Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Příkrmy
aneb čím nahradit mlíčko...


 Články 110 z 31 [Dalších 21 >>] 
 Výživa pro kojence ve věku 9 - 12 měsícůPříkrmy

Výživa pro kojence ve věku 9 - 12 měsíců

Toto výživové období bude velmi podobné předcházejícímu, snad jen s tím rozdílem, že strava kojence se stává pestřejší. Můžete také podávat potraviny s obsahem lepku (viz výše). Množství podávaného masa můžete zvýšit až na 30 g denně. Strava může být postupně již méně jemná, když se objeví první zoubky, ponechejte v pokrmu kousky, aby se dítě učilo kousat.

Nadále zůstává zvýšená potřeba mléka, dítě stále roste a vyvíjí se. O případném doplňování stravy vitaminy se vždy poraďte s dětským lékařem.

Časté dotazy rodičů:

Od kdy mohu zařadit do stravy dítěte vaječný bílek? Doporučuje se od ukončeného prvního roku, ale ještě lépe po 18. měsíci dítěte.

Kdy mohu dítěti nabízet sýry? V podstatě od doby, kdy se prořežou první zoubky (samozřejmě nejdříve od 7. měsíce věku), vhodnější jsou sýry tvrdé, méně vhodné pak sýry tavené.

Kdy mohu podat dítěti rohlík či krajíc chleba? Jedná se o pečivo s obsahem lepku, tudíž nejdříve od ukončeného 8. měsíce věku.

Mohu pečivo namazat máslem? Pokud není Vaše dítě ohroženo alergií, můžete pečivo v tenké vrstvě mazat máslem, případně přidat trošku másla do připravené kaše.

Od kdy mohu dítěti připravovat ryby? V zařazení ryb do dětského jídelníčku se názory odborníků trochu různí, doporučuji od 18. měsíce, lépe však až po 2. roce věku.

Kdy může dítě dostat houby? Houby jsou velmi těžko stravitelné, nedoporučuji je zkusit dítěti připravit dříve než po třetím roce věku.

Kdy mohu dítěti nabídnout piškoty? Piškoty (stejně tak jako klasická a dříve tolik oblíbená krupicová kaše) nejsou nejvhodnější sladkostí pro dítě, můžete je nahradit např. nesolenými kukuřičnými tyčinkami, k dostání jsou v koutcích se zdravou výživou. Pokud se bez piškotů neobejdete, pak platí výše uvedená doporučení - jedná se o potravinu s obsahem lepku a vajec.

Jaké kojenecké mléko jako náhražku kojení při odstavování mám zvolit? Pokud není Vaše dítě ohroženo alergií, záleží v podstatě jen na Vašem rozhodnutí. Poradit se můžete s dětským lékařem či lékárníkem.

Mohu dítěti připravovat černý nebo zelený čaj? Tyto čaje nejsou pro kojence pro obsah teinu a dalších látek příliš vhodné, mohou způsobovat zácpu (černý čaj). Vhodné čaje jsou uvedeny výše, zkusit můžete i tzv. rooibos

Více ...
Vložil: ledňáček dne 31.8.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Výživa kojence ve věku 6 - 9 měsíců: Obecné pokyny k zavádění příkrmůPříkrmy

Výživa kojence ve věku 6 - 9 měsíců

Milá maminko, milý tatínku, Vaše děťátko dokončilo šest měsíců věku a je tedy pravděpodobné, že mu výhradně mléčná strava nebude postačovat. Můžete proto zahájit podávání příkrmů. Pokud je však Vaše dítě ohroženo vznikem alergie (nebo se tato již vyvinula, nejčastěji v podobě atopického ekzému), doporučuje se zavádění příkrmů oddálit o 1 - 2 měsíce.

Následující povídání by vám mělo pomoci zvládnout toto období, důležité pro správný vývoj Vašeho dítěte.

Obecné pokyny k zavádění příkrmů

Pro přípravu kojeneckých pokrmů používejte pouze balenou vodu, neperlivou, označenou výrobcem jako kojeneckou nebo jako vhodnou pro přípravu kojenecké stravy.

Při výběru ovoce a zeleniny volte raději plody menší, které budou obsahovat méně dusičnanů, plody zdravé (bez hniloby a plísně) a zralé.

Můžete také sáhnout po již hotových kojeneckých pokrmech. Prodávají se sterilované ve skleničkách. Jejich cena je však často poměrně vysoká. Jejich použití je s výhodou, pokud jste s Vaším dítětem na cestách. Velmi vhodné pro Vaše dítě jsou pokrmy označené výrobci jako BIO, připravované z produktů ekologických farem, podle přísných norem.

Pamatujte si: kojenecké pokrmy zásadně nesolíme (zvýšená zátěž sodíkem ohrožuje především nevyzrálý močový systém kojence, jeho ledviny), nepřislazujeme (ohrozila byste tak zoubky dítěte vznikem zubního kazu), vynecháme koření. Pokud je třeba z nějakého důvodu pokrm přeci jenom přisladit, použijte čistou glukózu (v obchodech běžně k dostání pod názvem Glukopur), přisladit můžete také jablečnou či hruškovou šťávou.

Nejvhodnější způsob úpravy kojenecké stravy je dušení a vaření, smažení není vůbec vhodné.

