Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník 12. setkání: Oslava svátku Romů
Spolu s námi oslaví Mezinárodní den Romů lektorky a pedagožky ze sdružení Romodrom, a hosté Mgr. David Beňák a Mgr. Dana Moree


 Články 11 z 1 
 Program setkání12. setkání: Oslava svátku Romů
Setkání se tentokrát koná v nádherných prostorách Kapucínského kláštera na pražských Hradčanech

Program je realizován
ze státních dotací MPSV
v oblasti podpory rodiny
pro rok 2011

Naše romské dítě

Víkendové setkání pěstounských a adoptivních rodin s romskými dětmi

2. -3. dubna 2011

Čas: sobota 9:30 – neděle 13:00

Místo konání: Praha – Hradčany, Klášter Kapucínů na Loretě

Téma: Oslava celosvětového svátku Romů

8. duben byl ustanoven jako Mezinárodní den Romů na paměť prvního mezinárodního sjezdu Romů a Sintů v roce 1971 ve Velké Británii. I u nás se již toto datum vžilo a v různých městech republiky je svátek oslavován živými programy plnými hudby, veselí, dobrého jídla a pestré zábavy. Letos se k oslavám chceme připojit i my, rodiny s přijatými romskými dětmi.

Sobota

9,30-10,00 prezence, uvítání
10,00-12,30 Romano Drom (Cesty Romů) - společný rodinný program
Společný oběd: tradiční romské jídlo
14,00-16,00 Host: Mgr. David Beňák – beseda pro rodiče; dětský program
16,00-18,00 možná vycházka po Pražském Hradu a okolí
Večeře – individuálně
Možnost večerního neformálního posezení

Neděle

8,30-10,00 možnost účasti na bohoslužbě
10,00-13,00 Host: Mgr. Dana Moree – beseda pro rodiče; dětský program
Na závěr vystoupení dětí pro rodiče, připravené s lektory v průběhu víkendu

Mgr. David Beňák dětství prožil v Bílině u Teplic. Při zápisu do základní školy byl automaticky, jako ostatní romské děti z okolí, navržen k docházce do zvláštní školy. Jeho maminka se ale nenechala přesvědčit a prosadila si, aby její syn navštěvoval běžnou základní školu. Jak se ukázalo, nejen, že se nevyplnila negativní očekávání ředitele školy, ale David dál pokračoval ve studiu, postupně na střední a vyšší odborné škole, nakonec úspěšným obhájením magisterského titulu v oboru pedagogika na Univerzitě Karlově, to již ve studiu při zaměstnání. Od roku 2001 působil jako odborný pracovník na Úřadu vlády ČR, kde mj. stál u vzniku programu Podpora romských žáků středních škol, který úspěšně běží dodnes. Posledních několik let žije se svou manželkou a malou dcerkou na Praze 14. Od roku 2005 pracuje na Úřadu městské části Praha 14 jako vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Od počátku svého studia na Vyšší odborné škole v Mostě se aktivně angažoval a angažuje v oblasti lidských práv, poskytování pomoci (zejména sociálně právní, občanské poradenství) a v oblasti sociální prevence skupinám obyvatel ohrožených sociálním vyloučením (národnostní a etnické menšiny – především Romové, cizinci, neúplné rodiny, zdravotně znevýhodnění atd.).

Mgr. Dana Moree - vystudovala obor Pastorační a sociální práce na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a dále pak obor Obecná antropologie na Fakultě Humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1998 se věnuje interkulturní pedagogice nejprve na Jaboku – Vyšší sociálně pedagogické a teologické škole, dále pak ve Sdružení Salem. Od roku 2004 pracuje na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, Katedře oboru Občanský sektor jako asistent pro oblast multikulturní výchovy. V roce 2008 obhájila disertační práci s tématem multikulturní výchovy v českých školách na University of Humanistic v Utrechtu. Kromě akademické činnosti se věnuje tématu setkávání kultur i v rámci kurzů a seminářů. Jejím „dítětem“ je také vynikající výukový portál pro multikulturní výchovu na školách www.czechkid.cz, o který pečuje jako editorka a vedoucí realizačního týmu.

Více ...
Vložil: Romčátka dne 28.3.2011| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 11 z 1 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.