Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Velikonoce


 Články 11 z 1 
 Velikonocni vajickaVelikonoce

"... Kouzlo přírodních barev
I když koupit sáček s barvami v drogerii je tak pohodlné, přesto každoročně experimentujeme se slupkami od cibule a přemýšlíme, co ještě tak vyzkoušet. Proto vám přinášíme několik prověřených tipů, jak barvit vajíčka tím, co nám poskytuje příroda.

Žlutá barva: šafrán nebo dubová kůra
Jemně žlutá: pomerančová kůra
Zlatavá: kurkuma
Zelená: mladá tráva, špenát, kopřivy, petržel (nebo všechno dohromady)
Okrová až oranžová: cibulové slupky (na intenzivní barvu jich je potřeba hodně, minimálně z kila cibule, ale ze dvou je to lepší)
Hnědá: káva
Světle růžová: brusinky (sušené nebo mražené, asi tak 30 dkg na 600 ml vody)
Tmavě růžová: 3 - 4 rozkrájené červené řepy
Tmavě modrá: borůvky (potřebujete jich víc než brusinek)
Světle modrá: větší hlávka červeného zelí (přidejte i trochu více octa) - když necháte vejce v odvaru přes noc, budou tmavě modrá
Červená: údajně březová kůra, ale to vím jenom z doslechu, nemám vyzkoušeno .

Za studena nebo za tepla?
Ať tak nebo tak, základem úspěchu je odmaštěné vajíčko. Důkladně ho otřete ředěným octem, a potom už ho přidržujte pomocí ubrousku, nesahejte na něj prsty.
Obarvené vajíčko naopak mastnotu potřebuje: pěkně ho potřete kůží ze špeku, aby se patřičně lesklo.
Barvíme-li za studena, vaří se vejce i barva zvlášť. Vejce se pomoří do studené barvy na 5 až 10 minut, potom se vyndá a osuší. Pozor! Musíte vajíčko několikrát obrátit, jinak barva chytne nestejnoměrně. A výsledek? Jemné až průsvitné odstíny barev.
Barvení za tepla znamená vařit vejce s barvou dohromady. Teplota pomáhá barvivu vsáknout se do skořápky a výsledkem je intenzivnější až ostrá barva a stejnoměrné obarvení. Vejce v kastrůlku přelijte vodou tak, aby je přesahovala asi o 3 cm. Přidejte 2 lžíce octa, zdroj barviva (prášek, tabletky nebo přírodní suroviny), uveďte do varu, zmírněte teplotu a vařte 10 až 20 minut. Potom vejce vyndejte, opláchněte vlažnou vodou. Chcete-li mít sytější barvu, nechte je v barvivu a strčte je přes noc do chladničky. ..."


Více ...
Vložil: Gabulina,Eliska a Alenka dne 7.4.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 11 z 1 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.