S podáváním příslušné potraviny přestaňte vždy, když máte podezření, že ji Vaše dítě netoleruje (objeví se průjem, zvracení, kožní vyrážka, apod.). Poraďte se o tomto a o dalším postupu s dětským lékařem.

V současné době se vesměs doporučuje tzv. třístupňové zavádění příkrmů. Každý týden zavedete vždy jen jednu novou potravinu do jídelníčku dítěte. Tak potom můžete snadněji určit její případnou nesnášenlivost. Zeleninu před vařením důkladně omyjte vodou, oškrábejte a znovu opláchněte. Ovoce podávejte vždy omyté, oloupané (pro nebezpečí vdechnutí slupky) a z počátku také krátce podušené. Kojenci nikdy nedávejte oříšky.

Více ...
Vložil: ledňáček dne 31.8.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
  Výživa kojence ve věku 6 - 9 měsícůPříkrmy

Oběd

První týden zahajte jednosložkovým příkrmem. Pro první lžičku je vhodná mrkev. Mrkev povařte ve vodě a poté rozmačkejte vidličkou na pyré. Vmíchejte 1-2 čajové lžičky (dle množství připraveného pokrmu) kvalitního rostlinného oleje (slunečnicový, olivový, kukuřičný). Zpočátku dítěti nabídněte jen několik lžiček před poledním krmením. Na závěr jej dokrmte mlékem (mateřským nebo umělým kojeneckým, jak jste dosud byla zvyklá). Během následujících dní pak množství mrkve zvyšujte až do dávky, která dítě zasytí a nebude třeba ho dokrmovat mlékem. Jiný druh zeleniny zatím nepodávejte.

Druhý týden podávejte v poledne příkrm se dvěma složkami, k mrkvi tedy přidejte druhou složku, vhodné jsou brambory. Příprava je stejná, mrkev a brambory se povaří ve vodě, přidejte trochu kmínu. Uvařené vše rozmačkejte vidličkou na pyré, opět vmíchejte rostlinný olej a podávejte.

Třetí týden můžete v poledne k dvousložkovému příkrmu přidat složku třetí, a to maso. Vhodné je libové kuřecí maso, v množství do 20 g denně, uvařené společně s mrkví, bramborem a trochou kmínu. Uvařené rozmixujte, vmíchejte 2 čajové lžičky rostlinného oleje, dle potřeby nařeďte kojeneckou vodou či vývarem a podávejte. (Až doposud neměňte zvolený druh zeleniny.)

Pokud dítě takto připravovanou polední stravu toleruje, můžete mu začít obměňovat jednotlivé složky. Vhodné druhy zeleniny a masa naleznete v přehledu níže. 1x týdně (od 7. měsíce) můžete maso nahradit dokonale uvařeným slepičím žloutkem. Brambory můžete střídat s rýží - vhodný je v úvodu např. typ Basmati (je k dostání např. od firmy Uncle Bens, ve varných sáčcích), s bezlepkovými (a ještě lépe také bezvaječnými) těstovinami, s dalšími bezlepkovými obilovinami (proso - jáhly, pohanka). Od ukončeného osmého měsíce se obvykle povoluje také zavedení potravin s obsahem lepku (pšenice, ječmen, žito, oves,…).

Rychlost, jakou budete zavádět další příkrmy do jídelníčku Vašeho dítěte (tj. večeři, dopolední a odpolední svačinku), závisí v podstatě na Vás a Vašem miminku. Doporučuji pokračovat podáváním večeře.

Večeře

K náhradě večerní dávky mléka jsou vhodné různé druhy kojeneckých instantních bezlepkových kaší, které jsou běžně dostupné v obchodech i lékárnách. Jedná se o kaše rýžové, kukuřičné, event. i pohankové. Návod k přípravě naleznete na krabici. Kaši nemléčnou můžete připravovat do vybraného kojeneckého mléka, odstříkaného mléka mateřského nebo také do kojenecké vody. Kaše mléčná se připravuje do převařené kojenecké vody. Kaše je možné ochutit bezmléčným margarinem a např. karobovým práškem (jedná se o náhražku kakaa, které je pro děti významným alergenem; karob je prášek ze svatojánského chleba a k dostání je nejen v prodejnách zdravé výživy). Kaši dítěti podávejte také lžičkou z misky. Nenabízejte mu ji z láhve, i když je to postup pro dítě i pro vás jistě pohodlnější.

Dopolední svačinka

Ke svačinkám vůbec doporučuji dítěti podávat ovoce a zeleninu. Dopoledne můžete sáhnout po poněkud hutnější stravě, jakou je třeba banán. Banán oloupejte a odkrojte asi centimetrovou špičku. Pak ho lze vidličkou rozmačkat, až „zkašovatět“. Banány ovšem nedoporučuji dávat dětem příliš často. Ovoce nesmí nikdy obsahovat pecky a slupky (nebezpečí vdechnutí). Ovoce či zeleninu krátce poduste a poté rozmixujte na pyré. Dušením snížíte možnost vzniku případné alergické reakce.

Odpolední svačinka

Opět zvolte nějaký druh ovoce nebo zeleniny. Vhodné druhy ovoce opět naleznete v přiloženém seznamu; obvykle se doporučuje začínat s jablíčkem.

