|
Deník Recepty
Články 1 až 5 z 5
|
|
Vyroba syru, jogurtu... | Recepty |
|
http://jaknato.webpark.cz/html/cheeses.html
Úvod
Výroba sýrů je umění staré možná 10 000 let, tuto dovednost prý ovládali již staří egypťané a přesto dnes mnoho lidí neví jak si doma připravit svůj vlastní sýr. Přitom v dobách nedávno minulých se domácí sýr připravoval zcela běžně, dnes se již ovšem jeho výroba (alespoň u nás) převážně přestěhovala do průmyslových objektů, kde mohou být splněny všechny náročné požadavky na jeho kvalitu při nízkých výrobních nákladech. K tomuto stavu přispěl významnou měrou také minulý režim, který zničil všechny malé farmy a tím i malovýrobu sýra.
V současnosti se však situace začíná pomalu vyvíjet opačným směrem a spolu s nově vnikajícími malochovy koz a ovcí, které mají často charakter rodinných ekofarem, vznikají i malé sýrárny, produkující kvalitní domácí sýr.
Mnoho lidí si chce zkusit vyrobit doma svůj vlastní sýr pouze ze zvědavosti. Zdrojů informací z této oblasti dostupných na českém internetu nebo na pultech obchodů s knihami je však pomálu. A jelikož se v diskusních fórech často objevují dotazy, jak si takový vlastní sýr doma vyrobit, vznikl tento web. Budou zde pomalu přibývat recepty a informace o nejrůznějších druzích sýrů a technologii jejich výroby.
Samozřejmě uvítám jakékoliv nápady či recepty na další druhy sýrů i jiných mléčných výrobků. |
Více ... |
Vložil: Gabulina,Eliska a Alenka dne 31.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Lahůdkový pařížský salát kategorie: saláty
recept je určen pro 3 osob(y) doba přípravy je cca 20 minut
Ingredience: 200g měkkého salámu, 200g cukety, 100g sterilovanych okurek, 100g hrášku, 100g cibule, 200g zakysaná smetana, sůl, hořčice, pažitka
Příprava: Salám nakrájíme na nudličky, oloupanou cuketu a okurku nastrouháme nahrubo, vmícháme hrášek a jemně krájenou cibuli společně se smetanou, solí, hořčicí a pažitkou.
Necháme odležet a podáváme jako předkrm, přílohu ke smaženým pokrmům, obložený zeleninou k večeři nebo natíráme na chlebíčky. Je totiž chuťově bezkonkurenční |
Více ... |
Vložil: Gabulina,Eliska a Alenka dne 7.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Budapešťská pomazánka kategorie: pomazánky
recept je určen pro 0 osob(y)
Ingredience: 100g měkkého tvarohu, 100 g másla, 1 cibule, 1/2 červené papriky, 3-4 stroužky česneku, špetka sladké mleté papriky
Příprava: Změklé máslo utřeme se solí a mletou paprikou, přidáme tvaroh, utřený česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a čerstvou papriku. (Nejlepší je cibuli a papriku posekat ručním sekáčkem na zeleninu). Namazanou pomazánku posypeme sladkou mletou paprikou.
Tato pomazánka je velmi jednoduchá, rychlá a moc chutná s čerstvým pečivem nebo i chlebem.
Původní kuchyní tohoto receptu je Maďarsko Autorem receptu je Pampeliska
Česneková pomsta (do batohu) kategorie: pomazánky
recept je určen pro 0 osob(y)
Ingredience: cca 5 stroužků česneku, 1 velká majolka, 200 g tvrdého sýra, 1/2 ČL soli, okurka, rajče apod. na ozdobení.
Příprava: Rozetřený česnek důkladně rozmícháme s majolkou, přidáme jemně nastrouhaný sýr a osolíme. Pomazánku mažeme na plátky veky, podle chuti zdobíme plátkem rajčete, okurky apod. a ihned podáváme.
| |
|