Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Kožní fujtajbly
Ekzémy, vyrážky, hnusůbky...


 Články 13 z 3 
 PlísněKožní fujtajbly

Levná varianta léčby Fungicidin, cena okolo 30.-

Co obsahuje Váš lék?
Nystatinum 100 000 m.j. v 1 g masti.

Další látky obsažené v léku
Bílá vazelína, tuk z ovčí vlny (lanolin), bílý vosk, tekutý parafin,
cetylalkohol.

Indikační skupina
Antimykotické antibiotikum.

Charakteristika
Léčivá látka nystatin tlumí a zastavuje růst kvasinek a některých dalších
nižších hub. Z povrchu kůže a sliznice se nevstřebává.

Kdy se lék používá?
Fungicidin Léčiva mast mohou používat dospělí, mladiství i děti
od novorozeneckého věku k léčbě kvasinkových onemocnění kůže a sliznic.
Přípravek mohou používat těhotné a kojící ženy.

 

Více ...
Vložil: inishkea dne 31.1.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Atopický ekzémKožní fujtajbly

Atopie tedy znamená vrozenou dispozici k alergickému onemocnění, při kterém organismus reaguje přemrštěnou imunologickou (alergickou) reakcí na zevní podněty (alergeny). Nejčastějšími alergeny u ekzému jsou u kojenců potraviny, zejména kravské mléko, vejce nebo lepek. U starších dětí pak dominují inhalační alergeny, např. prach, roztoči, peří, pyly a prach ze srsti zvířat.

Kůže atopiků je zvýšeně suchá díky nedostatku lipidů, tzv. ceramidů, schopných vázat vodu. Průběh onemocnění je chronický, střídají se období akutního zhoršování a klidové stadium. Mezi nejčastější provokující faktory mimo výše uvedené alergeny patří zapocení, změna počasí, změna prostředí, infekční onemocnění, očkování, prořezávání zoubků nebo stres. Obecně dochází ke zhoršování na podzim a v zimě, v létě bývají projevy mírnější. Asi u 75 % dětí ekzém vymizí do období puberty, citlivá pokožka však přetrvává po celý život.

Ekzém začíná nejčastěji v kojeneckém věku, zpravidla ve 3 měsících, a to nejprve na obličeji s postupným šířením na celé tělo. V předškolním věku se typicky lokalizuje do krční rýhy a záhybů končetin – loketních jamek, zápěstí, podkoleních jamek a pod hýždě. Ložiska bývají suchá, zarudlá, vystouplá nad povrch, šupinatá, při akutním zhoršení mají tendenci mokvat. Subjektivně děti pociťují výrazné svědění. Často se přidružuje senná rýma, alergický zánět spojivek nebo astma.

Správná léčba ekzému zahrnuje nejen aplikaci mastí, ale i dodržování určitého režimu. Základem je odstranění známých alergenů. Důležitá je i správná hygiena kůže. Mýdlo se používá jen na ruce, nohy a místa vlhké zapářky, nejlépe je volit tzv. syndety. Při koupeli by voda neměla být příliš teplá. Důležité je ošetření pokožky přidáním speciálního oleje, event. škrobu či odvaru z otrub či ovesných vloček do koupele. Popřípadě je potřeba pokožku ihned po koupeli ošetřit. Vzhledem k výraznému zhoršení ekzému po zapocení je třeba dítě oblékat do vzdušných oděvů, nejlépe z biobavlny, hedvábí, bambusu. Vlnu je třeba vyzkoušet, ale merino by dráždit nemělo, pokud není alergie na lanolin.

Při velmi silné přecitlivělosti na potraviny dítě reaguje i na alergen, který přešel do mateřského mléka. Tedy i při výlučném kojení se může u kojence objevit ekzém, související s potravinovou intolerancí. Mezi hlavní projevy při potravinových alergiích po zvracení a průjmech patří vznik atopického ekzému. Dále se doporučuje vynechat silné potravinové alergeny (kravské a jiné živočišné mléko, vejce, lepek, ryby, mák, ořechy, potravinová aditiva a konzervační látky, barviva).

Pokud jste odhalili příčinu atopického ekzému, máte vyhráno. Vyloučením alergenu dojde k ústupu onemocnění do klidové fáze. Kůže atopiků je velmi citlivá a suchá. Je třeba ji pravidelně 1-2x denně promazávat mastným krémem. Pokud se u vašeho dítěte jedná o potravinovou intoleranci, funguje kůže jako indikátor. Po podráždění organizmu alergenem dojde opět k výsevu ekzému.

Základem lokální terapie je pravidelné používání zvláčňujících krémů . Existuje řada prostředků vhodných k ošetřování suché kůže, dáváme přednost těm, které neobsahují parfémy a dráždivé konzervační látky. Na ložiska ekzému se ke zklidnění používají různé ppřípravky např. se zinkem, dehtem či ureou. Na mokvavá ložiska aplikujeme vysychavé obklady vlažným černým čajem, borovou vodou nebo odvarem z řepíku. Použití tzv. kortikosteroidních (hormonálních) mastí se omezuje jen na akutní nelepšící se projevy ekzému, snažíme se aplikovat je maximálně 1 týden, vzhledem k riziku nežádoucích účinků. Alternativou těchto preparátů jsou nové lokální imunomodulátory (pimecrolimus, tacrolimus), jejichž nežádoucí účinky jsou ve srovnání s kortiokosteroidy minimální.

