Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Hrátky s dětmi


 Články 13 z 3 
 Když je venku hnusněHrátky s dětmi

Domácí modelíny a těsta (nejedlá!)

 

PLASTELÍNA

Na 1 kg plastelíny potřebujeme:

400 g hladké mouky, 200 g soli, 10 g kamence v prášku (hlinito-draselný síran, dá se sehnat v lékárně), 1/2 litru vody, 3 polévkové lžíce oleje a polévkovou lžíci potravinářského barviva. V míse dobře promícháme mouku se solí a kamencem. Do vařící vody zamícháme olej a potravinářskou barvu. Tuto vodní směs pomalu zamícháme do uvedené směsi mouky, soli a kamence. Těsto důkladně prohněteme rukama, až se všechny složky dobře promísí. Plastelínu uchováme v dobře uzavřeném igelitovém sáčku nebo krabičce.

 

SLANÉ TĚSTO K PEČENÍ

Slaným těstem můžeme nahradit modelovací hmoty, které se vytvrzují v peci. Těsto připravíme ze 4 hrníčků hladké mouky, 2 hrníčků soli a 1 až 1 a ½ hrníčku vody. Zamícháme a pět minut zpracováváme. Modelujeme podle vlastní představy. Hotové výrobky uložíme na slabě vymaštěný plech a sušíme 1,5 hodiny v troubě p ř i 150 °C. Podobně lze využít i vizovické pečivo.

 

 

NEVAŘENÁ MODELOVACÍ HMOTA III

Tuto modelovací hmotu vyrobíme snadno, schne pomalu, je poddajná. Když ji obarvíme, je lesklá a hezky barevná. Hmota je hladká a velmi příjemná na omak. Materiál: 1 hrníček (230 ml) studené vody, 1 hrníček (200 ml) soli, 3 hrníčky (600 g) mouky, 2 lžičky oleje, 2 lžíce maizeny (lze nahradit solamylem)

 

Postup: V míse smícháme vodu, sůl, olej a případně práškovou barvu, která dá hmotě jasnou barvu. Hmota může zůstat také bílá. Postupně do směsi vpracujeme mouku a maizenu, až vznikne hmota o hustotě chlebového těsta. Hmotu přemístíme na podložku a prohněteme. Použijeme ji k modelování podobně jako ostatní modelovací hmoty.

 

MODELÍNA ZE SODY

Tuto hmotu lze i několik týdnů skladovat v neprodyšném obalu. Na vzduchu by brzy vyschla. Hmotu lze rozdělit na menší části a obarvit ji s dětmi pomocí sypkých potravinářských barev. Skutečně rychle tvrdne!

Materiál: 1 hrníček (200 g) jedlé sody, 1/2 hrníčku (100 g) maizeny, 2/3 hrníčku (150 g) teplé vody, potravinářská barviva

Postup: V rendlíku smícháme jedlou sodu a maizenu (maizenu lze nahradit solamylem). Přidáme vodu a mícháme do hladka. Položíme rendlík na sporák a nastavíme střední teplotu. Vaříme a mícháme, dokud hmota nemá hustotu bramborové kaše. Pak ji nalijeme na prkénko a necháme vychladnout. Chladnou hmotu prohněteme. Tuto modelovací hmotu můžeme obarvit potravinářskými barvivy a tvořit plastiky dle své fantazie. Hotová dílka také můžeme obarvit temperovými barvami. Když jsme s modelováním hotovi, necháme dílka několik hodin schnout. Suché plastiky můžeme i přelakovat, aby se leskly.

 

PILINOVÁ MODELOVACÍ HMOTA

Je potřeba mít při modelování trochu navlhčené dlaně, aby se na ně hmota nelepila. Hmota krásně voní dřevem. Při práci s tímto materiálem zapojímei nejen hmat, ale i čich. Po zaschnutí lze výrobky nabarvili hustými vodovými barvami.

Materiál: dřevěné piliny, škrob, kyselina sorbová nebo Petol

Postup: V hrnci uvaříme podle návodu škrobový maz. Za stálého míchání přisypáváme piliny a tvoříme tuhou pilinovou hmotu. Když se přestane hmota lepit, přisypeme sáček kyseliny sorbové nebo Petolu a asi 2 minuty povaříme. Zabráníme tak plesnivění výrobku. Hmotu necháme vychladnout. Zchladlou hmotu už můžeme použít k modelování, tj. hnětení, tvarování, válení. Hotové výrobky sušíme na vzduchu na suchém a teplém místě. Výrobky můžeme povrchově upravit – barvíme je temperovými barvami nebo málo ředěnými vodovými barvami.

Více ...
Vložil: inishkea dne 24.11.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Když je venku hnusně II.Hrátky s dětmi

SLANÉ TĚSTO K PEČENÍ

Těsto je oblíbené pro svou jednoduchou a nenáročnou přípravu a snadnou práci při tvarování – nelepí se a nedrobí, protože tvrdne až při pečení. Dají se z něho vyrobit korálky, přívěsky na klíče, mističky i originální držáky na ubrousky. Výrobky ze slaného těsta se dětem obvykle daří, práce je těší a přináší uspokojení.