Od 7. měsíce také můžete zkusit bílý jogurt (bez ovocných příchutí), event. smíchaný s čerstvým podušeným ovocem, o kterém již víte, že je Vaše dítě toleruje.

Jako svačinky si také můžete vybrat ze široké nabídky vyráběných přesnídávek. Na tomto místě bych Vás chtěla pouze upozornit na to, že většina dostupných přesnídávek je doslazovaná sacharózou (řepným cukrem), jejíž nadbytek není pro kojence příliš vhodný. Ale budete-li pečlivě číst etikety, jistě najdete i výrobky nepřislazované (např. jablečno-borůvková přesnídávka firmy HIPP, jablečno-banánová od firmy HAMI, meruňková nebo jablečná od firmy DEVA, jablečná od HAMÉ, apod.). Zda si vyberete výrobek slazený či nikoliv, opět záleží jen a jen na Vás. Vždyť prakticky pouze ve Vašich rukou je výživa Vašeho děťátka a tím také stav jeho organismu v jeho budoucím životě.

Všechny tyto příkrmy postupně zaveďte do jídelníčku svého dítěte a nahraďte tím jednotlivé dávky kojení (či láhev kojeneckého mléka). Určitě bude postačovat, pokud se vám to podaří do konce devátého měsíce věku dítěte. Se zaváděním nových potravin nespěchejte, vždy podejte pouze jednu novou potravinu a vyčkejte aspoň 1-2 dny ke zjištění její tolerance u dítěte.

Více ...
Vložil: ledňáček dne 31.8.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Výživa kojence ve věku 6 - 9 měsíců: pokračováníPříkrmy

Nápoje

V okamžiku, kdy začnete nahrazovat mléčné dávky pevnou stravou, dostává se dítěti méně tekutin než dříve. Těchto však dítě potřebuje dostatek. Proto máte několik možností, jak mu tento dostatek zajistit. Můžete samozřejmě nadále pokračovat v kojení. Můžete svému dítěti připravovat průmyslově vyráběné dětské čaje (opět upozorňuji na přemíru cukru v granulovaných výrobcích). Zvolit můžete také běžně dostupné ovocné šťávy ve skleničkách. (Z nepřislazovaných je to např. jablečno-hroznová HIPP, jablečno-mrkvová nebo jablečná HAMI.) Ovocné šťávy můžete ještě naředit kojeneckou vodou. Tyto ale podávejte dítěti pouze tehdy, pokud toleruje celé ovoce, z něhož jsou vyrobené. Všechny tyto nápoje dítěti nabízejte, pokud možno, z hrnečku (zpočátku jsou velmi vhodné dětské hrnky se speciálním „pítkem“), nezvykejte ho zbytečně na pití z láhve. Také bych Vás chtěla varovat před zvykáním dítěte na usínání s lahví čaje v postýlce (ještě hůře v ústech). Dnes je již prokázané, že tento zlozvyk je příčinou zubního kazu dětských zoubků. (Stejně jako dříve hojně užívaný „lék proti pláči“ v podobě dudlíku namočeného do medu, cukru či nějakého sladkého sirupu.)

Množství vypitého mléka nemá být až do konce druhého roku života dítěte menší než 500 ml denně (kojeneckého či mateřského).

Naprosto nevhodné pro kojence i batolata je mléko ovčí či kozí, a to zejména pro nadbytek minerálů a bílkovin, a současný nedostatek vitaminů a železa.

Výběr potravin

V průběhu prvního roku života dítěti nepodávejte:

* neupravené kravské mléko, ani tzv. pasterizované krabicové mléko.

* smetana, tvaroh a potraviny na bázi tvarohu.

* vaječný bílek.

* uzeniny a vepřové maso.

* všechny druhy ryb a „dary moře“.

* exotické ovoce.

* všechny druhy ořechů (burské, vlašské, kešu, pistácie, lískové, mandle) a semen (seznam, mák).

* houby.

* sušené luštěniny.

Následující přehled obsahuje potraviny použitelné v prvním roce života.

Zelenina

brambory (nesmí být zelené!), mrkev, cuketa (zastánci zdravé výživy jsou právě mrkev a cuketa doporučovány jako jediná zelenina přijatelná v prvním roce života), kořen petržele, hlávkový salát, polní salát, ledový salát, špenát, pórek, květák, brokolice, zelí (bílé, červené i čínské), kapusta, zelený hrášek, dýně, kedluben. Okurka a paprika (pro svou horší stravitelnost) až od 18. měsíce věku. (Při výběru zeleniny se řiďte také tím, zda daný typ dítě příliš nenadýmá. Dítě nemusí jíst hned od počátku všechnu dostupnou zeleninu.)

Ovoce

sladká jablka (většinou červená), hrušky, vinné hrozny, meruňky, banány, švestky, borůvky, meloun (Pozor na citrusy - pomeranče, citrón, ale také kiwi, jahody, broskve - toto ovoce není pro kojence příliš vhodné, často se po jeho požití objevují vyrážky, doporučuje se až v jídelníčku starších dětí.)