Za vyzkoušení stojí:

MYTÍ- koupelové oleje, tekutý syndet měsíčkový od Klorane, Linola nebo Oilatum přísada do koupele (parafín)

MAZÁNÍ- bambucké máslo, Atopikderm od Salus, Canaderm s konopím

  • Rakytníková indulona
  • Modrá indulona
  • Excipal - neměl by se používat dlouhodobě kvůli obsahu urey, dá se koupit v lékárně
  • Attopic krém, koupel - jedná se o čistě přírodní kosmetiku, lze objednat a zakoupit pouze na www.hadek.cz. Lze použít i jiné produkty určené na suchou pokožku.
  • Menalind - různé varianty - koupele, mýdla, šampony apod. Kupuje se v lékárně.
  • Elidel - je pouze na lékařský přepis
  • Kosmetika A-Derma. Ke koupi v lékárně.

Více ...
Vložil: inishkea dne 1.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Péče o kůži od novorozenceKožní fujtajbly

V prvním roce života je kůže dítěte ještě nedokonalá a náchylná k nejrůznějším vlivům zevního prostředí.Svoji hlavní funkci - schopnost bránit vnitřní prostředí před nepřízní okolních vlivů - si teprve buduje.

Po porodu po odstranění mázku je kůže novorozence sametově hebká, sytě červená(tenkou pokožkou totiž prosvítají cévní pleteně).I u zdravého a zralého novorozence se od 2. nebo 3. dne začíná olupovat a toto olupování může trvat dva až tři týdny.Nejedná se o kožní onemocnění, ale o běžný projev dozrávání pokožky.V této době doporučujeme promazávat kůži dětským olejem, který zabrání nadměrnému odpařování vody.Aby se dostavil očekávaný efekt, je potřeba pokožku ošetřit ihned po koupeli a nanést tenkou vrstvičku oleje.
Maminky někdy vyděsí podivné promodrávání končetin - kůže je jakoby mramorová, ruce i nohy jsou chladné, rty modré.Je to způsobeno tím, že novorozenec není schopen regulovat vnitřní teplotu a v chladnějším prostředí rychle prochládá.I tento jev je přechodný a postupem času mizí.
U donošených, zdravých dětí se dosti často objevuje 2 - 3. den po porodu tzv.toxoalergický exantem.Nejedná se však, jak by se mohlo podle názvu zdát, o reakci na jedovaté látky, ale příčina této neškodné vyrážky není známá.Možná se jedná o poporodní adaptaci na zevní prostředí.Na obličeji, hrudníku, zádech a končetinách se objevují zarudlé skvrny 2-3cm v průměru, uprostřed jsou živé červené pupeny, jindy puchýřky až neštovičky.Obraz je dosti pestrý, někdy se přirovnává k "poštípání blechou".
Nesvědí, dítě dobře prospívá.Vyrážka trvá obvykle 5 dní až 2 týdny a poté samovolně mizí.
téměř polovina novorozenců mívá na kůži obličeje bílé tuhé pupínky v různém počtu, od ojedinělých až po desítky.Bývají hustě na nose, čele i na tvářích, kůže není nikterak zarudlá a nevypadá nemocně.Jde o milia - cystičky naplněné rohovinou. I ony postupně během několika týdnů samovolně vymizí.
V příliš teplém a vlhkém prostředí se na kůži mohou objevit potničky.V potivých místech na krku, v podpaží, na trupu pod oděvem se vysévají droboučké povrchní puchýřky světle růžové nebo červené barvy.Mohou se objevit i po nevhodném ošetření kůže, např. po použití mastných krémů nebo olejů v horkých letních dnech.Nejvhodnější léčbou je prevence: prodyšné bavlněné oblečení, přiměřená teplota v místnostech, chladnější koupel.

U malé části dětí ve věku od 2 do 4 týdnů se vyskytuje na obličeji novorozenecké akné.Vypadá podobně jako u dospívajících, černé tečky, červené pupínky i neštovičky.Odeznívá většinou samovolně do 8 měsíců věku, pokud je vážnější, je lépe vyhledat lékaře.

Pro prvních 6 měsíců je typický výpad vlasů.Novorozenecké vlásky jsou jemné, slabé a postupně jsou nahrazovány definitivními vlasy.Kolem 3 měsíců bývá na temeni dítěte lysinka, jako kdyby vlásky vypadaly třením hlavy o podložku.Do 1 roku bývají na hlavě ostrůvky více či méně hustých vlásků, po 1 roce již rostou stejnoměrně.

Častým problémem dětí novorozeneckého a kojeneckého věku jsou šupinky tvořící se ve vláskách a vyrážka v místech vlhké zapářky.Onemocnění nazýváme seborhoická dermatitida, začíná obvykle mezi 2. 6. týdnem života, někdy i později.Na temeni hlavy a nad čelem (jakoby pod čepičkou) vznikají bílé až žlutavé šupinky různého charakteru.Někdy jsou silné, pevně lpějící, vytvářející vyšší nánosy, jindy jsou velké, suché, tenčí nebo jsou drobné.Současně s postižením kštice se může objevit i vyrážka na obličeji a v ohybových místech.Na obličeji jsou světle červená oválná nebo okrouhlá ložiska na čele, obočí, kolem nosu, ale často i v krčních záhybech.Šupinky zde jsou drobné a méně patrné než na hlavě.V těžších případech jsou zarudlá ložiska kolem pupku, pod plenami a podpaží.I při rozsáhlejším postižení dítě nejeví známky žádného onemocnění, dobře jí a prospívá, dokonce nemívá ani svědění.Obtíže ustanou kolem 1 roku, někdy se však mohou přejít do atopického ekzému.Příčina onemocnění není jednoznačně známá, zřejmě se uplatňuje více vlivů.
v mírných případech s postižením pouze kštice se podaří šupinky odstranit dětským olejem denně vtíraným do vlásků a smývaným dětským šamponem.Uvolněné šupinky je možné bez násilí vyčesat jemným zubním kartáčkem.

 

Více ...
Vložil: inishkea dne 1.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 13 z 3 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.