Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Filmotéka
Informace o filmech romských autorů, s romskými herci nebo s romskou tematikou, které stojí za shlédnutí


 Články 13 z 3 
 Je to jen vítr (Czak e szél)Filmotéka
Středa 7. listopadu od 18 hodin.
Židovské muzeum v Praze, Maiselova 15, Praha 1.

Je to jen vítr...

Projekce celovečerního hraného filmu (2012), jehož autorem je v současnosti jeden z nejoceňovanějších maďarských režisérů Benedek Fliegauf (nar. 1974). Film je založen na skutečném případu rasových útoků na maďarskou romskou komunitu v r. 2008 a na zprávách, které o těchto událostech vycházely v aktuálním tisku. Režisér Fliegauf radikálně převrací to, jak jsme zvyklí romské etnikum vídat ve filmu. Plně se soustředí na vykreslení napětí, které ve společnosti vládne, a na fakt, že ohrožení jsou všichni bez ohledu na to, zda pracují a nevyvolávají konflikty, nebo zda zneužívají sociální systém.

Více ...
Vložil: Romčátka dne 1.11.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Rom_IDFilmotéka
režie: Markéta Nešlehová

Premiéra dokumentárního filmu „ROM_ID“

Každý mladý člověk stane na rozcestí, kde se musí rozhodnout, co se svým životem. Měl by definovat hodnoty, které chce ctít, a rozhodnout se, co bude v životě dělat. Dokument ROM_ID režisérky Markéty Nešlehové chce s pomocí tří hlavních hrdinů ze 3 evropských zemí odpovědět na otázky romské identity: #Kdo jsem, odkud přicházím, co mohu nabídnout sobě a ostatním, nač jsem hrdý, co pro mne dnes znamenají tradice, jsem zodpovědný za jejich dodržování? Chtějí si dnešní mladí Romové v globalizovaném světě udržet romskou identitu? Co pro ně vlastně znamená být Romem? Film byl natočen v koprodukci o.s. Slovo 21 a Bedna TV a bude uveden s českými a anglickými titulky. Premiéra proběhne 24. 5. / kino Aero

ukázky ke shlédnutí zde: ROM_ID-trailer

Více ...
Vložil: Romčátka dne 24.5.2010| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Já, moje romská rodina a Woody AllenFilmotéka
film mladé romské režisérky, promítaný na festivalu Jeden svět 2010

Já, moje romská rodina a Woody Allen

Io, la mia famiglia rom e Woody Allen
Laura Halilovic / Italy / 2009 / 50 min.

Málokdy se začínající filmařce poštěstí natočit tak kvalitní a svěží dokumentární debut, jako se to podařilo devatenáctileté Romce Lauře Halilovicové. S malou ruční kamerou dokumentuje historii a hlavně současnost své rodiny, která přišla do Itálie koncem šedesátých let z Bosny a Hercegoviny. Na rozdíl od Laury řada jejích příbuzných včetně rázovité babičky stále kočuje v karavanech. Z nenávistných reakcí místních obyvatel a přístupu státních úřadů je ale zřejmé, že tomuto nomádskému způsobu života v Evropě, natož v Berlusconiho Itálii, již odzvonilo. Úsměvný a filmařsky překvapivě invenční snímek s výbornou hudbou nabízí pohled na romskou komunitu z netradičního úhlu pohledu - z jejího samého středu. Sama autorka pak vtipně vstupuje do děje v momentě, kdy ji rodina nutí se vdát, což ona odmítá. Jejím snem je stát se filmovou režisérkou. Talent k tomu rozhodně má. Jen kdyby ještě Woody Allen odpověděl na její dopisy?

Ukázka z filmu zde a zde spolu s dalšími podrobnostmi v angličtině.

Více ...
Vložil: Romčátka dne 13.3.2010| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 13 z 3 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.