Maso

drůbež (kuře, krůta, kachna, husa - netučná masa), jehněčí, králík, telecí (hovězí)

Obilniny

bezlepkové: rýže, pohanka, proso, kukuřice; s lepkem nejdříve od ukončeného 8. měsíce, zpočátku jen oves, později i ostatní (v pořadí: ječmen, žito, …, pšenice) - ale nijak dítě neochudíte, pokud se rozhodnete k odložení zavádění těchto obilovin až ke konci prvního roku, což je také často doporučováno. (Je s výhodou, pokud je dítě při zavádění lepku do stravy ještě kojeno.)

Oleje, tuky

kvalitní rostlinné oleje: slunečnicový, olivový, kukuřičný; event. bezmléčný margarin

Pojící prostředky

škrob rýžový, kukuřičný, bramborový; instanční kukuřičná kaše (kukuřičná krupice)

Nápoje

ovocné šťávy (jablečná, hrušková, hroznová, mrkvová), dětský čaj, čaj fenyklový, lipový, z černého bezu

Více ...
Vložil: ledňáček dne 31.8.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Výživa kojence ohroženého alergiíPříkrmy

Výživa kojence ohroženého alergií

Prevence alergie v tomto případě začíná již v prenatálním období, kdy by se měla zdravě a s omezením potenciálních alergenů stravovat již budoucí maminka. Pokud je sama alergická na nějaké potraviny, měla by je důsledně ze svého jídelníčku vyloučit.

O tom, zda je Vaše děťátko ohroženo alergií, by Vás měl informovat dětský lékař. Jedná se v podstatě o děti, v jejichž rodinách se vyskytuje nějaká forma alergického onemocnění (atopický ekzém, senná rýma, bronchiální astma), ať už u sourozenců, rodičů, případně dalších příbuzných. Přinejmenším stejná opatření ve výživě platí i pro kojence, u kterého se již v prvním půlroce života objevilo některé z vyjmenovaných alergických onemocnění.

Pokud od ukončeného šestého měsíce již nebudete své dítě kojit, zvolte některé z tzv. hypoalergenních kojeneckých mlék. Vesměs bývají výrobci označená H.A. (např. Sunar HA, Beba HA, a další). Totéž platí i v dřívějším období, pokud z jakéhokoliv důvodu nemůžete nadále své děťátko kojit.

U Vašeho dítěte je velmi vhodné odsunout zavádění příkrmů o 1 - 2 měsíce (tj. začít od ukončeného sedmého či osmého měsíce věku). Způsob zavádění příkrmů, jak byl popsán výše (třístupňový), zůstává. Všeobecně platí, že nižší obsah alergenů (tj. látek, které mohou vyvolat alergickou reakci) mají potraviny tepelně zpracované než syrové a potraviny oloupané. Měli byste dbát na důkladný výběr vhodných a striktní vyloučení nevhodných potravin. Pomoci by Vám v tom měl následující přehled.

„Povolené potraviny"

(Jedná se o potraviny, které vyvolávají alergické reakce jen zřídka.)

*zelenina

od 7. měsíce: brambory, cuketa, mrkev, dýně, fenykl, špenát, pastinák. Od 9. měsíce: kořen petržele, baklažány, zelená okurka, černý kořen, tuřín, kedluben, všechny zelené saláty (hlávkový, polní, ledový), mangold, červená řepa, košťáloviny (květák, brokolice, zelí bílé, červené i čínské), zelený hrášek. Od 12. měsíce: chřest, čekanka, pór, kapusta, ředkvička a další druhy zeleniny.

*ovoce

od 7. měsíce: banány, podušené ovoce (sladká jablka, hrušky, meruňky, vinné hrozny, borůvky), od 9. měsíce: meloun, vodní meloun, podušené švestky, avokádo, sladké třešně, mirabelky.

*obilniny

od 7. měsíce: rýže, proso, kukuřice, pohanka, od 8. měsíce: oves, ječmen, žito, pšenice…

*maso

drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), jehněčí, hovězí, králičí

*nápoje

šťáva jablečná, hroznová, hrušková, dětský čaj, čaj z fenyklu, lipového květu, šalvěje, černého bezu, slezu (pozor: heřmánkové nápoje nejsou pro alergiky vhodné)

*oleje, tuky, pojidla

rafinované rostlinné oleje: slunečnicový, olivový, kukuřičný, sezamový; margariny bez mléčné bílkoviny; škrob rýžový, kukuřičný, bramborový

„Zakázané potraviny"

(Jedná se o potraviny, které je nutno u alergika během prvního roku zcela vynechat.)

* citrusy všech druhů (pomeranč, citrón, grep,…)

* kiwi, ananas, mango, fíky, datle, broskev

* bobulovité ovoce (jako rybíz, angrešt, maliny, jahody, ostružiny), s výjimkou borůvek

* všechny druhy ořechů, mandle, pistácie, slunečnicová semínka, olejové plody, piniové ořechy, dýňová semínka, mák

* cukr (sacharóza), hnědý cukr, sladkosti vůbec (zejména čokoláda a kakao), med, javorový sirup

* rajčata, celer, paprika, ředkev, ředkvičky, křen, luštěniny (sušené fazole, sušený hrách, sušená čočka)

* řeřicha

* bazalka, exotické koření (jako vanilka, skořice, kari, muškátový oříšek, apod.)

