Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník 08. setkání 28.března 2009
Romský svět, jaký býval dřív. Tentokrát v Muzeu romské kultury v Brně. První ze série tří setkání, připravených speciálně pro nás pracovníky Muzea.


 Články 12 z 2 
 Setkání v Muzeu romské kultruy 28.března 200908. setkání 28.března 2009

„Romský svět, jaký býval dříve“

28.března 2009, Muzeum romské kultury, Brno

 

Lektorky Muzea romské kultury v Brně pro nás připravily zábavný a pro všechny zajímavý výlet do romské historie. Kdo se bál, že v muzeu bude muset stát a mlčky poslouchat nezáživný výklad, byl jistě velmi mile překvapen. Po přivítání jsme hned začali malou módní přehlídkou tradičních romských oděvů, které nám představila paní Helenka Danielová. Každý si mohl osahat nebo vyzkoušet chatrnou záplatovanou zástěrku, ale třeba také překrásné barevné šaty skutečné romské princezny Luminity z Rumunska. Rodiče měli spoustu dotazů také k tomu, jak to chodí v romské rodině, jaké postavení by měly naše děti, které jsou vychovávány v neromském prostředí, kdyby se rozhodly vdát se nebo oženit do tradiční romské rodiny. Dozvěděli jsme se, jak podle jména odhadnout, do které skupiny Romů kdo patří a jaké je asi postavení jeho rodu v komunitě, a další odpovědi na naše všetečné otázky.

Po krátké přestávce se dospělí a starší děti odebrali do prostor sbírky Muzea, kde na ně čekaly hádanky, kvizy a odborná konference ve vlastní režii účastníků. Nejmenší děti mezitím shlédly dva romské večerníčky a s vervou se pustily do dobrodružných her, které pro ně připravila lektorka Margitka Rácová. Svítilo sluníčko, a tak se řádilo i venku, na zahradě Muzea.

Také na oběd jsme chtěli zůstat spolu, a to i za cenu, že se do žádné restaurace nevejdeme a spokojíme se s pizzou a bagetami v nedalekém Tescu.

Po obědě nás čekal polední klid v podobě kouzelné pohádky Zlatý hlas. I z ní jsme se dozvěděli mnohé o tradičních romských řemeslech či o tom, co se stane, když někdo touží být tím, kým není. Když švarný Žigo nakonec osvobodil bratry, smířil se s otcem a dostal svou milovanou Veronku za ženu, nebylo pro nikoho těžké správně odpovědět na otázky v rodinné soutěži. Vítěz se teď může těšit z podepsaného originálního CD známé romské kapely Bengas a všichni ostatní z  česko-romské povídkové knížky „Jak jsem chodila do školy“ od Tery Fabiánové.

Protože setkání bylo první s chystané série, všichni jsme se loučili s tím, že se zase brzy uvidíme. Pokud se chcete k nám přidat, neváhejte! Stojí to za to.

 

Martina Vančáková

Více ...
Vložil: Romčátka dne 31.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Setkání v Muzeu romské kultury - pozvánka08. setkání 28.března 2009

Naše romské dítě

kereka - kolo od vozu

Setkání pěstounských a adoptivních rodin s romskými dětmi

Toto setkání je první z připravené série, kterou pro nás realizují pracovníci Muzea romské kultury ve svých prostorách.

Muzeum romské kultury v Brně nabízí široké veřejnosti kromě své stálé expozice celou škálu krátkodobých výstav. Pořádá řadu veřejných akcí - přednášky, besedy, pořady pro školy, filmové projekce, „módní přehlídky" z fondu textilu aj.


Téma první: Romský svět, jaký býval dříve

Sobota 28. března 2009


Vydejme se společně za příběhem Romů do Muzea romské kultury. Seznámíme se s tradičními romskými oděvy a šperky, popovídáme si o některých zvycích a tradicích. Dozvíme se více o romské historii - dospělí při komentované prohlídce expozice, děti formou her a pohádek. Odpoledne nás čeká pohádkový film Zlatý hlas a rodinná soutěž.

Setkání je otevřeno také rodinám bez romských dětí.


Našimi hlavními průvodkyněmi budou:

Helena Danielová pracovala jako kurátorka textilu a šperků v brněnském Muzeu romské kultury, píše o romských ženách, zpívá a hraje ve dvou kapelách. Ne vždycky byl život třicetileté Heleny Danielové tak lehký.

Jana Poláková vystudovala etnologii. Pracuje v Muzeu romské kultury již přes 10 let, nyní ve funkci zástupkyně ředitele Muzea romské kultury a vedoucí sbírkového oddělení. Účastní se výzkumných cest do slovenských a balkánských romských osad. Mimo jiné studuje tradiční hry romských dětí.

Program setkání:

9:00 - 9:30 uvítání, káva, čaj

9:30 - 12:00 I. blok
- „S´oda pre tute?" povídání o romském odívání (H.Danielová)
- 3 věkově rozdělené dílny (J. Poláková a lektoři dět. programu)

12:00 - 13:30 oběd

13:30 - 15:30 II.blok
- Zlatý hlas - pohádkový film
- rodinná soutěž


Účastnický příspěvek (příspěvek na lektorné a drobné občerstvení)
Platba hotově na místě činí 90,- Kč za rodinu nebo 50,- Kč za osobu.


Své přihlášky prosím podávejte co nejdříve:
o poštou: SNRP, Jelení 91, 118 00 Praha 1
o e-mailem: info@nahradnirodina.cz
o telefonicky: 233 356 701, 233 355 309


Místo konání
Muzeum romské kultury
Bratislavská 67
B R N O

www.rommuz.cz

Jak se tam dostanete?
Tramvají č. 2, 4 nebo 9 do zastávky "Tkalcovská",
tramvají č. 3, 5 nebo 11 do zastávky "Dětská nemocnice".

Mapku najdete také na internetu pod odkazem:
http://amapy.atlas.cz/mapa/rommuz


Vzor přihlášky:

Kontaktní osoba - jméno, telefon/e-mail:
Závazně přihlašuji naši rodinu na setkání „Romský svět, jaký býval dříve" 28.3.2009.
Jména dospělých:
Jména a data narození dětí:

Podpis:




Více ...
Vložil: Romčátka dne 10.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 12 z 2 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.