Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník *protokoly při IVF


 Články 12 z 2 
 protokoly při IVF*protokoly při IVF

Přehled protokolů:

• ultrakrátký
• krátký
• dlouhý z folikulární fáze
• dlouhý z luteální fáze
• s antagonisty GnRH-a

Ultrakrátký protokol:
Tento způsob hormonální stimulace se doporučuje zejména pro ženy s nízkou odpovědí vaječníků. Využívá se zde počátečního účinku analog (GnRh-a), které v průběhu prvních několika dní aplikace působí na vaječníky stimulačně (tzv. "flare up" efekt), protože dochází ke stimulaci podvěsku mozkového (hypofýzy) a tím k tvorbě FSH. Ten působí povzbudivě na růst folikulů ve vaječnících. První a třetí den menses se užívá GnRH-a (Suprecur, Synarel).
Od 2. dne se podávají injekce s obsahem FSH (Fostimon, Gonal F,  Puregon). V poslední době přineslo zjednodušení aplikace léků injekční pero – PUREGON PEN, kterým si ženy mohou injekce aplikovat snadno samy. Když mají největší folikuly v průměru 16–18 mm, aplikuje se pro uvolnění vajíček 10 000 IU hCG (nitrosvalově 2 ampulky Pregnylu). Za 34–36 hodin po aplikaci hCG se provádí odběr vajíček. Nevýhodou tohoto protokolu je, že není vyloučena možnost předčasné ovulace. Proto se nepoužívá často.

Krátký protokol:
Tento způsob stimulace se liší od předchozího v tom, že GnRH-a se podávají déle současně s injekcemi FSH. Dlouhodobou aplikací GnRH-a dojde k útlumu funkce podvěsku mozkového a tak by nemělo dojít k předčasnému uvolnění vajíčka z folikulů. Pro krátký protokol se používá Synarel nosní sprej – od 2. dne menstruace vždy jedna dávka po 12 hodinách do jedné nosní dírky. Od 3. dne se pak aplikují injekce gonadotropinů, obvykle 2 ampulky denně (150–280 IU). Tento protokol je vhodný u žen s nižší reakcí vaječníků na hormonální léčbu.

Dlouhý protokol z folikulární fáze:
První nebo druhý den menstruačního krvácení se aplikuje GnRH-a s dlouhodobým účinkem (Decapeptyl depot., Dipherelin, Zoladex depot.) nebo se denně užívá od 1. až 2. dne menses nosní sprej Synarel. Za 14–18 dnů se provádí ultrazvukové vyšetření, při kterém se hodnotí děložní sliznice. Ta by neměla být vyšší než 4 mm a vaječníky by neměly obsahovat žádné cysty ani folikuly větší než 10 mm. Pokud je sliznice vyšší než 4 mm, provádí se odběr krve, jímž se stanoví hladina estradiolu, která by neměla přesahovat 50 pg/ml. Při odpovídajícím ultrazvukovém nálezu a hladině estradiolu je možné aplikovat denně 2–3 ampulky gonadotropinů. Další postup se již pak neliší od protokolu krátkého.

Dlouhý protokol z luteální fáze
22. den menstruačního cyklu se aplikuje GnRH injekčně nebo s pomocí nosního spreje a s touto aplikací se pokračuje během celého cyklu. Od pátého dne po začátku menstruace se začíná s aplikací FSH a po dosažení správné velikosti se aplikuje hCG a realizuje se odběr.

Protokol s antagonisty:
V protokolu s antagonisty začínáme podávat injekce (Puregon nebo Gonal F) druhý nebo třetí den menses. Denně aplikujeme obvykle 3 ampulky (225 IU). Po čtyřech až pěti dnech léčby se provádí ultrazvukové vyšetření. Jestliže jsou ve vaječnících již folikuly větší než 12 mm, začne se aplikovat jedna podkožní injekce Cetrotide 0,25 mg (nebo Orgalutran 0,25 mg) denně. Další postup je totožný jako v protokolech předchozích. Když při ultrazvukovém vyšetření dosáhne průměr největšího folikulu nejméně 16 mm, aplikuje se ženě lidský choriový gonadotropin (hCG). Za 34–36 hodin po aplikaci hCG (Pregnylu) se provádí v celkové narkóze odběr vajíček. Pod kontrolou ultrazvuku se pochvou do vaječníků zavede jehla, kterou se z folikulů odsává tekutina, s níž se současně odsají i vajíčka. Jejich počet a kvalita se bezprostředně po výkonu hodnotí v embryologické laboratoři.

Více ...
Vložil: spravce* dne 19.7.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 porovnání krátkéo a dlouhého protokolu*protokoly při IVF

studie, která srovnává krátký a dlouhý protokol a použití močových a rekombinantních gonadotropinů

Více ...
Vložil: spravce* dne 22.9.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 12 z 2 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.