* vejce (bílek i žloutek), mléko a všechny mléčné výrobky (tj. i sýry)

* sója (i sójová mléka)

* ryby a měkkýši (mořští tvorové)

* vepřové maso, uzeniny

Více ...
Vložil: ledňáček dne 31.8.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Výživa dítěte ohroženého alergií po prvních narozeninách a odstavováníPříkrmy

Výživa dítěte ohroženého alergií po prvních narozeninách

U dětí, u kterých se během prvního roku života vyvinula alergie na bílkovinu kravského mléka, budete používat namísto H.A. kojeneckého mléka mléko léčebné (např. Nutrilon Pepti), jak jste to již jistě po poradě s dětským lékařem a případně i alergologem či gastroenterologem učinili. Další postup u takto nemocného dítěte řídí lékaři - odborníci. Řiďte se jejich pokyny.

U dětí, u nichž se i přes hypoalergenní přístup ke stravě v jejich prvním roce života objevil atopický ekzém, je třeba postupovat individuálně. Často dochází ke zhoršování kožních příznaků se zaváděním některých nových potravin, např. mléka a mléčných výrobků, pšeničné mouky, apod. Pokud jde o mléko, používejte nadále přípravky H.A., případně může být zapotřebí zahájit bezmléčnou dietu (vždy pod dozorem lékaře, je nutno dodávat vápník) nebo zvolit některý léčebný přípravek (jako u dětí alergických na bílkovinu kravského mléka). Potraviny, které ekzém zhoršují, vynechejte, pokud to lze, a jídelníček svého dítěte konzultujte s dětským lékařem. Vaječný žloutek můžete začít po prvním roce zavádět, vaječný bílek však nejdříve po druhém roce věku dítěte. Citrusy, ořechy a některé druhy ryb u ekzematiků nejsou vhodné. Opět se poraďte s lékařem.

U dětí, u nichž během prvního roku při hypoalergenní dietě nedošlo k rozvoji alergického onemocnění (těchto dětí bývá většina), můžete opatrně začít se zaváděním dříve „zakázaných“ potravin. Postupujte podle následujících doporučení:

* Je skutečně nutno tuto potravinu zavádět? Nelze ji nahradit jinou, při zachování nutričních hodnot?

* Novou potravinu zavádějte jen tehdy, je-li v místě dobře dostupná lékařská pomoc.

* Nové potraviny zavádějte vždy nejprve tepelně upravené, lze-li, pak oloupané, a to maximálně dvě nové potraviny týdně (při dobré snášenlivosti).

* Zavádění mléka a mléčných výrobků: nejprve zkoušejte podat tvrdé sýry, při dobré toleranci pak jogurty a kefír. Nenastal-li problém, můžete vyměnit kojenecké mléko typu H.A. za běžné kojenecké mléko. Pamatujte si: Čerstvé kravské mléko dítěti do dvou let nepatří! Tedy ani mléko krabicové!

* Zavádění vajec: Vaječný žloutek můžete zkoušet povařený či jinak tepelně upravený (piškot) po prvním roce života, bílek však až od 18. měsíce (ještě lépe až od druhého roku věku).

* Zavádění ostatních potravin: Zelenina - pokud ji dítě snáší vařenou, lze zkusit v menším množství i jako syrovou nebo ve formě šťávy. Čerstvý kopr, pažitku a petržel podávejte jen v nepatrném množství a vyčkejte jeden den, zda je dítě toleruje. Ovoce - dříve než syrové podávejte ovoce kompotované. Nápoje - můžete podávat naředěnou minerálku s nízkým obsahem oxidu uhličitého a minerálů, dětský čaj, fenyklový čaj, lipový čaj. Kakao můžete zkoušet po druhém roce.

* Sušené koření: tymián, majoránka, česnek, bobkový list: opět podejte jen v nepatrném množství a vyčkejte na toleranci aspoň jeden den.

* Ořechy a ryby zavádějte do jídelníčku alergika až po třetím roce života.

Odstavování

S odstavováním Vašeho miminka od prsu zbytečně nespěchejte, postupně nahrazujte každé jednotlivé kojení pevnou stravou či tzv. formulí (umělým kojeneckým mlékem). S odstavováním byste neměla začínat v době větších změn v okolí miminka (např. stěhování je dostatečným důvodem ke zvolnění tempa odstavování), ale naopak v období maximální pohody. Doporučuje se s miminkem v tomto - pro Vás i pro ně - náročném období hodně mazlit. Někdy se může stát, že Vaše snaha o odstavení bude narušena nečekaným zásahem, např. Vaší nepřítomností v domácnosti z důvodů hospitalizace či jiných. Obvykle pak miminko na přechodnou dobu znovu vyžaduje častější kojení a více mazlení.

Vypracovala MUDr. Jana Dosedělová, dětská lékařka

Více ...
Vložil: ledňáček dne 31.8.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 JAK VAŘIT PRO NAŠE MRŇOUSKYPříkrmy
Přeloženo ze článku uveřejněném na stránkách mezinárodní organizace pro ochranu dětí


Doma vyrobená jídla mohou poskytnout méně nákladná a více výživná jídla pro naše miláčky. na druhé straně, komerčně dostupná jídla jsou pohodlná a bezpečná, ale mohou často obsahovat více vody, škrobu a cukru, než pochoutky vyrobené doma.

