojit.. jinak u kojených dětí jsou i mléčné kaše nesmysl/

Významnou součástí výživy batolat jsou vápník, železo a zinek. Tyto látky mají přímo vitální význam pro časný růst a vývoj organismu. Vápník je potřebný k dostatečné mineralizaci kostí a zubů. Dítě v tomto věku / v jakém věku?/potřebuje denně 800 mg vápníku, což představuje asi 0,5 litru mléka a 100 gramů tvrdého sýra. /Je ověřeno, že ve všech zemích, kde je vysoká spotřeba vápníku, je vysoký výskyt zlomenin, a ve všech zemích, kde je nízká spotřeba vápníku, je nízký výskyt zlomenin, tedy že ve skutečnosti je tomu přesně naopak, než jsme se dlouhá léta domnívali/

Nejbohatším a nejlépe využitelným zdrojem železa je maso/to ano, ale nejnebezpečnějším, milý Watsone,/ z kuřecího masa se do organismu vstřebá 10-12% železa, z hovězího masa až 20-24%. Naopak z rostlinných zdrojů je železo špatně využitelné. Vstřebatelnost železa zvyšuje vitamin C. /Kvalitní rostlinné zdroje železa jsou sušené ovoce, celá obilná zrna (včetně celozrnného chleba), ořechy, zelená listová zelenina, semínka a luštěniny. Bohatá na železo je také sojová mouka, petrželová nať, potočnice, melasa a jedlé mořské řasy. Dříve také lidé používali k vaření železné nádoby, které uvolňovaly železo do potravy. Schopnost vstřebávání železa z rostlin je zvýšena přítomností vitamínu C (kyselina askorbová) v jídle a také dalšími organickými kyselinami jako jsou kyselina jablečná (v dýních, švestkách a jablkách) a kyselina citronová, takže jablko s hřebíky je ideální/

Zdrojem zinku je maso, mléko a v menší míře obiloviny, přičemž opět je větší využitelnost zinku ze živočišných než z rostlinných potravin. U dětí s vegetariánským způsobem výživy je závažným problémem jak nedostatek zinku, tak i železa a vitaminu B12. / hloupost, tato teorie je zbožné přání producentů masa, žádná seriozní studie to nepotvrdila... /

Jak by měl vypadat konkrétní jídelníček batolat ?
K snídani by měly mít mléko/ tak to,už jsem tu vysvětlovala milionkrát, kravské mléko zahleňuje a zatěžuje trávicí systém, obsahuje mraky škodlivin.. vše co ty ubohé krávy snědí-třeba plesnivého, antibiotika, hormony a jiné věci co přestupují do MM.. /. kousek chleba/ opět těžko stravitelné, s droždím, které škodí.. když už tak po 2 roce celozrnný, kváskový/ s máslem /a tím tu kombinaci zazdíme.. tuky, vysrážené bílkoviny a je vymalováno/ a sýrem nebo medem / med bohužel nee..do 3let/, k svačině by mělo být ovoce a jogurt /jogurt ano../nebo jiný mléčný výrobek/ zase mléčná strava.../ Oběd má obsahovat maso/nemusí../, u dětí ve věku do 18 měsíců by to mělo být 25 g (asi 2 polévkové lžíce), u dětí do 3 let zhruba 40 g. Maso lze nahradit vajíčkem, polovinou pro děti do 18 měsíců, jedním vejcem pro děti starší. Přílohou k masu mohou být brambory/ bílkoviny a obiloviny jsou vražda na zažívání/, rýže nebo mixovaná zelenina. K odpolední svačině by mělo dítě opět dostat ovoce nebo mléčný výrobek/zas mlíko.. kde je zelenina?/. K večeři jsou vhodné těstoviny, rýže či brambory, se zeleninou. Jídlo je vhodné opět doplnit mlékem/ čtvrtá mléčná dávka- navíc mléko se v žaludku srazí na těžko stravitelnou hroudu.. do toho brambory a je do rána o peklo v bříšku postaráno./ či mléčným výrobkem. Pití bychom měli dětem nabízet v průběhu celého dne, nejvhodnější je voda nebo ředěná ovocná šťáva, příp. ovocný čaj.. neslazené.
Takže ročnímu dítěti narvu megadávky živočišných bílkovin a zadělám mu ledviny zplodinami po jejich trávení , ovoce a zelenina nic moc, z obilovin kousek chleba k snídani... no potěš. O luštěninách článek taktně mlčí... o jiných obilovinách než rýži a "chlebu" také...
Více ...
Vložil: inishkea dne 12.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 29 [Dalších 19 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.