Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Co přišlo s koncem mateřské
Jsmenuji se Johana a právě jsem se vrátila po 5 letech na mateřské do práce. Tady chci psát o tom, jaké to pro mě je.


 Články 12 z 2 
 Můj boj s nespavostíCo přišlo s koncem mateřské
Už minule jsem psala, že je toho na mě po ukončení mateřské a návratu do práce docela dost a několik měsíců trpím nespavostí. Asi nejsnazším řešením by možná bylo nechat si napsat nějaké prášky na spaní nebo na uklidnění, jenže to nechci.

Spousta ženských by to tak asi udělala, jenže mně se nechce cpát do sebe chemii. Tak jsem se rozhodla, že nejdříve vyzkouším přírodní léčbu a chci se podělit o svoje zkušenosti. Co fakt nechci je být nadopovaná prášky a čekat na jejich vedlejší účinky. Domnívám se, že příroda umí pomoci nastartovat tělo, aby správně fungovalo a bylo v harmonii. Proto jsem se rozhodla jít svému léčení vstříc a trochu změnit životní styl. Zkrátka a jednoduše udělat si trochu času sama na sebe. Přihlásila jsem se na jógu. Vždycky jsem ji chtěla dělat, toužila jsem po zklidnění, které jóga poskytuje. Teď jsem si ale konečně vyhradila dvě hodiny týdně k tomu se jí plně věnovat. Zatím jsem nadšená a lekce od lekce mě to baví víc a víc. Zároveň jsem začala meditovat. Pochopila jsem, že chvíle, která je jenom pro mne, pro moji duši, je tím nejcennějším bohatstvím. Zároveň před spaním vylučuji ze svého života veškerou elektroniku. Mobil nesmí do ložnice, tam je ticho, tma a klid. Zároveň ale vím, že všechna tato opatření mohou být málo. Proto si beru na pomoc také bylinky. Které? Mezi ty uklidňujíc patří meduňka, která má velice zklidňující účinky. Působí na psychiku, je skvělá proti stresu. Kozlík lékařský je rovněž účinným bojovníkem proti stresu a nervozitě a pomáhá mi s usínáním. Třezalka tečkovaná patří mezi známá přírodní antidepresiva, která zároveň podporují kvalitní spánek. Zkouším různé kombinace a pozoruji, co to se mnou dělá. Kromě zmiňovaných bylin doporučovaných i odborníky ale zároveň zkouším houbu reishi neboli lesklokorku lesklou. Přezdívá se jí houba nesmrtelnosti a má velice široké účinky na lidské zdraví. Uvádí se snad více než dvacet chorob, na něž má reishi pozitivní vliv počínaje stabilizací krevní tlaku nebo cukru. Patří sem i skutečnost, že pomáhá při poruchách spánku. Hodně jsem slyšela o tom, že má vliv na imunitu (stejně jako ostatní léčivé houby) a doufám, že se to potvrdí. Celkové si totiž myslím, že je důležité být v dobré tělesné kondici, nezanedbávat pohyb a relaxaci, což pomáhá i stabilizaci spánku. A právě dobrá imunita je základem všeho včetně správného spánkového režimu. Zkouším to sama na sobě a krůček po krůčku se můj spánek zlepšuje a prohlubuje. Vím, že to nepůjde hnedka a tělo i duše potřebuje čas se zklidnit a vrátit se od těch správných kolejí. Důležité je podle mne včas zabrzdit, uvědomit si své limity a sáhnout po přírodních pomocnících, aby člověk nemusel jednoho dne řešit úplné selhání organismu.

Více ...
Vložil: JohankaStraka dne 25.4.2019| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Můj návrat do „starých kolejí“ po mateřskéCo přišlo s koncem mateřské
Jsem máma dvou malých dětí, které před třemi měsíci skončila mateřská a upřímně řečeno si tak nějak nevím rady. Už nějakou dobu bojuji s únavou a nespavostí. A když už jsme u toho – mateřská dovolená? Upřímně řečeno netuším, proč se tomu říká dovolená.

Mít dvě malé dětí předškolního věku totiž rozhodně není žádný med. Je to právě tři měsíce, co jsem se vrátila do práce a není to pro mne zrovna jednoduché. Když jsem byla na mateřské, měla jsem samozřejmě co dělat. Jak už jsem zmínila v úvodu – dovolená to není ani omylem. Pořád bylo co dělat. Když jsem starší Janičku nachystala že půjdeme ven, oblékla ji, z poloviny oblečený mladší Honzík chtěl kakat. A tak pořád dokola. Bylo to náročné, ale bavilo mne to. S dětmi jsem zkoušela různé aktivity, blbli jsme, chodili a chodí na keramiku, učí se první anglická slovíčka, zkouší sportovat, prostě pořád bylo a je co dělat a mne to s nimi hrozně baví. Bláznivý kolotoč, plný spousty činností, po kterém jsem večer padala do postele jako podťatá a ráno se budila až se zazvoněním budíku. Jenže s předzvěstí konce mateřské se to začalo měnit. Začala jsem si klást otázku, zda to vůbec zvládnu. Před mateřskou jsem pracovala jako asistentka a administrativní pracovnice v jedné středně velké firmě a byla jsem v tom šikovná. Chválili mne, byla jsem oblíbená. Přijali tam za mne záskok, studentku, která zůstala i o dva roky déle, protože po Janičce přišel i Honzík. Nechtěla ale moje místo, plánovala odletět do Ameriky a tam si nastartovat kariéru. Neměla jsem tedy pocit ohrožení z ní, z toho, že by usilovala o moji pracovní pozici. Věděla jsem, že ji mám připravenou. Ale přesto se mi honila hlavou spousta věcí. Zvládnu to? Je vůbec možné pracovat se dvěma malými dětmi? Nebyla jsem si jistá. Bylo to prostě úplně jiné., než když jsem byla svobodná nebo čerstvě vdaná holka bez dětí. Jsem zvyklá dělat všechno na 100 %, tedy být mámou i sekretářkou. Obojí dohromady ale nějak nejde. Už s tím, jak se blížil můj nástup do práce jsem špatně jsem usínala a brzy se budila. Docela brzy jsem si naštěstí uvědomila, že to takhle nemohu dělat. Jsem nesoustředěná, v práci, moje pozornost odbíhá jinam, nedokážu podávat takový pracovní výkon, jaký bych chtěla. U dětí je to podobné. Nedokážu se věnovat jenom jim, myšlenky mi odbíhají, zapomínám. Pochopila jsem, že když se nesoustředím sama na sebe, na svoje potřeby, mohu brzy mít velké problémy. Musím fungovat jako máma i v práci, a proto můj spánek je prvořadý. Jinak by na to doplatila rodina a v práci bych si nejspíš brzy vykoledovala výpověď. Takže jsem začala hledat řešení.

Více ...
Vložil: JohankaStraka dne 16.4.2019| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 12 z 2 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.