Většina dětí nepotřebují pevnou stravu před dovršením 4 - 6 měsíce, před tímto věkem deti totiž jestě neumí polykat pevná jídla. Reflex sáni tlačí jazyk dopředu úst a vytlačuje pevnou stravu z úst ven. Sice můžeme "vnutit" jídlo do dětskího krčíku, ale dítě vlastně ani nepolyká. Začínání s pevnou stravou příliš brzy vyvolává zvracení a zajíkání. Pokud chvilku počkáte, nebudete muset dělat dětská jídla tak tekutá. Děti zvládnou jídla s mírnou texturou a s malými kousky.

První dětské jídlo by mělo být měkké. Někteří pediatrici doporučují dětské rýžové cerálie obohacené na železo, míchaně s mateřským mlékem nebo umělým mlékem, protože rýže oproti jiným ceráliím působí méně alergií. Jídla mohou být z jemněna, změkkčena v mixerech různého typu anebo mlýncích či na struhadlech. Někdy úplně postačí rozmačkat vidličkou. Pokud Vaříte dohromady, odeberte dětskou porci před osolením a okořeněním. Z důvodu alergií začněte s jednotlivými potravinami, tzv. nazkousku. Později různě kombinujte ovoce, zeleniny a masa.

Kdy začínat s příkrmy:

Cerálie - 4-6 měsíců
Zeleniny - 7 měsíců
Ovoce - 8 měsíců
Masa - 10 měsíců
Vaječný žloudek - 10 měsíců
Sýry a jogurty - 10-12 měsíců

Bezpečnost potravin

Zvláště u dětí je třeba si dát záležet na přípravě jídel, jelikož jsou právě ony obzvlášť citlivé na baktérie, více než starší děti a dospělí.

Vždy před přépravou jídel důkladně omyjte nejen své ruce, ale i náčiní, které budete používat na přípravu pokrmů.
Sirové potraviny obsahují baktérie. Nikdy nenechte sirové potraviny přijít do styku s uvařenýni pokrmy. Pečlivě omyjte prkýnka a kuchařské pomůcky, které byly pouzitý na syrová jídla. Tím zabráníme kroskontaminacím, které jsou zodpovědné za mnohá potravinová onemocnění (otravy).

Nenechte detský pokrm stát při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. jen tím dáte nbezpečným baktériím šanci na rozmnožení. Dětské pokrmy zamražte nebo zchlaďte v lednici co nejdříve.

Jak vařit dětská jídla.

Umyjte si a pořádne opláchněte ruce a pomůcky na vaření.
Připravujte čerstvá ovoce a zeleniny opráním a oloupáním a odstraněním pecek a semínek. Odstraňte všechny kosti, kůže šlachy a tuk z připravovaných mas a nepoužívejte zbytky na přípravu dětských jídel.
vařte pokrmy v malém množství vody do změknutí. Použijte kuchyňskou vodu, pokud to recept vyžaduje. (Zde pisatel myslí lepší vodu neý z kohoutku). Pokrmy můžete též dušené a pečené.
Nepřidávejte sůl ani jiná koření.
Nepřislazujte ani cukrem, medem nebo jiným sladidlem. Miminka nepotřebují sladkou příchuť, mají totiž ovoce, zeleniny a ostatní jídla rády právě tak jak jsou, bez přichucování. Med a kukuricny syrup nejsou bezpečné potraviny pro kojence právě proto, ze nesou spory botulismu nebezpeční pro kojence do 12 měsíců. Dětský trávicí systěm není opatřen mechanismem na zničení těchto spor.
Mixujte, pasírujte nebo rozmačkejte uvařená jídla.
Uchvavejte v xhladničce či mrazáku řádně zabalené a označené.


Jak skladovat dětská jídla

Vaření více porcí je praktické, ale vyžaduje opatrné skladování. Jedna az tři extra porce mohou být uložené v ledničce. Použijte vařenou zelninu a ovoce do tří dnů. Sirová zelenina a ovoce se musí použít nejpozději do druhého dne.
Při skladování více neř tří porcí, zamražte jídla do kostek na led, jakmile je jídlo zmrzlé, vložte kostky do zamražovacích sáčků, řádně je uzavřete, označte a uložte do mrazáku. Spotřebujte do jednoho měsíce.
Před podáváním ohřejte v malí misce nebo kelímku ve vodní lázni. Pokrm není nutno příliš ohřívat.
Upozornění: Buďte velmi opatrní při romražování a ohřívání jídel v mikrovlné troubě. Jídla mohou být nerovnoměrně zahřáta a tudíž jedna lžička může být studená a druhá může opařid dětská ústa. Vždy řádně zamíchejte před krmením vašeho miminka. Mnoho zdravotníků a pracovníků dětské péče jsou proti používání mikrovlnek.