Materiál: 300 g hladké mouky, 300 g soli, 200 ml vody, 1 polévková lžíce rostlinného oleje

Postup: V míse smícháme všechny přísady a vymícháme těsto. Těsto přemístíme na stůl, který jsme posypali moukou, a rukama těsto zpracujeme tak, aby v něm nebyly hrudky a dalo se tvarovat. Vymodelujeme potřebné tvary podle návodu nebo dle vlastní fantazie. Pomocí vody slepíme kousky k sobě nebo párátky uděláme dírky. Výrobky přeneseme na plech a v troubě předehřáté na 180oC pečeme asi 20 minut. Upečené a vychladlé výrobky pomalujeme barvami. Až barvy zaschnou, můžeme výrobky přetřít bezbarvým lakem.

 

PEKAŘSKÁ HMOTA-Ve velkém hrnci smíchejte 225g škrobu a 350g práš.do peč.Přilijte najednou 360ml vody a míchejte,až hmota zhoustne a je hladká.Vyklopte na chladnou plochu a přikryjte utěrkou.Těsto po zchladnutí vypracujte rukama popráš.škrobem,až je hladké a tvárné.Můžete ho rozdělit na menší části a zapracovat potravin.barvy.Rozválejte ho a vykrajujte tvary formičkami na cukroví nebo nožem.Pečte na plechu do ztvrdnutí na 250-300°C.

 

MODELOVACÍ TĚSTO-Ve velké míse smísíte 625g hl.mouky,300g soli a 5 lžic oleje.Po troškách přid.240-480ml vody(tomu teda nerozumím-dost velký rozdíl nezdá se vám?).Bude-li lepkavé přid.mouku.Těsto by mělo být suché a tvarovatelné.Chcete-li ho obarvit,rozdělte na bochánky a promíchejte s potr.barvami.chcete-li voňavé-nasypte želé prášek s ovocnou přích.Těsto skladujte v igelit.sáčku v chladničce nejdéle 3týdny.

 

BARVA NA PRSTY-Rozmíchejte 125g škrobu v trošce studené vody.Přidejte 900ml vařící vody a uveďte k varu.Vařte do zhoustnutí.Odstavte ze sporáku a vmíchejte 40g bílých mýdlových vloček nebo prášku. Hmotu rozdělte do malých nádobek a obarvěte plakátovými barvami,vodovkami nebo potravinářskými barvami---téměř každý předmět v domácnosti se dá použít k vytvoření zajímavých otisků a vzorů- NAPŘÍKLAD-hřebeny,houba na nádobí,roličky od toal.pap.,razítka ze zeleniny...nebo jen prsty,

 

LEPIDLO-Svařte 180ml vody,2lžíce sirupu a 1lžičku octa.V jiné nádobě smíchejte 125gškrobu s troškou vody.Za stálého míchání vlijte rozmíchaný škrob do horké tekutiny.před použitím nechte lepidlo přes noc stát.

 

MODELÍNA

Smícháte v misce dva šálky mouky, šálek soli a polévkovou lžíci jedlého oleje. Opatrně a postupně přilívejte vodu. Hmota se bude měnit, nejprve je drobivá, pak zvláční a ztěstovatí. Můžete také do ní přidat několik kapek cukrářského barviva a udělat si plastelínu o více barvách. Tato podomácku vyrobená hmota sice nevydrží tak dlouho jako plastelína kupovaná, ale když ji uchováte v chladničce, v mikrotenovém sáčku, můžete ji používat až dva týdny.

 

 

TĚSTO PRO MALÉ DĚTI-Ve velké míse smích.425gmouky,120ml oleje a 120ml vody.Dobře propracujte a je-li potřeba,přidejte vodu,aby se hmota dobře slepila.Chcete-li,obarvěte potr.barvou.

Více ...
Vložil: inishkea dne 24.11.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Domácí bublifukHrátky s dětmi

BUBLIFUK

1 díl vody, 2/3 dílu "Jaru", 1/3 dílu cukru, 1/8 dílu oleje. Roztok je nejlepší po 24 hodinách. Ale pozor! Bublifuk vhodný na akce do malého lavůrku a bubliny se dají dělat většími oky z nějakého drátu a vyfukovat jen mávnutím vzduchem.

 

BUBLIFUK II

Rozpusťte 180ml tekutého pracího prostředku nebo dětského šampónu v 1,8l vody. Přidejte 240ml glycerínu z lékárny, aby byly bubliny silnější.

 

Vyfukovátko - čistič na dýmky - půlku stočit do kroužku, půlku nechat jako rukojeť.

 

BUBLIFUK III

1 L vody,500g cukru,750g neutralniho-prirodniho mydla a 25g lepidla co se dava pod tapety.Vodu uvaris a nechas v ni rozpustit cukr,po vychladnuti pridas lepidlo a mydlo.Nechas 24hod.ustat a pak pridas 9 L vody,zamichas a naplnis do plastove nadoby.Podle potreby si odlejes do plastove misky co se dava pod kvetinac.Stocis nejaky silnejsi vetsi drat do oka a delas vetsi bubliny,samozrejme se to muze naplnit i do bublifuku.

 

BUBLIFUK IV

1/4 l vody, 3 lžičky "jaru" koncentrátu,

3 lžičky stolního oleje, 4 lžičky cukru.

(Oblíbené foukátko: seříznutý vršek z PET lahve - vznikaly obrovské bubliny...- foukat shora)

Více ...
Vložil: inishkea dne 24.11.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 13 z 3 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.