Přípravy pokrmů - doporučení

Zeleniny
(pro 7 měsíců a starší)

Použijte čerstvé, mražené či konzervované. Zkontrolujte na štítku konzerv pro nízký či žádný obsah soli.
Omyjte a oloupejte zeleniny pokud nutno. Pokud jsou nevařené, povařte je na mírném ohni v malém množství vody. Mixujte nebo rozmačkejte před podáváním.
Nekteré dobré kombinace jsou rozmačkané brambory s mrkví nebo zelenými fazoklami; mrkev a hrášek; sladká brambora a dýně; zelené fazolky a hrášek.

Varování: řepy a špenát obsahují vysoké koncentrace přírodně se vyskytujících látek dusíku, které snižují schopnost červených krvinek roznášet kuslík po těle miminek. Používejte tato jídla zřídka a nikoli dokud mimino nedovrší první rok.


Ovoce
(Pro 8 měsíců a starší)

Dodržujte stejné postupy jako pro přípravu zeleniny
Dobré kombinace jsou broskve a hrušky, banan a broskve, jablko a broskve, banán a jablko, hrušky a banán

Více ...
Vložil: Tweety dne 26.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 TAPIOKA - NEJEN PRO MAMINKY 1Příkrmy
Výživné hodnoty TABULKA - část 1

 

 

Už přes týden vaříme doma pudink z kořene Kasava či-li Tapioka. Je k dostání ve formě velmi jemné mouky, nebo drtě, nebo perliček. Bez chuti a bez zapachu, avšak obsahující mnoho živin vhodné jak pro miminko tak pro maminku, která chce zvýšit tvorbu mateřského mléka. Posuďte samy v nasledující tabulce.

Pokud budete chtít pár receptů, dám je dohromady a poskytnu na požádání.

Nejenže máme více mlíčka, konečně! Ale pudink uvařený z Tapioky naředěný mateřským mlékem nám moc chutná. Anička si libovala.TAPIOKA (je obsažena v Bezlepkové cereální kaši)


Jedná se o jemný škrob (také kasavový škrob nebo-li západoindické sago) nebo drť nebo perličky, z kořenů kasavy (Manihot utilissima). S vodou a mlékem vařená tapioka poskytuje lehkou a živnou kaši pro děti.

Výživové hodnoty pro: tapioka (manihot, západoindické ságo) škrobové perly 5-7 mm, suchá
anglicky: Tapioca, pearl, dry
položka hodnota jednotka položka hodnota jednotka
Hlavní složky
protein 0.190000 g/100g lipidy celkem (tuk) 0.020000 g/100g
uhlovodany, rozlišené 88.690000 g/100g popel 0.110000 g/100g
voda 10.990000 g/100g
energie 1498.000000 kJ/100g
vláknina, celkem 0.900000 g/100g
Prvky
vápník 20.000000 mg/100g železo 1.580000 mg/100g
hořčík 1.000000 mg/100g fosfor 7.000000 mg/100g
draslík 11.000000 mg/100g sodík 1.000000 mg/100g
zinek 0.120000 mg/100g mìï 0.020000 mg/100g
mangan 0.110000 mg/100g selen 0.800000 mcg/100g
Vitamíny
thiamin 0.004000 mg/100g
pantothenová kyselina 0.135000 mg/100g
vitamín B-6 0.008000 mg/100g listová kyselina 4.000000 mcg/100g
Více ...
Vložil: Tweety dne 25.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 TAPIOKA - NEJEN PRO MAMINKY 2Příkrmy
Výživné hodnoty TABULKA - část 2

 

 

Výživové hodnoty pro:

tapioka

(manihot, západoindické ságo)

škrobové perly 5-7 mm,

suchá

anglicky: Tapioca, pearl, dry
položka hodnota jednotka položka hodnota jednotka
Aminokyseliny
tryptofan 0.003000 g/100g threonin 0.004000 g/100g
isoleucin 0.004000 g/100g leucin 0.006000 g/100g
lysin 0.006000 g/100g metionin 0.002000 g/100g
cystin 0.004000 g/100g fenylalanin 0.004000 g/100g
tyrosin 0.002000 g/100g valin 0.005000 g/100g
arginin 0.019000 g/100g histidin 0.003000 g/100g
alanin 0.005000 g/100g aspartamová kyselina 0.011000 g/100g
glutamová kyselina 0.029000 g/100g glycin 0.004000 g/100g
prolin 0.005000 g/100g serin 0.005000 g/100g
Tuky podle skupin
mastné kyseliny, nasycené 0.005000 g/100g mastné kyseliny, jednosytné 0.005000 g/100g
mastné kyseliny, nenasycené 0.003000 g/100g
Tuky podle pom. vazeb
FAS_16:0 0.005000 g/100g
FAMS_18:1 0.005000 g/100g
FAPS_18:2 0.002000 g/100g FAPS_18:3 0.001000 g/100g

Více ...
Vložil: Tweety dne 25.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Rady od HIPPU 1 - z diskuse ledenPříkrmy

Kdy je třeba začít s kombinovanou stravou?

S odstavováním doporučujeme začít mezi čtvrtým a šestým měsícem věku. Přesný čas ovšem záleží především na potřebách dítěte. Před dovršením čtvrtého roku života nedoporučujeme dítěti podávat pevnou stravu, trávící systém dítěte by ji nemusel správně zpracovat. Ani z výživného hlediska není před tímto datem k pevné stravě žádný důvod.
Máte-li pocit, že Vaše dítě ve čtyřech měsících dosud nevyžaduje podávání pevné stravy, nemusíte jej zatím v žádném případě odstavovat, v šesti měsících již to ovšem silně doporučujeme. V tomto věku totiž mateřské či novorozenecké mléko nedokáže plně uspokojit výživné nároky dítěte, z hlediska jeho vývoje je tedy přechod k pevné stravě nezbytný.
Situaci vhodnou k postupnému odstavení lze poznat především ze vzrůstajícího hladu dítěte, kterému nestačí ani rostoucí počet kojení, budí se v noci hlady a zvědavě sleduje ostatní členy rodiny při jídle.

Jaká jídla dítěti nejlépe v začátcích odstavení podávat?

První seznámení s pevnou stravou probíhá na úrovni chutí. Během prvních týdnů odstavování si dítě zvyká na existenci, strukturu a chuť nových potravin, tolik odlišných od dosud jedině známého mléka. Rovněž je třeba zvyknout si na podávání lžičkou, nahrazující plynulý tok mléka.
První nabídnuté pokrmy by tedy měly mít mírnou chuť a je třeba je smíchat s mlékem či chladnou převařenou vodou, aby vytvořily kaši pro snadné podávání lžičkou. První pokrmy by také neměly obsahovat lepek. Lepek je protein pocházející z cereálií – pšenice, ovsa a ječmene. Některé malé děti jsou na něj citlivé. Při odstavování se můžete rozhodnout připravovat vlastní dětská jídla, můžete ovšem i využít některé z pokrmů prodávaných v každém větším obchodě.
Pokud připravujete pokrmy sama, nezapomeňte, že do nich nepatří cukr ani sůl. Během prvního roku života dítěte nedoporučujeme pokrmy sladit ani medem, ten někdy může způsobovat vážné onemocnění – dětský botulismus.
Zpočátku odstavování doporučujeme dávat dítěti potraviny neobsahující lepek – rýžovou či kukuřičnou kaši, dětskou rýži (např. bioorganickou dětskou rýži Hipp), zeleninu (mrkev, celer, brambory) či ovoce (banány, jablka, hrušky).

Kdy mám dítě krmit pevnou stravou a v jakém množství?

Poprvé doporučujeme „jinou“ stravu vyzkoušet ve chvíli, kdy jste oba s dítětem příjemně naladěni, dítě má hlad, ale není příliš unavené, a Vás jen tak něco nerozhází. Můžete si při krmení posadit dítě na klín nebo jej umístit do dětské židličky.
Nejprve mu nabídněte jen malé množství kaše, stačí jedna či dvě čisté, sterilizované umělohmotné lžičky. Je-li to možné, zkuste dítě nakrmit kaší před podání mléka, má-li však dítě velký hlad, možná bude napřed vyžadovat mléko a pak teprve ochotněji vyzkouší novou nabídku. Pokud dítě na první pokus pokrm odmítá, neztrácejte trpělivost a zkoušejte to několik dalších dnů. Můžete si být jista, že mléko, které dítě dostává, mu zatím poskytuje všechny důležité živiny, proto není zapotřebí s pevnou stravou spěchat.
Během dalších týdnů předkládejte dítěti postupně více a více nových chutí a jakmile dítě o nějakou projeví zájem, začněte zvyšovat dávky. I kaše může být postupně hustší a hustší. Jakmile si dítě na pevnou stravu zvykne, začněte mu ji dávat dvakrát denně a poté i třikrát.

Kdy mám začít dávat dítěti další jídla?

Akceptuje-li dítě více těchto nových chutí, můžete libovolně přidávat další. Nyní je třeba zapojit do výživy pokrmy bohaté na železo, zvláště pokud dosud kojíte. Doporučujeme začlenit do jídelníčku dítěte kaše z masa a drůbeže či čočku.
Rovněž lze dítě seznámit s mnoha mléčnými výrobky – plnotučnými jogurty, tvarohem či pudinky (pouze v případě, že se v rodině vyskytly alergie, je nutné počkat až po dovršení 6. měsíce). Velké většině dětí je v tomto věku možno podávat potraviny obsahující lepek bez jakéhokoli rizika.
Dítě již může jíst mnohé z běžných rodinných jídel, jen je třeba tyto pokrmy rozmačkat či rozmixovat, aby získaly správnou konzistenci. S mnohými oblíbenými chutěmi se děti mohou seznámit prostřednictvím bioorganických snídaní, přesnídávek a desertů z produkce společnosti Hipp.
Okolo šestého až sedmého měsíce by dítě mělo jíst již tři odlišná jídla denně a pokrmy by měly mít již hrubší strukturu. Lze podávat dobře uvařená vejce, která jsou důležitým zdrojem proteinů.
Okolo sedmého až osmého měsíce, jeví-li dítě ochotu, můžeme přejít k hrubším mletým či rozmačkaným pokrmům, aby si dítě procvičovalo žvýkání. První sousta dítě možná vyplivne, proto mějte trpělivost a uvidíte, že si dítě brzy zvykne. Řada pokrmů Hipp pro děti od 7 měsíců může Váš jídelníček doplnit o mnohé nové chutě.

Více ...
Vložil: Tweety dne 23.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 31 [Dalších 21 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.